Radilo se o rafinerijama ili vjetroelektranama, uvijek negdje slučajno iskrsne ministarski potpis Tomislava Ćorića čija je supruga, čista slučajnost, desna ruka glavne lobistice

Na krilima vjetra vratio nam se u prvi plan Tomislav Ćorić!

Nakon što je Plenkovićevog ministra zaštite okoliša i energetike prošlog tjedna jedno novinarsko pitanje o tome zašto podzemno hrvatsko nacionalno blago, nafta, završava na preradi u Mađarskoj i Slovačkoj a ne u Rijeci toliko izbacilo iz takta, da je dotičnom dao do znanja da ga se prati, barem na društvenim mrežama, sada je potpis Tomislava Ćorića ugledao svjetlo dana i u aktualnoj »Aferi Vjetroelektrane« u kojoj Uskok istražuje gdje završava novac od nadzemnog nacionalnog blaga, vjetra.

Naime, njegov prethodnik u ministarskoj fotelji Slaven Dobrović obznanio je kako je Ministarstvo u njegovom mandatu izdalo rješenje u kojem se za te iste vjetroelektrane traži provedba procjena utjecaja na ekološku mrežu.

– To su donijele stručne službe i svaki ministar treba poštovati ono što stručne službe donose, kaže Dobrović dodajući kao su »protiv takvog rješenja jako bili investitori koji su time bili ugroženi u smislu uživanja u visokom poticaju koji je trebao biti snižen i za taj njihov projekt to je značilo puno novaca«.

I tu se na scenu vraća ministar Ćorić koji je osobno potpisao rješenje kojom se ono Dobrovićevo stavlja izvan snage, što bi moglo značiti da »Hrvatska krši neke odredbe i ulazi u rizik povlačenja po Europskom sudu i plaćanje kazni«. Ministar Ćorić naravno sve demantira i kaže kako je sve po zakonu, a na pitanje o odnosu njegove supruge Dubravke Sinčić Ćorić, potpredsjednice Hrvatskog društva lobista, i Maje Pokrovac, koja je predsjednica tog istog društva i poznata lobistica i direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije, ponavlja kako je njegova supruga znanstvenica te da svi »znaju da se HDL ne bavi lobiranjem, već se prije svega bavi inicijativom da se ono u Hrvatskoj kao aktivnost zakonski uredi«.

I tako, dok je bivša HDZ-ova državna tajnica Josipa Rimac u pritvoru, a drugoosumnjičeni, vlasnik tvrtke C.E.M.P., Milenko Bašić nedostupan hrvatskim redarstvenim vlastima, o njegovom svojedobnom »lobiranju« oglasio se i bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić koji je, tvrdi, investitora u vjetropark Krš-Pađene prijavio policiji 2016. zbog prijetnje.

– Mi znamo postupati sa svojim neprijateljima kao što znamo nagrađivati svoje prijatelje, citira Čačić što mu je tom prigodom rekao Bašić i produžuje štafetu svom nasljedniku u ministarskoj fotelji Ivanu Vrdoljaku u čijem je mandatu potpisano ono o čemu Čačić nije htio ni razgovarati samo dan ranije nego što bi to za državu bilo znatno jeftinije. »Četiri godine nitko nije trepnuo na nešto što pokazuje da je nekoliko milijardi naših novca otišlo«, kaže Čačić.

I dok istraga traje, samo je jedno sigurno, da taj novac nije otišao u vjetar već u nečije džepove. Sve je, naravno, legalno, u skladu sa zakonom i tridesetogodišnjom hrvatskom praksom javno-privatnog partnerstva po kojoj zna se kako treba postupati s neprijateljem, a nagrađivati prijatelje. Sve ostalo je slučajnost.

Radilo se o rafinerijama ili vjetroelektranama, uvijek negdje slučajno iskrsne ministarski potpis Tomislava Ćorića čija je supruga, čista slučajnost, desna ruka glavne lobistice. Slučajno su se i staništa rijetkih ptica našla tamo gdje je netko naumio graditi vjetropark Krš-Pađene koji slučajno nije realizirala Sanaderova ekipa zbog njegove demisije pa su stvar slučajno preuzeli ovdašnji poduzetnici koji znaju kako postupati s prijateljima, a kako s neprijateljima kada projekt slučajno u međuvremenu naraste. Slučajno se i ministar Ivan Vrdoljak našao tog 31. prosinca u uredu, baš kao što je potom slučajno iz SDP-ove oporbe prešao u HDZ-ovu vlast. Slučajno je i Josipa Rimac našla »bubicu«, prislušni uređaj koji su profesionalci smjestili ispod upravljača njezinog auta, baš kao što su slučajno mnogi slični slučajevi u Hrvatskoj propali jer je tajnost istrage slučajno naglo kompromitirana.
Jedino nije slučajno da su i Had i Eol članovi HDZ-a.

novilist