Evo prije par dana najavljeno je na sva zvona: “Vlada raspisuje lokalne izbore - Hrvatska novu vlast bira u 576 jedinica” (https://www.vecernji.hr/vijesti/vlada-raspisuje-lokalne-izbore-hrvatska-novu-vlast-bira-u-576-jedinica-1484311). Saznali smo ono što već najmanje tri mjeseca znamo, ali i toliko dugo to već indirektno i osjetimo. Da 16. svibnja idemo na izbore!

“U odnosu na izbore prije četiri godine, birat ćemo 568 zamjenika načelnika i gradonačelnika manje te desetak posto manje članova predstavničkih tijela.”! A sve drugo ostaje isto. Sve je odrađeno u funkciji: ‘radili smo donijeli smo novi zakon, ali nismo narušili dosadašnji izborni sustav’! Nedaj Bože da netko dirne u izborni Zakon, kao da si dirnuo u osinjak!

Eko-Integral je udruga građana

Osobno mislim, tu započinju moji, a u širem smislu naši problemi, problemi u Eko-Integralu! Kako u Statutu Udruge od 2015.god. (ali faktički prije, od osnivanja Građanske inicijative za čisti zrak), u Članku 6. i 7. piše:

“... Eko-Integral je udruga građana za promicanje ciljeva za zaštitu okoliša i prirode. … Djelatnost udruge je integralna zaštita okoliša: zraka, vode i tla, kao i prirode u gradu Slavonskom Brodu i šire, u Brodsko-posavskoj županiji. Udruga ujedno je i pravni sljednik Građanske inicijative za čisti zrak...”.

Nažalost, ovo što je u Statutu, u spomenitim člancima navedeno razni faktori, razne političke strukture, uprave i institucije ne omogućuju i to već više od desetak godina! Zbog toga sam odlučio na jedan veliki rez, a također sam to i predočio Predsjedništvu Udruge: na mog, ali ako Predsjedništvo Udruge slaže s tim i odstupanje Eko-Integrala iz zaštite okoliša, kao i naše borbe za čisti zrak.

Što je dovelo do takve odluke?

Odmah sam primio  5-6, a možda i 8 pisama podrške, pa dajem sebi slobodu i ovim putem proširujem moje razmišljanje. S tim da svakako zahvaljujem svima na podršci! No ovo što se događa nema smisla!

Mislim da sve ovo samo u posljednja tri mjeseca: sbplus.hr i urednik Jerko, Grad i gradonačelnik Duspara, tromost Ministarstva, nezainteresiranost vladi RH više od 12 godina, ali i Grada i Županije kako bi nešto učinili za Brođane, za njihovo zdravlje i čisti zrak, pa anarhija na sve strane i onda ovi posljednji podaci iz Rafinerije, zaista su doveli da se prelije 'čaša strpljenja'!

Također mi je osobno jako žao jer (odnedavno, ali ipak kasno smo za to saznali) ništa mi eko-aktivisti ne možemo u ovoj našoj borbi. Nažalost, nismo mogli ni u prijašnjim mandatima jer u ovakvoj konstalaciji u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštine nismo imali, nemamo, a nećemo ni u budućnosti imati člana(ova)!

Slobodno mogu reći, od nikoga nismo ni dobili pravu pomoć da se to promijeni. Postojala jedna šansa, ali i ona je, nažalost, pala u vodu! No do ovakve situacije ne dolazi se samo zbog naše slabe zainteresiranosti i nerazumljevanja onih koji se kandidirali za tijela lokalnih i regionalnih samouprava, nego kako sam i ranije naveo, zbog želja onih koji nisu htjeli i ne žele već duže od 20 godina narušiti dosadašnji izborni sustav!

Trudim se o svemu bar nekoliko riječi reći, pa baš zbog toga moram se vratiti na gore nabrojane stavke koje kako sam spomenuo u posljednja tri mjeseca, ali i prije, puno kočile rad Eko-Integrala i njegovih članova! Najgore u cijeloj priči da indirektno oni nose veliku odgovornost za brodski onečišćen zrak. Istina je da smo o svemu tome puno puta smo pisali na Periskopu, no nikada nije na odmet tu i tamo nešto ponoviti!

