Prizor je bio gotovo nestvaran. U prošlu subotu, na parkiralištu pored Radničkog doma u Štamparevoj ulici, pogled mi je privukao narančasti Fićo, auto u izumiranju. Relikt prošlosti, neuništivi simbol zlatnih vremena i auto koji, očito, još uvijek služi, svojim me je značenjem katapultirao kroz vrijeme na početak osamdesetih kada sam istog takvog vozio. Čaroban trenutak zabilježio sam mobitelom kao dokument i dokaz, jer bez fotografije niko mi ne bi vjerovao da sam imao bliski susret s nekadašnjim ljubimcem ondašnje prosječne jugoslavenske familije.

Nostalgija čovjeka baš spopadne, nepozvana, i on ju ćuti baš kao po jezičnoj definiciji: sentimentalni žal za minulom srećom, vremenom, prijateljima... A svojih pomoćnika i okidača, poput narančastog Fiće, nostalgija ima na sve strane.

A Mitja Velikonja u knjizi Povratak otpisanih  napisao  je: „Da odmah objasnim: nostalgija nam uvijek govori više o tome čega danas nema, što nedostaje ovdje i sada, nego o tome kako je to lijepo bilo nekada.“

Pretpostavljam da je mlađima,  okruženim najnovijim modelima automobila, nepojmljivo da Fićo, Fića ili Fićek, kako je sve nazivan, još prije dvadeset pet godina bio najčešće vozilo na našim cestama.  Koliko je bio mali i poseban govori i podatak da je na ulazima u trajekte stajala ploča s obavijesti: Kapacitet 35 automobila i 45 Fića.

Jedan od „pisaca“ Leksikona Yu mitologije o Fići piše slijedeće: Prevozno sredstvo s točkovima, velikodušnije "automobil".  Iako predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, fićom su čitave familije (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje.
Kupovina "F." je 60-ih godina bio događaj ravan rođenju ili smrtnom slučaju u porodici. Inicijacija novog "F." vršila se tako što bi vlasnik ukrcao neverovatnu količinu oduševljene susedske dece i provozao ih po kraju. Zatim bi pristupio sledećem obredu:
1. ritualno pranje;
2. pažljivo nameštanje nalepnice "YU";
3. ukrašavanje enterijera minijaturnim kopačkama ili bokserskim rukavicama.


Proizvodnja Fiće trajala je 30 godina Prvi automobil prizveden je 1955. godine  po licenci Fiata 600, a posljednji Zastava 750 SE, proizveden je 1985. godine. Tek rijetki još uvijek krstare cestama; izazivaju podsmjeh, ali i uzdahe, ovisno o tome tko baca oko na te auto fosile.

sbperiskop