Želim nam da iz javnog života zauvijek odu oni poput Alemke Markotić kao i oni koji šute kad Alemka i njezini govore i u njihovo ime. Premijer bi trebao biti na čelu te odlazeće kolone. Znam da se to neće dogoditi. Ali unatoč svim podilaženjima Crkvi neće oni ostati zbog božje zaštite. Boga nema. Da postoji kaznio bi ih zbog njihovih (ne)djela. Jer niti bog ne bi oprostio grijeh onima koji znaju što čine.

“Koliko ste vi pravila prekršili tražeći usluge za svoje roditelje i svoje bližnje.”

To je jedna od rečenica koje je izgovorila Alemka Markotić pokušavši se opravdati što je njezina majka cijepljena protiv korone – preko reda.

Da, ta Alemka Markotić. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti te neslužbena, ali u javnosti stalno prisutna “stožerašica” koja nam tumači da smo svi glupi a samo je Stožer civilne zaštite pametan – čak i kad pravi evidentne gluposti.

Alemka Markotić nam ponavlja da smo glupi i ovim protupitanjem umjesto odgovora na legitimno pitanje zbog čega je njena majka cijepljena iako nije bila na redu za cijepljenje.

Redu koji su propisali isti oni u čije ime nam Alemka Markotić neprekidno docira što, tko i kada (ne)smije.

Nudeći protupitanje “Koliko ste vi pravila prekršili tražeći usluge za svoje roditelje i svoje bližnje?”  umjesto isprike i ostavke Alemka Markotić još jednom nam poručuje i da pametni “stožeraši” imaju pravo nas glupane – praviti budalama.

Čine to od početka širenja koronavirusa. Možda nije loše podsjetiti se barem najsramotnijih odluka. Boljet će, ali zaslužili smo.

Još u travnju prošle godine na ovom mjestu sam pisao o tome kako je premijer Plenković, najavljujući popuštanje strogih anti-korona mjera, “umjesto da iskoristi odličnu priliku poslati politički poruku kako Crkva nije iznad Države i građana, još jednom učinio potpuno suprotno.”

Najavio je naime kako je u trećoj fazi “popuštanja mjera” predviđeno, između ostaloga, da se od 11. svibnja omoguće okupljanja do deset osoba, ali i dalje bez masovnijih javnih okupljanja. Istovremeno najavio je da će vjerska okupljana biti dopuštena već od 2. svibnja.

Samo nekoliko dana kasnije, posljednjeg dana travnja, u kolumni pod naslovom “Ne, nisu oni junaci našeg doba” upozorio sam da je medicinske stručnjake koje građani poistovjećuju s Nacionalnim stožerom civline zaštite dio medija pretvorio u “filmske” junake da bi to vlast zloupotrijebila u svoje pragmatične političke svrhe.

Uvrijeđeni jesmo, ali nemojmo se praviti da smo iznenađeni


Još nekoliko dana kasnije na ovom mjestu sam predvidio da “blagajnica ipak neće ići na more” iako su se krajnje desni i krajnje lijevi složili da je zabrana rada trgovina nedjeljom pomoć izrabljivanim zaposlenicima.

Naprotiv, ustvrdio sam, “to je klasično ‘neprijateljsko preuzimanje’ pri kojem ‘Korporacija’ (tj. Katolička crkva) ima pomoć države.”

Krajem lipnja podsjetio sam kako je Nacionalni stožer civilne zaštite “spremio” vladu u samoizolaciju jer “Sabor je raspušten, vlada kao da ne postoji a Plenković i njegovi skrivaju se iza ‘korona stožera’ i u panici se ponašaju kao da su jeli ‘lude gljive’”.

Sredinom srpnja pisao sam o tome kako “izbori, svadbe i noćni klubovi – može, kulturni događaji – ne može” pitajući i vas i sebe “kakav profesionalni i ljudski autoritet mogu imati oni koji su pristali biti iskorišteni kao politički ‘žetončići’ na valu straha od širenja korona virusa i to su naplatili saborskim ili drugim sinekurama?

