Prije nekoliko mjeseci i u stare zgrade slavonskobrodskog Naselja Andrija Hebrang izvršena je ugradnja internih vodomjera za očitovanje potrošnje tople i hladne vode. Ugradnja je izvršena u prostore/stanove- kupatila, WC-e i kuhinje s već postavljenim cijevima.

Oni stanari koji su se odlučili investirati u vlastita brojila koja isključivo mjere količinu vode koju su potrošili, više su nego zadovoljni, jer su na taj način došli do čistog računa, kao što ga od početka imaju stanari u novoizgrađenim zgradama. Koliko potroše vode, toliki im je račun. Iskazana potrošnja na zajedničkom brojilu za pojedine ulaze nije omogućavala štednju i racioniranje, jer se bazirala na principu podjele po broju članova pojedinih domaćinstava. Takva mogućnost ne stimulita štednju vode. Onim stanarima koji iz bilo kog razloga nisu instalirali vodomjere, računi za vodu su porasli.

Dakle, neminovno i dalje funkcionira zajednički vodomjer. Ukupno potrošena voda sada se dijeli na one koji potrošnju mjere uz pomoć internih vodomjera, i na ostale tj one koji nisu investirali između 3-5 tisuća kuna, ovisno o broju vodomjera. Ti ostali, plaćaju razliku. U čemu je problem, može se upitati neki naivko koji i inače guta sve što mu serviraju monopolisti. Problem je u tome što se voda između glavnog vodomjera do svih stanova rasipa, svih 30 dana mjesečno, kap po kap. Tu vodu koja odlazi u zemlju plaćaju samo stanari koji nisu ugradili vodomjere. Oni koji su ih ugradili plaćaju samo količinu koja je prošla kroz njihove slavine, pipe i wc-šolje. Rasuta voda se ne dijeli na sve stanove. Tko plaća zajedničku vodu iz biciklana i ostalih zajedničkih prostorija, a koja se troši za pranje stepeništa? Da li svi stanovi? Iskazuje li se to u računima za sve stanove? Ne.

Slavonskobrodski Vodovod nije zaštitio stanare koji nisu ugradili interne vodomjere. Ispada da je Vodovodu sve svejedno osim vlastite zarade. Što je trebao učiniti slavonskobrodski pravedni Vodovod? Trebao je, nakon što su ugrađeni interni vodomjeri, u svakom ulazu organizirati akciju provjere rasipanja vode. Svi stanari su trebali zavrnuti pipe i nepuštati vodu iz vodokotlića, pa ako se glavni vodomjer vrti, to jedino može biti iz dva razloga:

  • voda curi, između glavnog vodomjera i stanova.

  • voda curi  u nekom stanu. Ako taj stan pripada onima koji nisu ugradili vodomjere, trebalo je to konstatirati kako bi ih se pritisnulo da izvrše popravke.


Stanari koji nisu ugradili vodomjere upravo to i traže od Vodovoda. Ovako javno.

sbperiskop