Čovjek navikao na standarde komercijalnih televizija jedva bi primijetio barbarsku invaziju na jedno umjetničko djelo kakva je reklama unutar filma ‘Kraljev govor’ da nije riječ o HRT-u, gdje je tu praksu zabranio Radman. Ups, netko ju je preko noći, kriomice, vratio!


U mreži Prvog, HRT, 19. prosinca, 15:29


‘U mreži Prvog’ zatresao se – Milorad Šikanjić! Pametan, kritičan, obrazovan novinar bez stranačke afilijacije i bez ijedne mrlje u karijeri izveden je na lažno strijeljanje zbog nekoliko koliko točnih, toliko notornih rečenica. ‘Strijeljala’ ga je, a potom i pomilovala, politika. U emisiji u kojoj su osim njega gostovali Neven Pavelić i Jasmin Klar Šikanjić je opleo po Ivanu Vrdoljaku. ‘Kad ti koji si kao bio liberal i ušao na SDP-ovoj listi biračima pokažeš da misliš kako su stoka sitnog zuba, ti si po mom mišljenju politički mrtav. U svakom slučaju, jedna politička lešina. Jednostavno, kad si moralno mrtav, onda si moralni leš. To je ono po čemu će Vrdoljak i svi koji ga podupiru zaudarati’, rekao je Šikanjić i dodao nešto, čini se, ne manje opasno: Vrdoljak je ‘konkurent koji bi Plenkovića mogao smijeniti s trona najnepopularnijih političara’.

Televizija koja je svoga novinara pozvala kao gosta komentatora u svoju emisiju odlučila je, nakon prosvjeda iz HNS-a, Šikanjiću dati otkaz, no kad se digla dževa zbog tog jedinstvenog skandala, povukli su se. Kako će u kućnim emisijama ubuduće govoriti novinari nakon ovog upozorenja? Tko će se odazivati? Denkverbot, zabrana mišljenja, ovim se učvršćuje kao standard, koji trasira poljsko-mađarski kurs Hrvatske. A Prisavlje nastavlja tonuti. Oko 600 djelatnika te kuće, šuška se po kuloarima, zatražilo je izračun otpremnine – tko god bude mogao pobjeći, pobjeći će, premda ni 20 ili 30 njih neće naći posla u struci. Još jedna javna ustanova tone, bez mogućnosti spasa, dok je jedna kvalitetna emisija zauvijek obilježena ružnom mrljom.

RTL Danas, 26. prosinca, 18:30


Jedan dnevni list objavljuje tekst pod naslovom ‘Ovo je mjesto u kojem katolici i pravoslavci žive u skladu, možda jedino takvo u Hrvatskoj ‘. Naslov je izrazito glupast – mjesta u kojima Hrvati i Srbi u Hrvatskoj žive u skladu je na stotine. Pogledamo li neke gradove u BiH, na Kosovu ili na Bliskom istoku, gdje postoje jasne linije demarkacije, fizičke i psihološke, možemo ustvari reći da Hrvati i Srbi u Hrvatskoj u svim mjestima uglavnom žive u skladu, no RTL nasjeda na taj naslov i radi reportažu pod istom egidom. I što kažu stanovnici Moravica? Jedni drugima čestitaju Božić, slavu, crkvene i druge praznike. Ništa neobično. Pa to ljudi rade posvuda. Ova reportaža pokazuje nekritičku repetitivnost hrvatskih elektronskih medija. U piramidi medijske industrije novosti su dosad obično lansirale tiskovine, potom preuzimali portali, nakon toga odrađivale televizije. U posljednje vrijeme portali, zbog naravi tehnologije, preuzimaju primat u objavi ekskluzivnih vijesti, a televizija i dalje kaska. No kad već imaju vremena, trebali bi barem upotrijebiti mozak ili pogledati na stvari bez predrasuda, ne dajući nepotrebno prostora besmislenim temama, a ova o suživotu u Moravicama svakako je jedna od tih, nenormalnim se čini nešto što je normalno.