Portal sbplus.hr i urednik Jerko Zovak

U Slavonskom Brodu ima svega. Dana 10.4.2021. u 21 00 sati na portalu sbplusu objavljena ‘udarna vijest’ (https://sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/ostalo/pocetkom_lipnja_do_rafinerije_ce_iz_hrvatske_putovati_plin.aspx#), gdje se dalje ‘razglaba’:

“Kako saznajemo, radnici su danonoćno bušili s obje strane Save (i ispod nje) kako bi, u konačnici, 25. ožujka u 4.30 cijev bila u cijelosti provučena ispod korita rijeke. Iako su to dobre vijesti za Rafineriju Brod, a još bolje za Crodux, nažalost, stručnjaci su sve glasniji u mišljenju da plinofikacija neće imati značajan utjecaj na kvalitetu zraka na području grada.”.

Nije navedeno koji su ti stručnjaci. Inače, ja ne znam za takve stručnjake... Još ministar Zmajlović 2013. god., po izjavama stručnjaka govorio o 70%-om smanjenju zagađenja. Da ostale ministre zaštite okoliša i druge političare ne spominjem. Je li to znači da svi oni i stručnjaci koji su savjetovali plinofikaciju, izmišljali, lagali, ili smijem li ja ovu sbplusovu vijest naznačisti kao dezinformaciju? Ili možda kao izborni falsifikat?

Urednika Jerka Zovaka pamtim i ovih dana, ali i od prije kao brodskog ‘anti Robin Hood-a’. Zadnji izljev njegove ‘osjećajnosti’ vezane su za brisanje nick-ova na sbplus.hr-u. To je način kako Zovak štiti čitatelja sbplusa od čitatelja sbplusa! Taj čovjek je 'nevjerojatan'! Hahaaahaaa! To se najbolje vidi iz njegovog pisma:

“Redakcija portala SBplus Vas osobno cijeni i zbog toga štiti od moguće kontaminacije do koje može doći tijekom suodnosa (hrv.  interakcije) s Vama.

Štitimo Vas od portala pod kontrolom despota Duspare - kojeg vodi certificirani kriminalac Jerko Zovak.

Naime, Vaša javljanja na našem portalu mogla bi Vas dovesti u vezu s tim leglom kriminalaca, nepotizma, protivnika općeg napretka u hrvatskoj zajednici i društvu te, u konačnici, zlih ljudi.”. Itd, itd., itd..

Grad i gradonačelnik dr Mirko Duspara

 

Nažalost. za ‘ne baš dobar’ odnos Grada, gradonačelnik Duspara i Eko-Integrala vjerujem da rijetko tko od stanovnika Slavonskog Broda ne zna? Jako teško definirati razloge takvom stanju. Još tamo početkom godine u jednom dužem članku na Periskopu detaljno sam prezentirao ‘prijateljsku’ komunikaciju s gradonačelnikom Slavonskog Broda, komunikaciju s potpredsjednikom Gradskog vijeća i daljnju kritiku rada eko-aktivista od strane gradonačelnika (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/jos-o-odgovoru-ministarstva-gospodarstva-reakciji-brodskih-celnika-nakon-zatrazenog-ocitovanja-nadleznih-institucija-u-vezi-kvalitete-zraka-i-ostalim-necistim-silama).

Ako je riječ o suradnji Grada s eko-aktivistima, pa i sa Eko-Integralom, u posljednjih 6-7 godina toga nije bilo. Tako u Gradu su odbijeni Eko-Integralovi projekti, pa i prijedlog oko formiranja Zajednice zaštite okoliša, formiranje Koordinacije za brodski zrak na nivou Grada, Županije, Ministarstva i eko-aktivista, održavanje (početkom prošle godine) Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom onečišćenom zraku, itd., itd.. Zaista je to tako, žalosno je i ukazuje za potrebe poboljšanja odnosa sudionika, najviše zbog Brođana!

