/SBPeriskop

"Prelazimo u novo, kontrolirano društvo gore od starog totalitarizma" - Žižek o Googleovoj crnoj listi za portale vijesti

Informatika, Svijet, Mediji
Objavio: Web
"Prelazimo u novo, kontrolirano društvo gore od starog totalitarizma"

Suvremena cenzura opasnija je od otvorenog totalitarizma, ona je prikrivena i uklopljena u našu svakodnevnicu, kaže slovenski filozof Slavoj Žižek, komentirajući insajdersko curenje informacija o Googleovoj crnoj listi za portale vijesti

Intelektualac je za RT rekao da se ne zalaže za internetsku anarhiju, uspoređujući ju sa "snuff" filmovima u hardcore pornografiji - trebao bi se uspostaviti određeni propis koji će blokirati štetni sadržaj na internetu, kaže on.

Ali Žižeka najviše zabrinjava skrivanje političkih motiva za suzbijanje glasova i manipulacijom glasova prije izbora putem interneta.

"Svi znamo da moramo cenzurirati stvari na nekoj razini, ali glavno pravilo za mene je da proces treba biti transparentan. Govorim o razvijenom Zapadu na kojem je sada nekome zabranjeno objavljivati vijesti, ili čak ni vi ne smijete o tome niti raspravljati" - objašnjava Žižek. "Lažni izbor" između politički korektne cenzure i radikalnog liberalizma je zamka, vjeruje Žižek.

Konzervativna skupina za transparentnost Project Veritas ovog je tjedna objavila dokumente koje je dobila od bivšeg zaposlenika Googlea.

Činilo se da dokumenti potvrđuju da Google može pojačavati ili klasificirati izvore vijesti na temelju naizgled pristranog skupa internih pravila. Nazivajući postupke "mračnim i zlosretnim" zviždač Zachary Vorhies je objavio dokument koji je detaljno opisao Googleovu "crnu listu" na kojoj se nalazi gotovo 500 web stranica, uključujući i konzervativne i ljevičarske medije.

Žižek smatra da praksa Velikih tehnoloških kompanija sa crnim listama i zabranama može pokazati priliku da se aktivisti desnice pokažu kao grupa koja se bori protiv politikog establišmenta i kao cilj protivljenja.

Filozof misli da će ta taktika zapravo uzvratiti liberalima dajući "novom populističkom desničaru pružiti poziciju u kojoj mogu reći: vidite, mi smo prava alternativa, istinski smo potlačeni".

Žižek tvrdi da Google vjerojatno nije jedina tehnološka megakorporacija koja se čvrsto drži digitalnog izbornika svojih korisnika, ali "postupak nije nekakav mračni zaplet", već neprimjetan pomak "u novo, kontrolirano društvo."
Ono što je zastrašujuće u tome je što ga mi čak i ne doživljavamo kao nešto kontrolirano. Samo koristimo društvene medije, kupujemo stvari, idemo liječniku - i svi podaci o nama postoje na internetu. Ali to su stvari koje doživljavamo kao našu slobodu. Dakle, ono što doživljavamo kao slobodu postaje način na koji smo kontrolirani.

Ne zna se više "da li vas prati tajna policija ili netko čita vaša pisma", a to je po Žižekovom mišljenju ono što se razlikuje od totalitarizma iz prošlosti. Moderna kontrola je skrivena i nepriznata, kaže Žižek.Komentar: Povezano: Project Veritas: Google sve više djeluje kao izdavač vijesti, a ne kao neutralna platforma 2 Komentara

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik

Nana 23.08.2019 11:15

Negdje sam ovih dana pročitala nešto u smislu... "zamjenila sam stare okove za malo sjajnije misleći da sam slobodna"... To je dobra ilustracija na tvrdnje ovog genijalno znanstvenika.

Tunja 21.08.2019 05:31

Najstrašnije je to što građani misle da se širi polje slobode, a ustvari svakim danom sve su sigurniji okovi koji ga drže u poziciji roba elite i kontrolora.