Mainstream mediji i političari na Zapadu, posebice “borci za ljudska prava”, tjednima uvjeravaju javnost kako se u Venezueli “stanovništvo pobunilo protiv autoritarne i nesposobne vlade”.

Međutim, stvarnost na terenu otkriva sve krivotvorine i zablude, a istina je da desničarska profašistička oporba još od 1999. nikada nije odustala od svojih prevratničkih namjera, pokušavajući destabilizirati zemlju svim raspoloživim sredstvima. No, za to su potrebna i znatna sredstva, jer treba osigurati opremu, hranu i plaće za “prosvjednike” i teroriste.

Video koji kruži na društvenim mrežama, pokazuje jednog od terorista koji pod kontrolom drži ljude Altamire i Monte Bella u Caracasu, koji priznaje da dobiva novac od desničarske oporbe u Venezueli.

Naravno, ovaj video nećete naći u “uglednim” zapadnim medijima i na njihovim internetskim stranicama.

Mladi ljudima koji se bore za slobodu i demokraciju su priznali da kao noćni čuvari terorizma Altamiri i Bello Monteu dobivaju  novac, odjeću i hranu, a snimku je objavila na Twitteru osoba pod računom @Orlenys07.


Cjenik opreme

Cjenik opreme
Tko je financira oporbeno nasilje u Venezueli?


Gore navedeno otkriće je WikiLeaks objavio još 2010. godine, kada je naveo izvore financiranja uličnih nasilnih prosvjeda od strane oporbe protiv Chaveza.

Od travnja 2002. godine, kada su ga pokušali svrgnuti državnim udarom, Hugo Chavez u Venezueli je neprestano bio pod ekonomskim pritiskom oporbe.

Tijekom 2002. i 2003. godine su se mnogi trgovci pridružili zatvaranju svojih objekata i šezdeset dana se nije mogla kupiti hrana, odjeća i drugi proizvodi.

Eva Golinger je napisala i knjigu i tome, a sve na temelju nekad tajnih dokumenata iz arhiva američkog State Departmenta i Ministarstva obrane.

U toj se knjizi pojavljuju detalji kako su Sjedinjene Države u Venezueli i Latinskoj Americi planirale intervencije i subverzije. Iako nisu uspjele ranije, to ne mora nužno značiti da je agresor odustao.

U prosincu 2010. godine je WikiLeaks objavio diplomatske dokumente klasificirane od strane američke vlade s informacijama o sastancima s venezuelanskim oporbenim vođama, kojima se nudila različita vrsta pomoći preko veleposlanstva te zemlje u Caracasu.

Nakon što su procurili ovi dokumenti, novinska agencija AVN  je objavila izvješća od kojih je jedno potpisao Robert Downes, bivši politički savjetnik američkog veleposlanstva u Caracasu, a zove se “Pet strateških točaka tima USAID za potporu i akcije između 2004. i 2006. za svrgavanje chavista”.

Pet točaka dokumenta navode:

  1. jačanje demokratskih institucija

  2. prodrijeti u političku bazu Chaveza

  3. unijeti podjele

  4. zaštiti vitalna američka poduzeća

  5. i izolirati Chaveza u inozemstvu


prenosi AVN.

WikiLeaks je otkrio da su Ured tranzicijskih inicijativa (OTI) i USAID Washington za 300 venezuelanskih udruga izdvojili i poslali petnaest milijuna dolara, naravno, pod krinkom “ljudskih prava” i “obrazovnih programa”, navodi se u izvješću.

WikiLeaks otkriva još jedan dokument iz veleposlanstva u Caracasu pod nazivom “Zahtjev za dodjelu sredstava za jačanje lokalne samouprave i skupina civilnog društva”, koji je klasificiran od strane tadašnjeg otpravnika poslova u Caracasu, Johna Caulfielda.

Tada je za financiranje venezuelanske opozicije u 2009. godini odobreno sedam milijuna dolara, ali ni to nije bilo dovoljno, pa su od Washingtona tražili da osigura dodatna tri milijuna.

