Poštovani predstavnici medija,


obraćam vam se kao gradska vijećnica vezano za problematiku brodskog sveučilišta i gradonačelnikove odluke o naplati najma prostora brodskom sveučilištu. O ovom problemu sam saznala iz razgovora s rektorom I.Samardžićem dan nakon što je gradonačelnik poslao spomenutu odluku. Nisam žurila odmah u javnost s tim jer smo čekali i nadali se kako će gradonačelnik promijeniti svoju odluku. Gradonačelniku sam, u dobroj vjeri, poslala pismo na koje nije odgovorio, ali je očigledno kako je pismo pročitao te se odmah nakon toga obratio medijima i iznio ono što sam u pismu iznijela.
Pismo sam uputila vjerujući u suradnju te kako će se naći kvalitetnije rješenje ovog problema. Nažalost, to se nije dogodilo.
Dug vezan uz bivši trgovački lanac "Billa" koji će ovršiti Grad iznosi puno više od 2,6 milijuna kuna te na ovaj način pokušajem ucjene resornog ministarstva gradonačelnik želi riješiti dug, a brodsko sveučilište učiniti kolatelarnom žrtvom. Ovo nije način. Zašto je gradonačelnik donio ovu odluku nakon što je usvojen proračun brodskog sveučilišta, znajući dobro da se naplata najma prostora mora staviti u proračun? Zašto naplatu najma prostora nije spominjao u elaboratu o osnivanju brodskog sveučilišta, ili pred izbore?
Ne plaćanje najma prostora brodskog sveučilišta, odnosno njegovih sadašnjih sastavnica prijašnjih godina, nikako se ne može nazvati donacijom, kako to tvrdi gradonačelnik, ali se donacijom može nazvati iznos koji je dao osječkom sveučilištu za vrijeme dok je tamo studirao njegov sin.


S poštovanjem,


Nezavisna gradska vijećnica Slavica Lemaić, dipl.uč.RN


______________________


Poštovani Gradonačelniče,


obraćavam vam se kao gradska vijećnica, ali i kao diplomirana učiteljica koja razumije i shvaća važnost visokog obrazovanja.


Dugo je trajala borba kako bi naš grad i županija konačno dobili sveučilište, vjerujem da ste toga svjesni jer ste i vi sudjelovali u toj borbi. Zbog toga ste dobili i priznanje za doprinos u osnivanju i razvoju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Sveučilište u Slavonskom Brodu je osnovano prije godinu i pol dana i u fazi je razvoja te mu je potrebna svaka kuna kako bi kvalitetno opstalo. Na ovaj način to neće moći. U proračunu brodskog sveučilišta nije planirano plaćanje najma prostora kojeg vi od njih tražite i to u iznosu od 190.343,88 kn mjesečno, bez PDV-a.


To je ogroman trošak za brodsko sveučilište kojeg još čeka opremanje, a da ne govorimo o budućim novim studijima i povećanju broja studenata, što u konačnici  može donijeti veliki napredak za naš grad i županiju.


Brodskom sveučilištu treba pomoć, a ne onemogućavanje njegovog normalnog funkcioniranja. Grad Vukovar je svome veleučilištu dao prostor od 7000 m2 i uložit će 60 milijuna kuna da se isti uredi.


Molim vas da preispitate svoju odluku o naplati najma prostora brodskom sveučilištu  te da zajedničkim dogovorom vas i rektora pokušate pronaći najbolje rješenje jer ovo to nikako nije.


Saznala sam da Gradu prijeti ovrha od oko 11 milijuna kuna u slučaju zemljišta bivše trgovačke kuće „Billa“, zbog suda koji je izgubio.


Ne dozvolite da brodsko sveučilište bude kolateralna žrtva između odnosa Grada i Vlade RH . Brodsko sveučilište je politički neobojano. Cilj im je samo napredak, kako u ljudskim potencijalima tako u novim tehnologijama i proizvodima što će u budućnosti donijeti nova radna mjesta, ali ne mogu sami. Trebaju pomoć Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije i Vlade Republike Hrvatske.


Uzimanje brodskom sveučilištu nikako nije način uštede za gradski proračun pogotovo ako uzmemo u obzir da Grad ima oko 10 milijuna kuna nenaplaćenih računa od komunalne naknade, a ako bi se išlo u detaljno „češljanje „ Grada bilo bi toga još. Nevjerojatno je i kako ste imali 30 miljuna kuna za novi gradski kolodvor gdje su već nakon mjesec dana korištenja bili potrebni popravci, a sad je problem pomoći sveučilištu koji će nam toliko dobroga donijeti. Pred izbore ste drugačije govorili.


Iskreno se nadam da ćete preispitati svoju odluku. Grad ste uredili, uredite sada da mladi imaju budućnost ostanka u Slav.Brodu.


S poštovanjem,  Nezavisna gradska vijećnica  Slavica Lemaić, dipl.uč.RN