Nažalost i ova godina je u Slavonskom Brodu započela onako ‘tradicionalno’ sa velikim zagađenjima u brodskom zraku. I baš kada sam odlučio posvetiti par redaka tom problemu na SBperiskopu, tamo se pojavilo pitanje za mene!

"Pitanje za Petera Tota-Đerđa: Tko to tamo dimi?" - pitao je Urednik SBPeriskopa... Vidi: http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/pitanje-za-petera-tota-derda-tko-to-tamo-dimi

Mislio sam, kako bi bilo sve jasnije, napisati jedan širi komentar u vezi spomenutog članka! No brzo sam primijetio da dosta ljudi ne čita te komentare. Opet s druge strane ima i onih koji ozbiljno prate situaciju i oni traže neke dodatne informacije! Tako je nastalo ovo moje reagiranje bazirano na onaj komentar od prije par dana.

Prvo, ovih dana sam imao, ali još i imam dosta zdravstvenih problema, pa lako mogu objasniti moju neažurnost. Ali nikada nije kasno za nove informacije.

Drugo, Urednik je ovo pitanje trebao postaviti Gradu i Županiji, a svakako i Poduzeću za ceste! Nikako ne mogu biti odgovorni za probleme onečišćenja zraka eko-aktivisti…

Treće na FB stranicama ‘Građanske inicijative za čisti zrak’, ali i na stranici ‘Brođani za Brod’ više puta smo o tom problemu pisali. No i na Periskopu sam taj problem PZC-a, istina češće u komentarima, više puta spomenuo... Ako nekog zanima ponovit ću dio mog komentara od prije mjesec dana:

… o Poduzeću za ceste, zagađenju iz njega samo toliko da smo mi (u Eko-Integralu) i na to reagirali još u listopadu. Pa smo krajem listopada zaprimili obavijest da je “prijava o tim zagađenjima zaprimljena u Državni inspektorat i proslijeđena u rad inspekciji zaštite okoliša”. Čekamo rezultat inspekcije!

Slično smo postupili i prije 2 godine i sa zagađenjem unutar ĐĐ ograde. Nažalost tada inspekcija nije dokazala onečišćenje brodskog zraka iz tih izvora! A riječ je o ljevaonicama… Znate svi tu priču!

A na kraju, zlonamjerne komentare uz tekst Urednika da i ne spominjem! A njih uvijek ima previše! A logično je da logična razmišljanja najmanje…

Svi mi znamo da je Rafinerija dominantni zagađivač brodskog zraka i ona je od centra Broda oko 1700 m. Nažalost institucije nikako ne odrađuju svoje poslove. Tu smo, gdje smo… Nije dovoljno da Brod ima svoje zagađivače, mi evo već 11 godina kako se moramo boriti s nesposobnom birokracijom od lokalne, preko regionalne sve do državne uprave!

A najgore u cijeloj priči da od rukovodstva RNB za ovih 11 godina ništa nismo mogli saznati. Ni mi Brođani, ali ni sama Hrvatska! Vi sami znate, da i dalje se ništa ne zna, što je s plinofikacijom Rafinerije(?)!!! A u predizborno vrijeme ste naslušali priče, kako je ona gotova… Hahahaaaa!

U međuvremenu na gore spomenutim FB stranicama više puta smo pisali o tome da smo u tijeku prosinca danima upozoravali na sve ono što se odigravalo u brodskom zraku i što je vrlo negativno utjecalo na Brođane.

Na kraju kako smo upoznati, kako je i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike reagiralo i “hitno uputilo pismo prema Rafineriji nafte Brod, u kojem je zatražena informacija o statusu rada rafinerije, informacija da li i u kojoj mjeri postrojenje rafinerije, odnosno uređaji za loženje u okviru rafinerije, obavljaju aktivnosti koje uzrokuju emisije onečišćujućih tvari u zrak, kao i informacije o provedbi rekonstrukcije rafinerijskog postrojenja i dovođenja rafinerije u proizvodnu funkciju te informaciju o planiranom ponovnom pokretanju proizvodnje.”.

Nažalost, nakon Božića i oko Nove godine, poslije djelomičnog smirenje situacije, ona se ponovo potpuno promijenila, pa su se kontinuirano mjerile i u Bosanskom Brodu u Rafineriji, ali i u Slavonskom Brodu alarmantno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10!

Dovoljno pogledati grafikon Haop-a o onečišćenju zraka lebdećim česticama PM2.5 mjerena na mjenoj postaji Jelas tamo iza Božića, pa do jučer,  gdje se vidi da je zrak u Slavonskom Brodu odmah iza Nove godine bio jako ili ekstremno jako onečišćen!!! Mjerena je satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 i od 180 µg/m3!!! Što je previše, previše je.

A ‘zvanično’ Rafinerija nafte Brod ne radi!!!