Nasilni plan svrgavanja Nicolása Madura je pokrenut 2014. i njegovi protivnici to nazivaju “voljom naroda i slobodnih aktivista oporbe”.

Kao što je izvijestio bivši predsjednik parlamenta Diosdado Cabello, oporba je dobila 2,4 milijuna dolara “od strane nevladine organizacije Nacionalna zaklada za demokraciju (NED) iz Washingtona.

Tada se Madura nije uspjelo svrgnuti, ali su neredi za sobom ostavili ukupno 43 mrtvih i više od 800 ranjenih. Za te događaje je osuđen organizator Leopoldo López, koji još uvijek izdržava kaznu.

Dana 16. travnja predsjednik Nicolas Maduro na televiziji pokazuje dokaze o izravnoj vezi između oporbe i nasilja posljednjih tjedana, izvijestio je Telesur. Maduro je objavio video u kojem mladi pritvorenik priznaje kako je od oporbenih lidera dobio oko 300 000 bolivara ili 412 dolara da uništiti sjedište Vrhovnog suda.

“Ja sam pokazao dokaze koje su potvrdili odvjetnik osumnjičenog i državni tužitelj i bit će pravde”, obećao je predsjednik Venezuele.

Mjesec dana kasnije, 27. svibnja 2017. godine, novinar i istraživač Víctor Hugo Majano provodi opsežno istraživanje i otkriva porijeklo najmanje sto tisuća američkih dolara koje je oporba od Washingtona dobila u manje od mjesec dana.

Otkrio je da su sredstva u Venezuelu ušla pod krinkom kupnje medicinskih pomagala.

Novinar vjeruje da su ljudi koji skupljaju taj novac “djeca venezuelanske oligarhije“, koju Chavez nikada nije htio progoniti ili razvlastiti, što mu je vjerojatno najveća greška u godinama kojima je vladao Venezuelom.

Također je naglasio kako lokalni mediji ove huligane i teroriste prikazuju kao “heroje koji podržavaju blokade i palež po ulicama”, čime im daju legitimitet u javnom mnijenju.

Goldman Sachs ulaže kapital u PDVSA i ugrožava planove za svrgavanje Madura


Međutim, čini se da u Washingtonu ovaj put nisu koordinirali aktivnosti i Goldman Sachs kupuje dionice državne kompanije PDVSA u Venezueli, čime zapravo demantira da je zemlja na rubu bankrota.

Goldman Sachs, jedna od najvećih investicijskih banaka u svijetu, kupila je oko 2,8 milijardi dolara u obveznica PDVSA, državne naftne kompanije Venezuele, koje su u prodaju puštene od strane Središnje banke zemlje. Vijest je prenio The Wall Street Journal.

“Investicija očito negira stotine članaka koji su napisani o skorom bankrotu Venezuele, jer banka kao Goldman Sachs sigurno nije filantropski ustanova. Ona je obveznice kupila jer zna da ih Venezuela može platiti i nitko ne posluje da bi proizvodio gubitke”, rekao je izvor unutar venezuelanske naftne kompanije.

Pravi dah svježeg zraka za Venezuelu opkoljenu na više frontova. Iznutra, gdje je oporba više od 60 dana provodi terorističko nasilje, a izvana zbog špekulacija Međunarodnog monetarnog fonda i glavnih kreditnih agencija koje su do sada marginalizirale Venezuelu.

Venezuelanska desnica je odmah prosvjedovala zbog ove transakcije. Predsjednik Narodne skupštine, marioneta Washingtona imena Julio Borges, poslao je pismo izvršnom direktoru Goldman Sachsa, Lloydu Blankfeinu, gdje kaže “kako je doslovno razočaran, jer je kupnja obveznica spas za autoritarni režim”.

Iako dio oporbenih medija piše kako ova operacija investicijske banke zapravo podržava “promjene vlasti”, ali reakcija glavnih venezuelanskih oporbenih lidera i medija ne potvrđuje ovakve navode.

logično