[caption id="attachment_53990" align="alignnone" width="450"] OŠ Milan Amruš[/caption]

Na 10. sjednici Hrvatskoga sabora najvažnija točka dnevnog reda je Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu. U navedenom Prijedlogu državnog proračuna Republike Hrvatske nisu predviđena sredstva za osnivanje i rad brodskog Sveučilišta kao ni za druge važne brodske projekte. Brodsko Sveučilište i projekt novog kompleksa Osnovne škole “Milan Amruš“ u Prijedlogu državnog proračuna za 2019. godinu uopće se ni ne spominju pa čak ni u projekcijama za 2020. i 2021. godinu. Ovakav odnos hrvatske Vlade prema građanima našeg grada i županije izaziva zaprepaštenje i opravdanu ogorčenost.

Na 10. sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, održanoj 25. rujna 2018. godine, jednoglasnim zaključkom usvojeno je Izvješće Povjerenstva o utvrđivanju opravdanosti provođenja statusnih promjena za brodske sastavnice osječkog Sveučilišta u koje se ubrajaju Strojarski fakultet, Studentski centar te dislocirani studiji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. U Izvješću Povjerenstva nalaze se i podatci o financijskim pokazateljima vezanim uz ulaganje u brodske sastavnice osječkog Sveučilišta za razdoblje od 2007. pa do 31. kolovoza 2018. godine. Senat osječkog Sveučilišta zaključkom o usvajanju Izvješća Povjerenstva provedbu statusnih promjena brodskih sastavnica osječkog Sveučilišta uvjetuje financijskim obeštećenjem u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2019. godinu u iznosu jednakom svim ulaganjima u brodske sastavnice osječkog Sveučilišta u periodu od 2007. pa do 31. kolovoza 2018. godine. Iz Prijedloga državnog proračuna za 2019. godinu može se iščitati da Vlada RH nije pristala na ispunjenje takve sramotne i beskrupulozne ucjene od strane Senata osječkog Sveučilišta. Zbog nemogućnosti izdvajanja brodskih sastavnica iz sastava osječkog Sveučilišta Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu ostaje neprovediv sve dok se ne postigne dogovor između Vlade RH i Senata osječkog Sveučilišta o isplati izmišljenog obeštećenja koje je beznačajno u odnosu na golema državna ulaganja u osječko Sveučilište. Na temelju toga može se zaključiti da u Vladi RH ne postoji politička volja za osnivanjem Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Drugi bolni primjer zanemarivanja Slavonskog Broda je projekt novog školskog kompleksa Osnovne škole “Milan Amruš“ za kojeg u Prijedlogu državnog proračuna za 2019. godinu nisu previđena nikakva sredstva. U Varaždinu je 2014. godine otvoren centar za odgoj i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju “Tomislav Špoljar“, a njegovu izgradnju sufinancirali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Grad Varaždin. U Zadru se privode kraju radovi na izgradnji Centra za osobe s poteškoćama u razvoju, a njegovu izgradnju sufinanciraju Ministarstvo demografije, obitelji, mladih  i socijalne politike, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Zadar. U Virovitici je u tijeku izgradnja Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju učenika s teškoćama u razvoju  s trodijelnom sportskom dvoranom vrijednosti čak 69 milijuna kuna. Projekt sufinanciraju Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova,  Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Grad Virovitica. Pitanje koje se nameće samo od sebe je zašto samo za izgradnju nove škole za brodsku djecu s teškoćama u razvoju nema novca, a za djecu u drugim gradovima ima novca? Očito ni Vlada RH ni Grad Slavonski Brod nemaju političke volje za izgradnju nove škole u Slavonskom Brodu. Bilo bi korektno da resorni ministri i gradonačelnik dođu pred roditelje i učenike Osnovne škole “Milan Amruš“ i u lice im objasne zašto za gradnju nove škole nema novca.

Treći slučaj je projekt izgradnje Istočne vezne ceste u Slavonskom Brodu, a kojeg nema u Prijedlogu financijskog plana Hrvatskih cesta za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu. Zašto za cestovne obilaznice drugih hrvatskih gradova u državnom proračunu ima novca, a  za brodsku Istočnu veznu cestu nema novca?

Ovakav odnos prema građanima Slavonskog Broda apsolutno je neprihvatljiv i uvredljiv. Javno pozivamo naše saborske zastupnike da svoju podršku usvajanju Prijedloga državnog proračuna za 2019. godinu uvjetuju uvrštavanjem brodskih projekata u državni proračun. Saborskim zastupnicima na prvom mjestu morali bi biti interesi građana koji su ih izabrali. Brodski političari trebali bi shvatiti da smo svi na istom Brodu i da svi zajedno tonemo. U svakoj vladi ministar financija je najvažniji ministar, a mi kao da u Vladi nemamo nikoga tko bi se borio za naše interese. Krajnje je vrijeme da ministar financija i naši saborski zastupnici nešto poduzmu za naš grad i županiju prije nego postane prekasno.

 

Nezavisna lista Slavice Lemaić