Početkom listopada tvrdio sam kako je Vili Beroš, još jedan neslužbeni, ali stalno govoreći “stožeraš” – “ministar koji nije čuo za sućut niti za presumpciju nevinosti”. Povod je bio što “komentirajući smrt pacijenta u čakovečkoj bolnici ministar zdravstva nije pokazao niti odgovornost niti empatiju.” Zapitao sam “što ga onda uopće kvalificira za ministarsku funkciju?”

Početkom prosinca pisao sam o širenju moralne panika zbog vježbanja tijela u “carstvu duha”. Riječ je, sigurno se sjećate, o minuti-dvije tjelovježbe u crkvi svete Mati Slobode na Jarunu te objavljivanja video snimke tog vježbanja na društvenoj mreži.

Dvojicu Zagrepčana zbog toga je prijavila policija temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira a na društvenim mrežama razni likovi su počeli vrijeđati ih i prijetiti im s vjerskim predznakom.

Dvojac “vježbača” prosvjedovao je, naime, zbog zabrane rada teretana dok je okupljanje u crkvama bilo dopušteno.

Reciklaža trikova u političkom cirkusu


Napisao sam tada kako je očito nevažno “da li su pristranom politikom određivanja epidemioloških mjera i sankcioniranja njihova kršenja nekim slučajem naročito drsko i nepristojno uvrijeđena dvojica ‘vježbača’ te je li narušen njihov mir kao i da li su uvrijeđeni ili omalovaženi njihovi moralni osjećaji – pa ih je to potaknulo na minijaturni mirni prosvjed. Na mjestu gdje taj i takav prosvjed u tom trenutku jedino ima smisla.”

Nakon što sam više od sedam mjeseci pisao o sramotnom ponašanju premijera te službenih i neslužbenih “stožeraša” koji nas ponižavaju i vrijeđaju našu inteligenciju – prestao sam.

Kad su izveli čitav repertoar “trikova” u tom političkom cirkusu vladajući su se počeli ponavljati (uz “sekundiranje” oporbe koja je ili šutjela ili pričala o nečem desetom).

Uz to, do tada je broj kritičkih priloga novinara na tu temu znatno narastao kao i broj drugih kritičkih glasova u javnosti. Nije imao smisla da i ja ponavljam. Niti sebe niti druge.

Međutim, ima situacija koje se ne smije prešutjeti bez obzira na sve.

Jedna od njih svakako je kad Alemka Markotić, pokušavajući opravdati neprofesionalno, nemoralno i nepotističko ponašanje izgovori rečenicu: “Koliko ste vi pravila prekršili tražeći usluge za svoje roditelje i svoje bližnje?”

Majci Alemke Markotić želim dobro zdravlje koliko je god to u njezinim godinama moguće. Nama, glupanima i budalama, želim da Alemka Markotić ode sa svih službenih i neslužbenih funkcija i iz javnosti – zauvijek. Zajedno sa svim ostalim “stožerašima”.

Onima, koji se poput Alemke Markotić pojavljuju u medijima kao i onima koji ih podupiru šuteći iako Alemka i njezini govore i u njihovo ime. Premijer bi trebao biti na čelu te odlazeće kolone.

Znam da se to neće dogoditi. Ali unatoč svim njihovim podilaženjima Crkvi neće oni ostati zbog božje zaštite

Jednostavno, živimo u društvu u kojem si “šupak” ako ne otmeš, ne prevariš i ne “učiniš” sebi i svojima. A da boga nema najbolji je dokaz što će nas svi oni koji ne otimaju, varaju te “čine“ sebi i svojima i dalje praviti budalama. Da bog postoji siguran sam da bi ih kaznio zbog njihovih (ne)djela. Jer niti bog valjda ne bi oprostio grijeh onima koji znaju što čine. Samo mi opraštamo. Kakvi glupani. Kakve budale.

nacional