Otvoreno, HRT, 27. prosinca, 22:15


Stjepan Šterc se zalaže za prijem Sirijaca i drugih bliskoistočnih nesretnika na hrvatsko tržište rada i u toj začuđujućoj činjenici možemo vidjeti svu dubinu katastrofe u koju smo kao država i društvo potonuli. Šterc – koji je još do jučer bio, kako je sam nedavno rekao Tončici Čeljuski, ‘prozivan kao arhitekt etničkog čišćenja’ – najednom je postao arhitekt etničkog ‘onečišćenja’, zagovornik Benetton Hrvatske. On je time otišao daleko ispred Kolinde Grabar Kitarović, Kaptola i drugih centara desnog mainstreama. Šterc naime shvaća kako je demografska situacija danas radikalno suprotna onoj iz 1930-ih ili 1940-ih (pa i 1990-ih). Tada su određene skupine stanovništva bile ‘višak’, a danas je stanovništvo (radna snaga) manjak. Njemački eksperiment s uvozom radne snage s Bliskog istoka je propao, kaže Šterc, dok su se i druge razvijene zemlje Zapadne Europe okrenule najpogodnijem kadrovskom bazenu – jugoistoku kontinenta i Poljskoj. Iz Portugala je u posljednjih godinu dana prema razvijenim dijelovima Unije otišlo 200.000 ljudi; za deset godina Jugoistočnu Europu činit će nekoliko milijunskih gradova i opustošena unutrašnjost.

Demograf Malthus nekoć je smatrao da stanovništvo raste geometrijskom progresijom, a proizvodnja hrane aritmetičkom, pa rast stanovništva treba ograničiti. Situacija u Europi je danas posve obrnuta, a Hrvatska i druge zemlje regije toga nisu svjesne. Stari hrvatsko-srpski sukobi, Jugoslavija, komunizam, pitanja su ad acta – aktualne teme su ‘krađa’ stanovništva, izumiranje, uništenje ruralne unutrašnjosti, otuđivanje svih profitabilnih dijelova gospodarstva, austrougarski državno-privredni okvir… Šterc je prvi na ljutoj desnici shvatio o čemu se radi, kad će to shvatiti ostatak?

Dnevnik Nove TV, 27. prosinca, 19:15


Mislav Bago vratio se u formu, odradivši zanimljiv intervju s Ivanom Viliborom Sinčićem, drugim najpopularnijim političarom u Hrvatskoj, nakon Kolinde Grabar Kitarović. Sinčić je u jednom trenutku o sebi počeo govoriti u trećem licu, što znači da postaje ozbiljan igrač na nacionalnoj sceni koja nikad nije propustila nagraditi trećelicaške lidere (Miki Bandić, Željko Kerum, Davor Šuker, Zdravko Mamić, Vilim Ribić, Tomislav Merčep). Sinčićeve su ambicije velike: taj mladić želi sa Živim zidom sastaviti novu vladu, u kojoj će on biti premijer, a Ivan Pernar važan čimbenik (vjerojatno ministar financija, jer je fokus njegova interesa na monetarnoj politici). Mogući partneri u toj vladi su oni koji dosad nisu participirali u vlasti, kaže Sinčić, a to praktički znači nitko, jer u Saboru nema stranke koja nije participirala u vladi. Mrtva trka između Kolinde i Sinčića se nastavlja. Lider Živog zida nije isključio ni mogućnost kandidature na predsjedničkim izborima, što bi devastiralo lijevog kandidata i omogućilo Kolindi prednost u prvom krugu. No do izbora je još dugo…

Kraljev govor, HRT, 31. prosinca, 20:00


U prime timeu na HRT-u ide odličan engleski film ‘Kraljev govor’ (2010.): radnja teče glatko, vojvoda od Yorka ima strašan problem s mucanjem, a u pola terapeutske seanse nevolje nestaju, radnja prestaje, sve gasne – HRT pušta dugotrajnu reklamu jedne telekomunikacijske tvrtke! Čovjek navikao na standarde komercijalnih televizija jedva bi i primijetio tu barbarsku invaziju na jedno umjetničko djelo (film je dobio četiri Oscara i sedam Zlatnih globusa) da nije riječ o HRT-u, gdje je tu praksu zabranio Goran Radman. Ups, netko ju je preko noći, kriomice, vratio! Para vrti gdje burgija neće. Hrvatska televizija vrti TV prodaju, sad su počeli ubacivati reklame u filmove i zato je važno udovoljavati zahtjevima političkih stranaka, čak i ako se radi o otkazima vlastitim novinarima. Važno je kupiti naklonost kako bi oni koji odlučuju mogli prijeći preko nezakonitosti, muljaža i mažnjavanja love. O tome se, na kraju balade, uvijek radi.