Predsjednik Rusije – vrhovni komandant Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimir Putin prisustvovao je vojnoj paradi povodom 78. godišnjice pobjede u Velikom otadžbinskom ratu 1941–1945.

Uz predsjednika Rusije prisutni su bili premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, predsjednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev, predsjednik Kirgistana Sadir Japarov, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon, predsjednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov i predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev. Prije početka parade, Vladimir Putin je u Heraldičkoj dvorani Kremlja dočekao šefove stranih država koji su doputovali u Moskvu na proslavu.

Parada je počela iznošenjem državne zastave Rusije i zastave pobjede na Crveni trg. Paradu je predvodio vrhovni komandant Kopnene vojske Rusije general Oleg Saljukov, a pregledao je ministar odbrane Sergej Šojgu .

U koloni na Crvenom trgu bilo je 30 svečanih pukova od preko 8.000 pripadnika vojnog osoblja, među kojima 530 vojnika koji sudjeluju u specijalnoj vojnoj operaciji.

Motoriziranu kolonu predvodio je legendarni tenk Pobjeda T-34–85. Crvenim trgom prošli su oklopni transporteri Tigr-M i BTR-82A, borbena vozila pješadije Bumerang, operativni taktički raketni sistemi Iskander-M, lanseri PVO S-400 Trijumf i mobilni zemaljski raketni sistemi Jars. Na paradi su prvi put predstavljena najnovija oklopna vozila Spartak i 3-STS Akhmat.

Za muzičku pratnju pobrinuo se kombinirani vojni orkestar.

* * *

Govor predsjednika Rusije na vojnoj paradi

Građani Rusije, dragi veterani, drugovi vojnici i mornari, narednici i zastavnici, vezisti i majori, drugovi oficiri, generali i admirali, vojnici i komandanti koji sudjeluju u specijalnoj vojnoj operaciji,

Sretan Dan pobjede!

Sretan praznik koji obilježava čast naših očeva, djedova i pradjedova koji su svoja imena proslavili i ovjekovječili braneći našu Otadžbinu. Spasili su čovječanstvo od nacizma neizmjernom hrabrošću i ogromnom žrtvom.

Danas je naša civilizacija na ključnoj prekretnici. Ponovo se vodi pravi rat protiv naše zemlje, ali mi smo se suprotstavili međunarodnom terorizmu i branit ćemo narod Donbasa i čuvati našu sigurnost.

Za nas, za Rusiju, nema neprijateljskih naroda ni na zapadu ni na istoku. Kao i velika većina ljudi na planeti, mi želimo da vidimo mirnu, slobodnu i stabilnu budućnost.

Vjerujemo da je svaka ideologija superiornosti odvratna, zločinačka i smrtonosna po svojoj prirodi. Međutim, zapadne globalističke elite i dalje govore o svojoj izuzetnosti, sukobljavaju nacije jedne protiv drugih i cijepaju društva, izazivaju krvave sukobe i udare, seju mržnju, rusofobiju, agresivni nacionalizam, uništavaju porodične i tradicionalne vrijednosti koje nas čine ljudima. Sve to rade da bi narodima diktirali i nametali svoju volju, svoja prava i pravila, što je u stvarnosti sistem pljačke, nasilja i suzbijanja.

Čini se da su zaboravili do čega su dovele sulude tvrdnje nacista o globalnoj dominaciji. Zaboravili su tko je uništio to monstruozno, totalno zlo, tko se zauzeo za rodnu zemlju i nije štedio svoje živote da oslobodi narode Europe.

Vidimo kako u pojedinim zemljama nemilosrdno i hladnokrvno uništavaju spomenike sovjetskim vojnicima, ruše spomenike velikim komandantima, stvaraju pravi kult nacista i njihovih opunomoćenika, brišu i demoniziraju uspomene na prave heroje. Takvo profaniranje podviga i žrtava pobjedničke generacije je i zločin, otvoreni revanšizam onih koji su cinično i bezobrazno pripremali novi pohod na Rusiju i koji su za to okupljali neonacistički ološ iz cijelog svijeta.

Njihov cilj – i tu nema ničeg novog – je da razbiju i unište našu državu, da ponište ishode Drugog svjetskog rata, da potpuno razbiju sistem globalne sigurnosti i međunarodnog prava, da uguše suvereni centri razvoja.

