"Cijeli taj postupak s braniteljima od početka nije išao dobro. Kad se otkrije slučaj nekog lažnog branitelja, onda to, nažalost, baca sjenu na sve one hrabre ljude koji su se borili za Hrvatsku. Ako ima nepravilnosti, treba ih otkloniti. Reći ću vam jedan primjer: mom suprugu, recimo, bio je ponuđen status branitelja. On je to odbio. Ali nisu svi takvi. Očito je da negdje postoji korupcija."


Rekla je to predsjednica Republike i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarovićna televiziji N1, na nesuđenom sučeljavanju sa SDP-ovim kandidatom Zoranom Milanovićem.

Kako se Milanović nije pojavio u studiju, ispalo je to na koncu predsjedničino sučeljavanje sa samom sobom. A u sučeljavanju sa sobom gospođa Grabar-Kitarović nije imala nikakve šanse. Analitičari su bili jednoglasni u ocjeni da se predsjednica Republike pojela za doručak.

"Cijeli taj postupak s braniteljima od početka nije išao dobro. Kad se otkrije slučaj nekog lažnog branitelja, onda to, nažalost, baca sjenu na sve one hrabre ljude koji su se borili za Hrvatsku", lukavo je tako predsjednička kandidatkinja HDZ-a bacila mamac samoj sebi, nakon čega se ova, bolno očekivano, uhvatila isprve. „Ako ima nepravilnosti“, lakomisleno je samoj sebi odgovorila Kolinda Grabar-Kitarović, „treba ih otkloniti.“

„Reći ću vam jedan primjer: mom suprugu, recimo, bio je ponuđen status branitelja“, spremno joj je replicirala Kolinda Grabar-Kitarović, i tako se efektno navukla na tanak led. „On je to odbio“, neuvjerljivo se branila predsjednica. „Ali nisu svi takvi“, mirno je na to samu sebe podsjetila gospođa Grabar-Kitarović. Bio je to klasični šah-mat.

„Očito je da negdje postoji korupcija“, izmamila je onda HDZ-ova kandidatkinja samoj sebi nametnuti zaključak, bespomoćno pogledavajući po studiju hoće li se možda odnekud na koncu ipak pojaviti Zoran Milanović. Gospođa Grabar-Kitarović na to se pak nadmoćno nasmijala samoj sebi u lice, i hladnokrvno prešla na demografska pitanja.

Rastvorila se tako u predsjedničinom sučeljavanju sa sobom mračna obiteljska tajna. To, naime, da je netko njenom suprugu Jakovu nudio braniteljski status, i da je ovaj to odbio, gospođa Grabar-Kitarović – za početak - nije otkrila samo kako bi samoj sebi istakla skromnost i poštenje svog čovjeka, nego upravo kako bi prokazala kako je „očito da negdje postoji korupcija“. U sučeljavanju sa samom sobom predsjednica Republike je tako ostala potučena do nogu: ako zaista „nisu svi takvi“, i ako postoje ljudi koji nisu odbili ponuđeni status branitelja - ako stvarno „negdje postoji korupcija“ - zašto jednostavno nije rekla tko je to gospodinu Jakovu nudio braniteljski status? Zašto ni ona ni suprug nisu prijavili tu, kako je ono rekla, „korupciju“?

Eh, zašto! Ispalo je luđe nego što bi gledatelj pomislio. Otkrivanjem herojske epizode iz života skromnog i poštenog supruga Jakova, predsjednica je stvar lukavo prebacila na Ministarstvo branitelja, jedinu adresu na kojoj je tako nešto kao što je akcijska ponuda braniteljskih statusa uopće moguće. Cijela nacija do ujutro je bez daha čekala odgovor iz Ministarstva, Kolinda Grabar-Kitarović samozadovoljno je uživala u iščekivanju, a onda je iz Ministarstva konačno stiglo objašnjenje.

„Uvidom u službene evidencije utvrđeno je kako je Jakov Kitarović bio djelatnik Ministarstva obrane RH u razdoblju od 1994. do 1996. godine, prvo kao državni službenik, a potom i kao djelatna vojna osoba. Jakov Kitarović je kao djelatnik MORH-a ostvario status hrvatskog branitelja i to kao pripadnik neborbenog sektora sukladno tada važećim propisima, budući da su sve djelatne vojne osobe ostvarivale status hrvatskog branitelja.“

Ukratko, ispalo je da gospodin Jakov Kitarović, kojemu je, prema riječima njegove vlastite supruge, „ponuđen status branitelja“ - i koji je, za razliku od nekih koji „nisu takvi“ kao on, „ponuđeni status branitelja“ herojski „odbio“ - taj status već ima, i to odavno: u službenim evidencijama Ministarstva branitelja student Kitarović vodi se, naime, kao hrvatski branitelj od 1994.!

U divnom raspletu, zatvorio se tako trokut u kojemu netko sasvim sigurno laže: ili dakle laže Ministarstvo branitelja – što je najmanje vjerojatno, jer teško da u Hrvatskoj postoji pedesetogodišnjak bez braniteljskog statusa, a da nije bio ili u redakciji Ferala ili u četnicima – ili bogami laže predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.  Ili je pak – upozorio sam da će biti divan rasplet – lagao gospodin Jakov.

- Zamisli, draga – odmah s vrata doviknuo je onomad Jakov, sav nadut od ponosa mašući nekim papirom - ponudili su mi status branitelja!

Mladoj supruzi umalo je puna zdjela tijesta ispala iz ruku.

- Ali ti si bio student, kako to?

Gospodin Jakov trenutačno je ublijedio, brzo sakrivši onaj papir iza leđa i progutavši knedlu veličine teniske loptice.

- Zar mi nisi bio rekao da studiraš? – inzistirala je supruga, brišući brašnjave ruke o pregaču.

Kako joj je mogao reći? Svaki dan odlazio je na ratište, u Ministarstvo obrane ili na Vojno učilište na Črnomercu, i kući se vraćao u pet, sakrivajući oružje i uniformu ispod stubišta, pa tobož veselo ulazio u kuću s debelim nekim skriptama iz elektrotehnike, hineći da se upravo vratio s predavanja. Godinama joj je to tajio, samo da se njegova dragana ne brine, a sad se skoro izlanuo.

- Naravno da sam odbio – ponovo je Jakov progutao knedlu, grozničavo iza leđa gužvajući onaj formular Ministarstva obrane.

- Dosta je bilo knedli, večera je za pola sata – zacvrkutala je onda supruga, uzevši mu tanjur iz ruku, pa ga nježno pogladila po glavi.

Kamo sreće da su svi takvi kao ti.

- Što da ti kažem? – procijedio je na to Jakov. - Očito je da negdje postoji korupcija.

N1