Sudarila se dva vlaka na relaciji Vrpolje-Zagreb, a u oba je bila Ružica Vukovac. Otvoriš novine- u njima Ružica, otvoriš radio - Ružica, otvoriš državnu dalekovidnicu-Ružica, na privatnim kanalima-opet Ružica. Boji se čovjek i konzervu otvoriti da ne bi iz nje iskočila atraktivna načelnica Općine Velika Kopanica. Ovi isprazni stari vicevi i nisu daleko od istine. Kako stiže na sve zadatke i „evente“ i tko joj šalje dojave nije nam rekla, ali da ženska kuži igru i ima, nogometnim rječnikom rečeno, „nos za gol „ uvjerili smo se neki dan u poznatom brodskom okupljalištu mladih i starih na Korzu.
Pisao je SBPeriskop već o njenom radu i progresivnim metodama kojima zajedno sa suradnikom Josipom Glavačevićem vodi općinu na krajnjem istoku naše županije prema Europi, odnosno ono što je dobro u drugim zemljama preuzima i donosi, a ponekad i dovozi k nama.
Nevjerne Tome, zlobnici i zajedljivci raznih dobnih skupina prigovoriti će da članovi njene udruge (MOST) zajebavaju cijelu državu i nisu kooperativni s najjačim strankama kao da za vođenje ovakve države treba više od 15 pravih ljudi. No, to je već politika, a Ružica ne priča o politici. Zbori samo o reformama.

Nakon što je iz Austrije dovezla 4 kamiona i višefunkcionalnu kosilicu te ih stavila na raspolaganje zajednici, posređivala je gomilu općinske dokumentacije koju su njeni predhodnici samo odlagali jer nisu stigli rješavati. Između ostalog prijavljen je za izradu Prostorni plan ruralnog razvoja (mjera 1.7) 2014.-2020. za Općinu V.Kopanica. Zatim se uhvatila u koštac sa lokalnim nogometnim bosovima iz NK Posavina po jednostavnom sistemu: evo vam trave, vode, svjetla i lopte. Za prvu Županijsku vam je dovoljno, a ako hoćete u Bundesligu ili Serie A morate malo raditi i sa sucima. Navodno da im je preporučila sistem „taksa na taksu“, ali SBPeriskop još nije provjerio ovaj navod. Najponosnija je na činjenicu da je uspjela smanjiti iznos sredstava kojima su njeni predhodnici financirali političke djelatnosti raznih stranaka i te novce preusmjerila na stipendije studentima. Laserski printer od nekoliko desetaka tisuća kuna koji je nabavila usput prava je sitnica u odnosu na ostalo. „Sve za općinu.“ - kaže uz smiješak.

Svim osnovnoškolcima obezbijedila je besplatne knjige i školski pribor. Najviše nas raduje da čim je čula za projekt Od dide i babe do zmije i žabe požurila je u Slavonski Brod i potvrdila tezu da nitko nije prorok u svom selu, odnosno da je ova dječja knjiga dostupnija u metropoli i ruralnim krajevima nego u gradu u kojem je nastala i čija su je djeca stvarala. Ružica Vukovac ne odnosi tuđe ideje i projekte. Ona je odnjela knjige koje će donirati djeci u OŠ Ivan Filipović u Velikoj Kopanici, jednoj od najstarijih škola u Slavoniji i Baranji čije je geslo: “Obrazovanje je vječiti napredak ljudskog duha.“ A geslo legendarnog Zvonka Mihajlovskog sa beogradske televizije bi bilo: “ Da su svi kao Ružica gde bi nam bio kraj.“

Djedi vaši rodiše se tudijer,
Oci vaši rodiše se tudijer,
I vi isti rodiste se tudijer:
Za vas ljepše u svijetu neima.”


I. Mažuranić
Vukovac
Načelnica Vukovac sa tehničkom koordinatoricom projekta „Od dide i babe do zmije i žabe“ na brodskom Korzu