U Slavonskom Brodu nastavlja se prosipanje kibli fašistoidnih govana po zidovima zgrada, trenutno u vidu uvredljivih parola kojima se protivnika, takozvane lijeve političke opcije stigmatizira kao neprijatelje Hrvatske. Nakon ustaškog ušatog U, s i bez križa, i nacističkih kukastih križeva, na koje su Brođani i komunalni redari naviknuli kao na dobar dan, uslijedile su kratke i jasne zidne poruke prolaznicima u smislu obavijesti koga se to zalilo smrdljivim sadržajem.

Za izlazak iz rečenih stereotipnih okvira ukrašavanja zidova zgrada, pobrinuli su se urbani gerilci koji su na zgradi SDP-a u Ulici Nikole Zrinskog, napisali uskličnu rečenicu: „Ovdje su četnici i fašisti!“. Predsjednik gradske organizacije Roberto Lujić, uspio je izgovoriti tada da se ni devedesetih nije išlo na SDP kao tu noć. Slijedeći udar druge grupe gerilaca, koliko znamo, dogodio se na zidu Bloka u Naselju Andrije Hebranga. Isti smisao poruke, drukčiji rukopis: „Plan 21 Lopovi Četnici“. Svi koji nadiru u Naselje, stanovnici i Dusparini turisti, ne mogu nevidjeti ovu ljubav koji gerilci iskazuju prema takozvanim lijevim snagama. SDP-ovci su „kompliment“ koji im je uputio nepoznat netko, odmah prebojali. Ovaj u Hebrangu dreždi danima. Pridružio se tako stotinama primjeraka neprebojane sramote.

Ne radi se u Slavonskom Brodu, kako bi netko mogao pomisliti, o ravnopravnom obračunu parolama lijevih i desnih gerilaca, i to pred sezonu nagovaranja naroda. Naime, takozvane lijeve gradske snage nigdje nisu nacrtale zvijezdu petokraku ili, ne daj Bože, napisali riječ TITO. Riječ je o kontinuitetu, crtanju svastike i lokalne joj "U" inačice, drugim riječima isključivo od jednih te istih zagađivača čitavog društva.

Možda bi se autori uvreda i mržnje koje prolijevaju po Brodu, trebali pridržavati ove Nietzscheove misli: Na zidu ne treba slikati ni Boga ni vraga. Time upropaštavamo svoj zid i svoje susjedstvo

SDP SB

sbperiskop