Plodovi zemlje konačni su argument proljeća da je istinski smjenilo jalovu zimu. Svoju bujnost proljeće nastupno pokazuje preko povrća, a prvo voće kojim se šepuri su jagode.

Počela je sezona jagoda. Časopisi i portali sa specijal gastro-dodacima puni su opisa prelijepih opisa fragole, njenih vitaminskih kapaciteta, blagotvornog djelovanja na zdravlje, dokaza o dijeteskim učincima, kozmetičkim dobrobitima i, naravno, primamljujućih recepata. Građani koji su željno i nestrpljivo čekali jagode, drže da su dvodimenzionalne slike ipak nedovoljna činjenica o povratku jagoda, pa nestrpljivo hrle na tržnice uvjeriti se u to.

Na brodskoj pijaci na klupama nalazimo crvene, tvrde i krupne plodove, velike poput malih mandarina. Sve iste. Ne mirišu naročito. Mogao bi njima ekser zakucati u dasku colericu. Domaće ili uvozne – talijanske ili španjolske?  U domaćim jagodama, prema spoznajama novinara koji su u ime javnosti istraživali upotrebu i količinu kemikalija na voću i povrću, nema pesticida. Uvozne su kontaminirane (u dopuštenim granicama) pseticidima i fungicidima. Hrvatski proizvodi su kvalitetniji, nezagađeni. Talijanske i španjolske jagode kontaminirane su „cijelim arsenalom pesticida“, s obzirom da se u tamošnjoj proizvodnji jako nastoji koristiti prihrana kod uzgoja i rasta jagoda. Prof. dr. sci. Valerije Vrček, u knjzi Druga strana potrošačkog raja, iznosi podatak da se umjesto 4-5 prskanja, koliko je potrebno od početka do kraja vegetacije jagoda, u tim zemljama prakticira dvostruko, pa čak i trostruko veći broj.

Ako kupujete uvozne jagode, najvjerojatnije da kupujete mala „skladišta kemije“, kupujete izgled i veličinu, a ne miris i svojstva sočnosti na koju ste naviknuli kad jedete domaću jagodu. Okus jagoda iz plastenika okus je pesticida. Kupujući jagode iz inozemne ponude dajte svoj novac da se time financiraju talijanske i španjolske projekte kemijskog nasilja nad prirodom, potpomažete uvozni lobi i oštećujete državni budžet. Stoga, prije kupovine pitajte odakle dolaze jagode.

Prema tome, podržavanje projekta „Kupujmo hrvatsko“ nije samo zbog podržavanja hrvatskog gospodarstva, nego i ispravan način da se čuva vlastito zdravlja. Jagode