http://www.sbperiskop.net/drustvo/ima-li-nade-za-brodane-2

http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/postoji-li-jos-nada-za-brodsku-djecu-i-za-brodane

http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/pitanje-iznova-ima-li-jos-nade-za-brodane

Ovih dana kada se približavamo dvanaestoj godišnjici početka rada prekosavske Rafinerije, ponovo se sve više postavlja pitanje: Ima li još nade za Brođane? O toj temi sam jako često pisao, pa i s tim i vrlo sličnim naslovima vrlo često sam objavio kolumne na stranicama nešega Periskopa.

I tako, ponovo pišem i to desetak dana prije te godišnjice, koja godišnjica za nas Brođane zaista znači nešto ružno i tužno. Nikako ne zbog početka novih proizvodnih procesa tu kraj nas, što više to bi sve nas trebalo da obraduje, nego zbog dvanaest godišnjeg zanemarivanja prava Brođana na čisti zrak i zdrav život!

Evo ovih dana kada Brođani, kao i ostali stanovnici naše Županije, ali vjerojatno svi u Ministarstvu zaštite okoliša RH još uvijek ne znaju ništa o planovima modernizacije i plinofikacije Rafinerije u Bosanskom Brodu, kada vjerujem da nitko od spomenutih nisu informirani što se tamo događa, po cijele dane se u Rafineriji na mjernoj stanici mjere povećane i to iznad granične vrijednosti (7 µg/m3) satne koncentracije sumporovodika (H2S), pa i od 35 µg/m3 (12.11.) i 56 µg/m3 (13.11.). Takvo nešto nije se događalo od te tužne eksplozije u Rafineriji u listopadu 2018.godine.

Također se u Rafineriji kontinuirano mjere i visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10, pa i od 145 µg/m3! Ali i na slavonskobrodskim mjernim postajama su iskazana visoka onečišćenja. I to dnevno onečišćenje na mjernoj postaji na Jelasu sa sumporovodikom (H2S) od 10,2 µg/m3 (granična vrijednost: 5 µg/m3) dana 12.11 i dnevno onečišćenje na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save s lebdećim česticama PM10 od 52,6 µg/m3 dana 12.11. i od 56,8 µg/m3 dana 13.11.! Inače ovo je bilo sedmi put ove jeseni (od 20.10.) da je dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 bio iznad granične vrijednosti (50 µg/m3)!

Nikako ne bih ponavljao ono o čemu sam u posljednje vrijeme više puta pisao da neovisno od neslužbenih tvrdnji u raznim prekosavskim medijima, pa i iz same Rafinerije da ona ne radi, svašta se mjeri na bosanskobrodskom i slavonskobrodskim mjernim postajama, no i to da su uočena razna onečišćenja i lokalnih, slavonskobrodskih zagađivača, ali ipak moram reći da nakon dvanaest godina šutnje i skrivanje istine, mora se nešto promijeniti u odnosima Rafinerije, a i Ministarstva zaštite okoliša (koje sada koja slučajnost drugačije zove), ali i lokalne i regionalne uprave i vlasti prema Brođanima.

U suprotnom zaista ćemo morati utvrditi, kako nakon dvanaest godina iščekivanja, nade su sve manje za Brođane da bi oni ostvarili Ustavom zagarantirani čisti zrak i zdrav život!