Povodom izvanrednog otkaza novinaru Hrvoju Zovku i stanju na HRT-u, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je domaćim i međunarodnim institucijama  i organizacijama za zaštitu slobode medija otvoreno pismo – apel za slobodu novinarstva.

U otvorenom pismu HND traži podršku za otpuštenog kolegu, al i upozorava na cenzuru koju provodi uprava na javnoj televiziji čime uništava profesionalno novinarstvo.

Apel HND-a prenosimo u cijelosti.

 

HRVATSKOM SABORU                                                                    Zagreb, 1. listopada 2018.

VLADI REPUBLIKE HRVATSKE

MINISTARSTVU KULTURE

EUROPSKOJ FEDERACIJI NOVINARA

SVJETSKOJ FEDERACIJI NOVINARA

ORGANIZACIJI ZA EUROPSKU SIGURNOST I SURADNJU

EUROPSKOJ KOMISIJI

VIJEĆU EUROPE

EUROPSKOM PARLAMENTU

VELEPOSLANICIMA ČLANICA EUROPSKE UNIJE U HRVATSKOJ

VELEPOSLANSTVU KRALJEVINE NORVEŠKE

VELEPOSLANSTVU JAPANA

VELEPOSLANSTVU KANADE

VELEPOSLANSTVU ŠVICARSKE

VELEPOSLANSTVU SAD-a

 

OTVORENO PISMO – APEL HND-a ZA SLOBODU NOVINARSTVA

Molimo vas da svojim javnim zauzimanjem pružite podršku Hrvoju Zovku, sada bivšem izvršnom uredniku HTV4, jednog od informativnih kanala Hrvatske radiotelevizije (HRT), i aktualnom predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND), te tako zaustavite zastrašivanje, cenzuru i samovolju koju Uprava HRT-a provodi u toj javnoj tvrtci, izravno uništavajući profesionalno novinarstvo.

Kolega Zovko je dobio otkaz zbog ukazivanja na cenzuru i nemogućnost odgovornog i profesionalnog obavljanja svog posla. Umjesto da se vodstvo HRT-a pozabavi sadržajem njegove ostavke na mjesto izvršnog urednika u kojoj je upozorio na cenzuru, dogodila se odmazda uperena protiv HND-a, čiji je ogranak na HRT-u prethodno u više navrata ukazivao na nepravilnosti i kršenje profesionalnih novinarskih standarda.

Pri podnošenju ostavke, Hrvoje Zovko verbalno se sukobio sa svojom nadređenom, Katarinom Perišom Čakarun, rukovoditeljicom Informativnog medijsko servisa HRT-a. Javni televizijski servis Zovkov je sukob s nadređenom iskoristio da mu izrekne neopravdano strogu mjeru izvanrednog otkaza, odlučivši potpuno ignorirati njegovo pravo na izražavanje suprotnog mišljenja. U pitanju je praksa svojstvena autoritarnim režimima, kakvu demokratska društva ne mogu i ne smiju tolerirati.

Predsjednik HND-a se u svojoj matičnoj redakciji pokušao izboriti za pridržavanje profesionalnih standarda novinarske profesije, a „nagrađen“ je sankcijom zbog verbalnog delikta. Kolega Zovko je na javnoj televiziji radio 21 godinu tijekom kojih nikad nije dobio ni usmenu ni pismenu opomenu za svoj rad. Informaciju o otkazu doznao je iz medija, a prije nego što mu je uručen pisani dokument o raskidu radnog odnosa, ukinuta mu je i službena e-mail adresa. 

Odmah nakon primitka informacije o izvanrednom otkazu njegovu predsjedniku, HND je uputio službenu zamolbu Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora da se slučaj stavi na dnevni red sjednice te da se na njoj omogući prisutnost predstavnika Izvršnog odbora HND-a, koji bi obrazložio situaciju. Većina članova Odbora odbila je raspravu o zastrašivanju novinara na HRT-u i sustavnom razaranju javnog medijskog servisa, svodeći ga na pitanje „radnog spora“ u koji se „ne želi uplitati“. Hrvatsko novinarsko društvo među vanjskim članovima Odbora koji se biraju iz redova novinarske struke na žalost, nakon dugo vremena, voljom vladajućih i oporbe nema svog predstavnika. Na taj je način glas struke i u tom tijelu ušutkan.

Dodatan je paradoks da su nalazi iz izvješća bivšeg, naprasno smijenjenog Nadzornog odbora HRT-a za 2016. godinu, u kojem se upozorava na brojne nepravilnosti i moguće nezakonitosti u radu i poslovanju Uprave, na zahtjev iste te Uprave proglašeni „poslovnom tajnom“. Saborska većina odbija s njih skinuti apsurdnu oznaku tajnosti unatoč činjenici da se HRT financira novcem hrvatskih građana i da građani imaju pravo znati jesu li poslovne odluke Uprave u skladu sa zakonima.

U javnosti se sve češće postavlja pitanje ima li javna televizija, takva kakva je trenutno, smisla. Ako se nešto vrlo brzo ne promijeni, u ovakvim okolnostima njezino postojanje postaje apsurdno. Hoće li zakonodavac, nadležne institucije, posebice Ministarstvo kulture, i dalje pasivno promatrati kako postojanje HRT-a, kojem je zadaća informirati i educirati, postaje nevažno? Ako takav HRT postaje zapreka, umjesto put prema slobodnom društvu, oni koji postavljaju zakonske okvire i odgovaraju za njihovo funkcioniranje, morat će napokon odgovoriti na pitanje jesu li dorasli postojanju javnog medija kao ozbiljnog demokratskog dostignuća?

Držimo da je zbog okolnosti otkaza predsjedniku HND-a i alarmantne situacije na HRT-u potrebna hitna javna reakcija kako bi se spriječilo evidentno urušavanje novinarske profesije i u tome molimo vašu pomoć.

Za Hrvatsko novinarsko društvo,

Slavica Lukić, potpredsjednica

Denis Romac, potpredsjednik