Tromost Ministarstva, nezainteresiranost vladi RH više od 12 godina, ali i Grada i Županije…

 

Nevjerojatna je činjenica da o ovim problemima kontinuirano pišemo već duže od 8 godina! No navike sudionika nikako se ne mijenjaju, što više, vrlo često te navike i odnosi sudionika se pogoršavaju prema brodskom zraku! Samo u ovoj godini desetak članaka sam objavio na Periskopu o tim problematičnim situacijajama. To su samo neki od naslova:

Netko potpuno promašio temu, pa su glavni izvori onečišćenja: mala kućna ložišta, cestovni promet, pustinjski pijesak… (1,2,3), Da podvučemo crtu: Politika i zaštita okoliša u Slavonskom Brodu ne stanuju na istoj adresi!, Rezime eko-aktivista o 8. sjednici Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka (1,2)!

Ne znam treba li navesti primjere iz tih članaka. Možda koji biser koji ukazuju na navedenom u naslovu:

“Nejasno nam je ... da pored silnih mogućnosti modeliranja sa strane DHMZ-a i dalje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, DHMZ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo uzročnike onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu još uvijek pronalaze u našem bližem okruženju i uporno ... ponavljaju (svoju) staru tezu:

“Glavni izvori emisija lebdećih čestica (PM) u zraku su mala kućna ložišta koja koriste kruta i tekuća goriva, a slijede promet (cestovni), industrija (rafinerija nafte)…”.”

“Poslije 2 godine i 3 mjeseca, u Slavonskom Brodu u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ dana 17. ožujka 2021. ... održana je 8. sjednica Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka...”.

“... značajno je još istaći da je Klara Šćuka iz Brodsko-posavske Županije u izvješću o realizaciji projekta „Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu” iznijela da na kraju ... nije došlo do angažiranja udruga zaštite okoliša pri realizaciji edukacije Brođana.”.

“Vezano za problematiku Rafinerije ... ukazano i na eventualni problem novog izdavanja ekološke (okolišne) dozvole Rafineriji koji slijedi u prosincu …, također je zatraženo da se nikako ne odustaje od osnovnog koncepta Registra onečišćenja ..., tj. praćenja onečišćenja paralelno i u Slavonskom i Bosanskom Brodu!”

“... na tematskoj sjednici Županijske skupštine o brodskom zraku, koja je održana dana 17. lipnja 2020. godine donesen je zaključak u kojem je zatraženo “od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinanciranje cjelovite energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada … u iznosu od 80%…”.”.

Posljednji (zabrinjavajući) podaci iz Rafinerije

Ne mogu vjerovati da iz mog posljednjeg članka (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/stare-teze-ministarstva-rezime-eko-aktivista-o-8-sjednici-povjerenstva-za-pracenje-poboljsanja-kvalitete-zraka-2 ) nitko nije reagirao na podatke iz Rafinerije; ni iz Ministarstva, ali ni iz DHMZ-a, Grada i Županije, kao i od političara koji se pripremaju na lokalne izbore! Riječ je da se “specifičan ‘standardni hod’ onečišćenja zraka lebdećim česticama PM10 u Rafineriji” kontinuirano ponavlja!

Navešću samo neke datume... “kada je on bio više nego očigledan i skoro u kontinuitetu: 29.03., 30.03., 31.03., 01.04. i 05.04.2021. god..”. Također nešto slično se ponavljalo još jednom u kontinuitetu: 09.04., 10.04., 11.04., 12.04. i 15.04..

Iz podataka s mjerne stanice u Rafinerijii vidiljivo je da su mjerene u prvom i drugom intervalu samo u par dana više puta povećane koncentracije lebdećih čestica PM10, pa oko i iznad 120 µg/m3, ali i iznad 160 µg/m3 pa i (oko) 190 µg/m3!!! Je li to već na granici alarmantnog? Pitanje je to bez odgovora!

Umjesto zaključka

Na kraju jasno je da je najmanje ono što možemo sada napraviti, mirovanje uloge predsjednika Eko-Integrala do kraja lokalnih izbora (to je oko mjesec i pol dana)! Možda i mirovanje cijele Udruge, kao upozorenje politici i političarima. A poslije izbora vidjet ćemo, što dalje...