I dok Vladu pod vodstvom HDZ-a i Andreja Plenkovića sve više pritišću nekretninske afere, a zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića nakon afera i optužnica i sve mnogobrojniji prosvjednici, vladajuća koalicija u zemlji i glavnom gradu ove bi godine lako mogla reprizirati predsjedničke izbore...Ma, kakav američki san! Hrvatska je prava zemlja za ostvariti životne snove. Osobito one nekretninske. Jer – u kojoj je to zemlji u relativno kratkom vremenu moguće od siromašnog djetinjstva, teške mladosti i prvih godina u braku stići do zadivljujućega nekretninskog fonda kao što je to slučaj sa sve većim brojem hrvatskih političara na nacionalnoj i nižim razinama. Odrastanja provedena u krajnje skromnim uvjetima, u obitelji trudbenika, rad po kršu i poljima, žuljevite ruke te neprestana odricanja, u poticajnim se socijalnim i političkim uvjetima kao što su to ona hrvatska i demokratska lako pretvore u nizanje stanova, kuća, okućnica, vikendica, bazena, apartmana, pečenjarnica, samostalnih i dvojnih objekata, dvorišta s limuzinama te adventskih kućica, a prostrani se krov nad glavom uvijek nađe i za užu i širu obitelj. I to u užem i širem središtu grada, a nisu, poštujući lokalnu i regionalnu ravnopravnost, zanemarena ni rodna sela ni zaseoci. K tome, dobar je dio domaćeg gospodarstva utemeljen na rentijerskoj ekonomiji te se stječe dojam da zemljom vlada Hrvatska nekretninska zajednica.


I tako od 1990. do danas. A vrlo vjerojatno i nadalje. Hrvatska nekretninska zajednica najmoćnija je društvena snaga u zemlji, a s obzirom da zemljom posljednja tri desetljeća najdulje vlada Hrvatska demokratska zajednica, ove se dvije zajednice kronološki nekako često nađu u istom kontekstu. No, Hrvatska nekretninska zajednica nije politički isključiva te se u njezinoj sferi pojavljuju i uglednici iz drugih političkih stranaka.

Tako ni Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti nije zanemarena kada se u medijima svakih malo pojave nove potvrde o nekretninskom umijeću, zapravo pravom geniju hrvatskih dužnosnika. Zagrebački gradonačelnik i čelni čovjek političke stranke nazvane prema njemu nedavno je uredno prijavio promjene svoga imovinskog stanja jer mu je supruga kao kućanica povoljno kupila stan u atraktivnoj zgradi u širem središtu Zagreba njihovoj kćerki. Čemu prigovori? Koji roditelj za takav iznos ne bi svom djetetu riješio stambeno pitanje u takvoj nekretnini? Posebice ako je nezaposlen skrbeći o kućanstvu dok je drugi supružnik po cijele dane i noći na poslu. I 'dela li dela'.


Fatalni žetončići – ne možeš s njima, a niti bez njih


Hoće li to uskoro na parlamentarnim izborima prepoznati i hrvatski birači? I ponovno dati povjerenje vodećim članicama vladajuće koalicije? Konkretno HDZ-u čiji se predsjednik i ujedno premijer Andrej Plenković nada novom mandatu na čelu stranke i Vlade i – stranci zagrebačkog gradonačelnika čiji saborski Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika sa svojih deset 'žetončića' i dalje dvoznamenkasto prednjači kada je riječ o parlamentarnoj podršci vladajućoj većini. Vidjelo se kako je završila politička romanca predsjednice na odlasku Kolinde Grabar-Kitarović i njezina potencijalnog kušača kolača.

Kako će pak završiti političko buddy-buddy savezništvo aktualnoga hrvatskog premijera i prvog čovjeka glavnog grada, možda će se znati i prije parlamentarnih izbora, a svakako prije sljedećih lokalnih izbora. U Hrvatskoj i Zagrebu danas su na vlasti koalicije HDZ-a i Bandićeve stranke, a obje su stranke podržale i nedavnu predsjedničku kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović. S obzirom na političku upućenost jednih na druge te način obnašanja političkih dužnosti na nacionalnoj i gradskoj razini, HDZ i Stranka rada i solidarnosti unutar vladajuće koalicije predstavljaju 'koaliciju unutar koalicije' te velik dio javnosti više niti ne doživljava Milana Bandića kao autonomnog političara nego isključivo kao dislociranog HDZ-ovca.Toga su svjesni i u HDZ-u, posebice oni koji Andreju Plenkoviću, među ostalim, zamjeraju ne samo 'ministarski potvrđenu' koaliciju s HNS-om, nego i 'neministarsku', ali kudikamo sadržajniju koaliciju s Milanom Bandićem. Nema tog statističkog pokazatelja, predsjedanja Vijećem Europske unije i povećanja plaća koji mogu promijeniti sad već ukorijenjenu percepciju da je korupcija jedan od najtežih problema hrvatskog društva i politike. I da vlast ne samo da ne uspijeva suzbiti korupciju, nego i da ju generira.