Bezgranična ambicija, arogancija i nekažnjivost neminovno dovode do tragedija. To je razlog katastrofe kroz koju prolazi ukrajinski narod. Postali su taoci državnog udara i rezultirajućeg zločinačkog režima njegovih zapadnih gospodara, kolateralna šteta u provedbi njihovih okrutnih i sebičnih planova.

Uspomena na branioce otadžbine je za nas u Rusiji sveta i čuvamo je u našim srcima. Odajemo priznanje pripadnicima Otpora koji su se hrabro borili protiv nacizma, kao i trupama savezničkih vojski Sjedinjenih Država, Velike Britanije i drugih zemalja. Pamtimo i poštujemo podvig kineskih vojnika u borbi protiv japanskog militarizma.

Čvrsto vjerujem da je iskustvo solidarnosti i partnerstva tijekom godina borbe protiv zajedničke prijetnje naše neprocjenjivo naslijeđe i sigurno uporište sada kada nezaustavljivi pokret uzima maha ka pravednijem multipolarnom svijetu, svijetu zasnovanom na principima povjerenja i nedjeljive sigurnosti, jednakih mogućnosti za istinski i slobodan razvoj svih nacija i naroda.

Ključno je da su se lideri Zajednice nezavisnih država danas okupili ovdje u Moskvi. Ja to vidim kao priznanje podviga naših predaka: zajedno su se borili i pobjeđivali jer su svi narodi SSSR-a doprinijeli našoj zajedničkoj Pobjedi.

To ćemo uvijek pamtiti. Saginjemo glave pred cijenjeno sjećanje na one koji su izgubili živote tijekom rata, sjećanje na sinove, kćeri, očeve, majke, djedove, muževe, žene, sestre i prijatelje.

Proglašavam minut ćutnje.

(Minut ćutnje.)

Državljani Rusije, bitke koje su bile odlučujuće za našu Otadžbinu uvijek su postajale patriotske, nacionalne i svetinje. Vjerni smo naslijeđu naših predaka i imamo duboku i jasnu svijest o tome što znači biti na visini njihovih vojnih, radnih i moralnih dostignuća.

Ponosni smo na učesnike specijalne vojne operacije, na sve one koji se bore na prvim linijama fronta, na one koji dostavljaju zalihe na front i spašavaju ranjene pod vatrom. Vaše borbene aktivnosti su sada od najveće važnosti. Sigurnost zemlje danas zavisi od vas, kao i budućnost naše državnosti i našeg naroda. Pohvalno obavljate svoju borbenu dužnost boreći se za Rusiju. Vaše porodice, djeca i prijatelji stoje iza vas. Čekaju te. Siguran sam da možete osjetiti njihovu nepogrešivu ljubav.

Cijela zemlja se ujedinila da podržimo naše heroje. Svi su spremni pomoći, svi se mole za vas.

Drugovi, prijatelji, dragi veterani, danas svaka porodica u našoj zemlji odaje počast učesnicima Velikog otadžbinskog rata, sjeća se članova njihovih porodica i njihovih heroja, polaže cvijeće na vojna obilježja.

Stojimo na Crvenom trgu, mjestu koje pamti sluge Jurija Dolgorukog i Dmitrija Donskog, narodne milicije Minina i Požarskog, vojnika Petra Velikog i Kutuzova, vojne parade 1941. i 1945. godine.

Danas ovdje imamo učesnike specijalne vojne operacije – redovne vojnike i one koji su u redove vojske stupili tokom djelimične mobilizacije, trupe Luganskog i Donjeckog korpusa, mnoge dobrovoljačke jedinice, osoblje Nacionalne garde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Federalne službe sigurnosti, Ministarstvo za vanredne situacije i druge sigurnosne agencije i službe.

Moj pozdrav svima vama, prijatelji. Moj pozdrav svima koji se bore za Rusiju na bojnom polju, koji su sada na dužnosti.

Naši herojski preci su tijekom Velikog otadžbinskog rata dokazali da ništa ne može pobijediti naše snažno, moćno i pouzdano jedinstvo. Nema ništa jače od naše ljubavi prema Otadžbini.

Za Rusiju! Za naše slavne oružane snage! Za pobjedu!

Ura!

09.05

 

logično