U Hrvatskom saboru dana 13.12.2023. godine, poslije puno propuštenih godina na rješavanju dugogodišnjeg  gorućeg brodskog problema vezano za onečišćeni zrak, od 11 00 sati održan je Okrugli stol s temom: "Što i koliko se čini, kako bi se smanjilo onečišćenje u Slavonskom Brodu", kojeg je organizirala i moderirala saborska zastupnica Marina Opačak Bilić.

Kako iz priopćenje sa stranice Hrvatskog sabora mogli smo pročitati: “Cilj ovog okruglog stola bio je uključiti u dijalog institucije nadležne za donošenje i provođenje mjera u realizaciji smanjenja dugogodišnjeg onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, pronaći rješenja za problem zagađenog zraka, raspraviti o dosadašnjim i budućim aktivnostima koje se čine kako bi i građani Slavonskog Broda što prije imali zrak odgovarajuće kvalitete.”. 

Nakon nekoliko prospavanih noći, moram istaći da mi je drago da je do tog Okruglog stola došlo! Na jednu ruku možemo biti zadovoljni da je problem brodskog onečišćenog zraka ponovo, ako ne direktno, onda indirektno došao u Hrvatski sabor, pa i da na jednom mjestu smo mogli brodskim saborskim zastupnicima (i još onima, koji su bili na sastanku) iznijeti što sve smatramo nezadovoljavajućim.

Također i da smo poslije puno godina, prvi put čuli predstavnike Grada, ali ne i Gradonačelnika, o tome na koji način žele sanirati taj veliki problem, kao i to da smo zajedno s većinom izlagatelja uzdrmali uspavanost sviju vezano za brodski onečišćeni zrak i to prvenstveno izazvanu kontinuiranim ignoriranjem i ‘sofisticiranim administriranjem’ sa strane odgovornih.

Opet s druge strane mora sve nas i dalje zabrinjavati odnos nekih odgovornih, nažalost na svim nivoima. To se prvenstveno odnosi na sve one koji nisu bili na Okruglom stolu iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Povjerenstva za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, Odbora za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva zdravlja i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ-a.

Moram primjetiti da uz zastupnicu Marinu Opačak Bilić na Okruglom stolu nazočni su bili i ostali brodski zastupnici: Ružica Vukovac, Pero Ćosić i Ljubica Maksimčuk, pa i Renata Sabljar Dračevac, predsjednica Odbora za zdravstvo, ali zato nije bila Sandra Benčić, predsjednica Odbora za zaštitu okoliša!

Marina Opačak Bilić je u uvodnom izlaganju istaknula da “građani Slavonskog Broda već petnaest godina udišu zrak loše kvalitete te se jednako tako isti ti građani susreću s činjenicom da nadležne institucije čine jako malo kako bi se za problem zagađenog zraka pronašlo rješenje i kako je jedan od pokazatelja odnosa prema temi onečišćenog zraka i taj što se raspravi nisu odazvali predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva zdravstva, Fonda za zaštitu okoliša te HZJZ Brodsko posavske županije.”.

U raspravi o problemima Brođana s onečišćenim zrakom sudjelovali su: v..d. predsjednik Eko-Integrala Peter Tot-Đerđ, brodski socio-ekonomist Veljko Mijić, Dijana Kesonja i Maja Hasanbašić iz Ureda pučke pravobraniteljice, Jadranka Škevin Sović i Darijo Brzoja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, zamjenica gradonačelnika Grada Slavonskog Broda Marina Martić Puača sa suradnicama; Ivanom Petrinjak i Irenom Matković, kao i predsjednica (saborskog) Odbora za zdravstvo Renata Sabljar Dračevac i ostali nazočni brodski saborski zastupnici.

Kako uvijek zaključci, bar u Saboru stižu kasnije, vjerujem da poslije naše zamolbe i ovaj put će iza saborskog priopćenja slijediti i kratak rezime i taj će se rezime dostaviti svima koji su bili na Okruglom stolu, ali i onima koji nisu bili, ali trebali su biti jer su važni za funkcioniranje sustava. Tako i u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Povjerenstvu za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, (saborskom) Odboru za zaštitu okoliša, Ministarstvu zdravlja i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo BPŽ-a.

No dok rezime ne stigne, cijelu raspravu možete vidjeti na youtube-u:  https://youtube.com/live/bNvR32pQmxo?feature=share