'Sram me je koliko malo imam'


'Neznanje' pojedinih ministara glede ispunjavanja imovinskih kartica u tome je najmanji problem, ali itekako uočljiv jer djeluje kao smjerokaz prema onom glavnom. A to je upravo sustavno zanemarivanje javnog interesa kako bi se realizirao onaj privatni. Ili, kao što je to iskreno rekao smijenjeni v.d. direktora Agencije za promet i posredovanje nekretninama Krešimir Žunić kupivši POS-ov stan, 'sram me je koliko malo imam'. Je li pritom sram i njegova resornog ministra te onoga koji je potpisao tu kupnju? Sve se to skuplja u kolektivnoj svijesti i doći će na naplatu na izborima.

Stječe se dojam da hrvatski birači mogu tolerirati štošta, kao što su to pokazali mnogobrojni izbori na nacionalnoj i lokalnoj razini posljednjih trideset godina, ali je na izborima ipak najteže prolazila otvorena bahatost. Poglavito ako je spojena s vidljivim nefunkcioniranjem lokalne ili središnje države. Zbog toga ne čudi da su u Zagrebu prvi put od 1990. zaredali prosvjedi protiv aktualne gradske vlasti na čelu s Milanom Bandićem pri čemu su gomilanje smeća po gradskim ulicama i skora skupštinska rasprava o osporavanom Generalnom urbanističkom planu samo povodi za nezadovoljstvo jednim te istim, visoko personaliziranim modelom upravljanja gradom posljednja dva desetljeća. Iako će o Milanu Bandiću u konačnici svoju riječ morati dati i pravosuđe, on je u prvom redu politički fenomen, ne samo u vlastitoj režiji, nego i svih koji ga podržavaju. A sada se od njega sve više odmiču.

Hoće li među njima biti i HDZ te predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković? Bude li prvi čovjek HDZ-a do kraja branio suradnju s Milanom Bandićem nema nikakve dvojbe da će s njim podijeliti i njegovu sliku u javnosti. Odluči li se na rez, ima još kakvu-takvu mogućnost zaokreta koji bi se mogao honorirati na parlamentarnim izborima. Uostalom, Bandićev saborski klub već se polako počeo osipati uoči i nakon predsjedničkih izbora, a u slučaju Plenkovićeva raskida s njim, teško je pretpostaviti da bi bilo tko od Bandićevih 'žetončića' ostao uz sadašnjeg šefa. Napokon, Milan Bandić nakon poražavajućeg rezultata na europskim izborima te propale podrške Kolindi Grabar-Kitarović jača imidž izbornog gubitnika.

Ni Bernardić ne pada daleko od 'stabla'


Milan Bandić u ovom dijelu svoje političke karijere postaje lakmus-papirom svojih sadašnjih i bivših suradnika. Nakon Kolinde Grabar-Kitarović koja je njime dodatno pucala u vlastitu kampanju i Andreja Plenkovića kojemu postaje jedan od najtežih utega pred parlamentarne izbore, red će doći i na Davora Bernardića pod čijom je političkom kapom sadašnji predsjednik SDP-a stranački i stasao. Bernardić nema sporne nekretnine, ali je njegovo tumačenje sporne školarine za koju je prošle jeseni Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je njome prekršio načela vjerodostojnog obnašanja javne dužnosti, u cijelosti 'bandićevsko'.

Potencijalni SDP-ov premijer ne shvaća da primljena stipendija nije znanje, nego novac, i to u toliko velikom iznosu za koji se drugi studenti ili njihovi roditelji itekako moraju namučiti radeći i zarađujući. Usto, vijećnik u zagrebačkoj Skupštini Renato Petek kao jedan od najdosljednijih kritičara Milana Bandića nije primljen u članstvo SDP-a. Sadašnji i mogući premijer tako su u različitim fazama svojih karijera postali suputnicima Milana Bandića ovisni ne samo o njegovoj podršci, nego i o načinu 'delanja'. Sve je više naznaka da tom 'delanju' istječe rok trajanja, ali bi svima onima koji su ga konzumirali lako moglo prisjesti. Neovisno u kojoj se nekretnini sada nalazili.

tportal