"Silu zla", koju SAD sada šire svijetom, "vratit će na se kao bumerang", govoreći u intervjuu za kanal RT s bivšim predsjednikom Ekvadora Rafaelom Correom rekao je američki režiser Oliver Stone.
"Moram sa žaljenjem reći, jer volim svoju zemlju, da smo postali sila zla. Postali smo sila zla za ljude, za one koji žele reforme, za one koji žele promijeniti stvari. Za ljude, za narode. Za obične ljude. I od toga ništa nemamo. Znam da neće uspjeti. To će nam se vratiti kao bumerang. U svijetu postoji određena povijesna sila", rekao je Oliver Stone, koji je dodao kako Sjedinjene Države izjeda snažna korupcija.

Govorio je i o Hollywoodu, koji od 2001. trpi najveću cenzuru u modernoj povijesti, jer se ne može objaviti nijedan film koji kritizira vojsku i Središnju obavještajnu agenciju (CIA).

Američka filmska industrija promijenila se do neprepoznatljivosti nakon prekretnice 2001. godine, rekao je režiser Oliver Stone za RT, a producentima su se nametala financijska ograničenja kako bi se cenzurirali filmovi koji su kritizirali američku vojsku ili CIA.

"Možda sam '80-ih, kada sam radio "Vod"," Rođen 4. srpnja" i "Nebo i zemlja" mogao to učiniti, jer je vladao nešto opušteniji sustav", rekao je nagrađivani filmaš, spomenuvši svoje poznate filmove dok je davao svoju izjavu tijekom gostovanja bivšeg ekvadorskog predsjednika Rafaela Corree na kanalu RT Actualidad.

"Kad je pala "željezna zavjesa" i završio Hladni rat, stvari se nisu promijenile na bolje", vjeruje Stone.

"Moja filmska karijera je trpjela zato što sam ponekad govorio stvari koje američki producenti mrze čuti", otkrio je, dodajući da oni koji sponzoriraju filmsku produkciju ponekad pribjegavaju "ekonomskoj cenzuri".

"Možete umanjiti proračune. Recimo da želite snimiti film koji kritizira američku vojsku, uzimajući iračku ratnu priču ili užasnu priču koja se nedavno dogodila u Iraku, to neće moći napraviti", objasnio je Stone.

Oliver Stone, koji je osvojio niz nagrada Akademije, BAFTA-e i Zlatnog globusa, široko je kritiziran zbog svojih antiratnih drama i u posljednje vrijeme zbog niza filmova koji dovode u pitanje zapadni narativ o ukrajinskim previranjima, kao i zbog ekskluzivnog intervjua s Vladimirom Putinom.

"Sada, cenzura nije nešto što utječe isključivo na američku filmsku industriju", rekao je Stone.
"Ja mogu čitati američke medije, ali svi kažu iste stvari, a da ne čujete ništa iz Irana i Kine, ili iz Sjeverne Koreje i Venezuele. Uopće se ne objavljuju njihovi stavovi", rekao je američki režiser.

"SVE JE TO BORBA DESNOG KRILA S DESNICOM"

Poznati filmski režiser je zvučao pesimistično kada su ga pitali nada li se promjenama, ili barem dopušta li sustav tu promjenu. Kazao je da obje stranke, bilo demokrati ili republikanci, djeluju po istom scenariju kada se bave pitanjima rata i mira.

"Ne postoji osoba u Sjedinjenim Američkim Državama, osim trećih strana koje su male, koje će reći: "Zašto se borimo u ovim ratovima?" Tada su svi desnica koja se bori s drugim desnim krilom. Demokrati tu nisu ništa bolji od republikanaca, a Hillary Clinton i njezina skupina, kao Joe Biden, jednako su ratoborni i svaki republikanac poput Dicka Cheneya", rekao je Oliver Stone, što mjesecima pokušavamo objasniti čitateljima, mnogima uzalud.

Stone misli da je Donald Trump učinio "grozne stvari" izvlačeći se iz Pariškog klimatskog sporazuma i teško dogovorenog iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

"Ali Trump se barem pitao zašto se SAD trebaju boriti protiv Rusa, što je toliko uznemirilo mainstream da su ga mediji napadali od prvog dana", tvrdi Stone.

Prigovorio je da politika Washingtona prelazi iz umjetnosti mogućega u umjetnost prikupljanja novca.

"Toliko novca se troši u politici da je nemoguće da moj glas može napraviti bilo kakvu razliku. Kandidati u Americi sada moraju prikupiti milijarde dolara da bi se smatrali ozbiljnima", rekao je Stone.

"Carstva padaju. Pomolimo se da to bude ovo carstvo, ove zle stvari, jer smo mi carstvo zla. Ono što je Reagan rekao o Sovjetskom savezu danas vrijedi za nas", rekao je američki režiser.

sott