Sjećanje na naše stare Brođane:

Ljudevit Rosenberg 1916-1981

Amalija Rosenberg 1923-2006

Portreti su rađeni drevnom tehnikom starih francuskih majstora-dry brush-suhi kist s ugljenim prahom i grafitom. Autori portreta su Jasna Lovaković i Darko Lončar.

Portrete naših starih Brođana radimo sa željom da ih otrgnemo zaboravu, i preko njihovih slika i crteža  podsjetimo se na neka stara, prohujala vremena u kojima su živjeli naši sugrađani, neki ostavili i pečat svoga postojanja, pa čak iz davnina, iz carske Austro-Ugarske.

Veliko hvala Vladi Rosenbergu koji nam je ustupio na korištenje stare crno bijele fotografije Amalije i njenog supruga Ljudevita Rosenberga.

I s portret pričom o Rosenbergovima, s njima počinjemo i  serijal  portreta naših starih Brođana.

Svi oni predstavljaju  jednu  etnografsku građu važnu  za izučavanje kulture i povijesti našega grada.

Vjerujem da za neke od njih nikada niste ni čuli, kao što nisam ni ja sam. U tome i jest baš čarolija ovoga posla, a izazov nam je tim veći što je osoba anonimnija, javnosti nepoznata, a opet zanimljiva i interesantna na svoj način, kao što je posebno intrigantna za umjetnike i lijepa Amalija sa svojim crtama  manekenskog lica.

Preko naših portreta želimo naše stare Brođane, bar na trenutak, ponovo vratiti u život. Koliko ćemo u tome uspjeti, procijenite vi sami.