Teško se sjetiti kada su mnogi, uključujući i mnoge s desnice, i to one tvrde desnice, toliko ustali u obranu današnje Hrvatske, bit će demokratske i slobodarske, nasuprot NDH. Sve ih je redom pogodilo to što se današnju Hrvatsku stavlja u isti koš s onom Pavelićevom. Pupovcu valja na tome čestitati


Konačno! Predsjednički kandidati, barem neki, barem oni koji se tuku za glasove desnog dijela biračkoga spektra, su našli temu. U nedostatku ičega jačega to su Srbi i Milorad Pupovac, dugogodišnji, sad već višedesetljetni, politički čelnik Srba u Hrvatskoj.

Sve je započelo napadom na hrvatske državljane srpske nacionalnosti u Uzdolju, ali na to bi se malo tko osvrtao tako žestoko da nakon tih napada Milorad Pupovac na konferenciji za novinare nije govorio što je govorio. A Pupovac je, itekako pretjerano, povukao paralelu između današnje Hrvatske (u kojoj je i on dio vlasti) i NDH.

Drugi bitan faktor za pronalaženje srpske teme za predsjedničke kandidate (ili kandidatkinju) desnice je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je kazao da je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović tražio da više ne spominje pojam »velikosrpska agresija«. Otkako je on to kazao, predsjednica verbalno lupa po »velikosrpskoj agresiji« k’o maxim po diviziji.

Vučić ju je to, kako je kazala, ne tražio nego molio, a otkako je nedavno predsjednik Srbije indiskretno iznio taj detalj njihova razgovora, o kojem smo inače poodavno obaviješteni, ona stalno priča o velikosrpskoj agresiji.

Govorila je predsjednica o tome u intervjuu za HRT, a govorila je o tome, izvijestio nas je Mediaservis, i na svečanoj sjednici u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je uspjela spojiti dvije teme - demografiju i velikosrpsku agresiju jer »žurno treba rješavati demografske probleme u županijama pogođenima velikosrpskom agresijom«. Eto, žurno, četvrt stoljeća nakon rata, ali ni četiri mjeseca prije predsjedničkih izbora.


Infantilni balavci


Drugi kandidat desnice Miroslav Škoro bi ozbiljno porazmislio bi li kao predsjednik Republike inicirao zabranu SDSS-a, stranke kojoj je Pupovac predsjednik. Bit će da su povod za takva razmišljanja Pupovčeve nedavne izjave.

Po svemu sudeći, na temelju te njegove izjave, on smatra da je središnja stranka Srba u Hrvatskoj ništa drugo nego ugroza i to ne bilo kakva; to je stranka koja ugrožava i ruši ni manje ni više nego ustavni poredak. Ono što nije po svemu sudeći nego je očito jest to da Škoro SDSS, dakle Pupovca, vodstvo stranke i sve članove, smatra infantilnim balavcima. Jer, kako reče »nekada djetetu moraš zabraniti da gleda televiziju, zašto ne?«. A onda, kada bi se djetetu ponovno dopustilo na gleda televiziju, na toj bi televiziji, bit će da je tako, bujalo crnilo.

Pupovac je svojom izjavom, paralelom o današnjoj Republici Hrvatskoj i propaloj zločinačkoj NDH, izazvao brojne reakcije i na tom postignuću Pupovcu valja zahvaliti i čestitati, kolikogod promašena bila. Upravo zbog te njegove izjave digla se na njega kuka i motika. Manje-više svatko tko drži do sebe tražio je da se Pupovac ispriča zato što je današnju Hrvatsku usporedio s NDH. Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš, također dio vladajuće većine, zatražio je ispriku od Pupovca, smatra da bi se trebao povući iz politike i mjesto u SDSS-u prepustiti mlađima, a protiv SDSS-a nema ništa.

Politički cjeloživotno minorni, spletom okolnosti često majorni, Darinko Kosor, još uvijek predsjednik HSLS-a, prijeti da će napustiti koaliciju ne odrekne li se Milorad Pupovac te svoje izjave jer »NDH je bila zločinačka država i ako netko nas optužuje da smo Vlada u takvoj državi, s takvima ne možemo biti u koaliciji«. Digla se i HVIDRA čiji je predsjednik Josip Đakić saborski zastupnik HDZ-a. Ona najavljuje da će zahladiti odnose s HDZ-om ostane li SDSS dio parlamentarne većine, a odnose će s HDZ-om zahladiti upravo zbog onoga što je Pupovac rekao. I ne samo to, traži se i da predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović Pupovcu oduzme dodijeljeno mu odlikovanje, Red hrvatskog pletera, baš zbog toga što je rekao, baš zbog toga što je današnju hrvatsku državu usporedio s ustaškom.

Teško se sjetiti kada je širu javnost toliko pogodilo to što se današnju Hrvatsku uspoređuje s ustaškom NDH, teško se sjetiti kada su mnogi, uključujući i mnoge s desnice, i to tvrde desnice, toliko ustali u obranu današnje Hrvatske, bit će demokratske i slobodarske, nasuprot NDH. Sve ih je redom pogodilo to što se današnju Hrvatsku stavlja u isto koš s onom Pavelićevom. Pupovcu valja na tome čestitati.

Teško se sjetiti kada je ustaška i zločinačka NDH bila tako žestoko osuđivana u domaćoj javnosti, čak toliko da se traži raskid vladajuće koalicije, a posljedično to, valjda, znači da taj ustaški i zločinački režim stvarno nije bio dobar i stvarno nije dobro ako je današnja Hrvatska imalo nalik na Hrvatsku Ante Pavelića.


Licemjerno antiustaštvo


I zbog tog postignuća Pupovcu ne da ne bi trebalo, kolikogod je pretjerao i promašio u svojoj izjavi, oduzeti odlikovanje, trebalo bi mu dodijeliti još jedno. Jer svi su ti napadači na Pupovca najednom branitelji izvorišnih osnova Ustava, onog dijela koji hvali ZAVNOH i to »nasuprot NDH«. Toliko antiustaštva, pa k tome još iz desnoga, i snažno desnoga, spektra politike u Hrvatskoj odavno nismo čuli.

I nakon što su izrekli sve što su izrekli o Pupovcu, njegovoj izjavi, nakon što su premijeru Andreju Plenkoviću podastrli svoje političke zahtjeve u vezi s time, na njima nije ništa drugo nego da djeluju i da s riječi prijeđu na djela.

Nakon svega izrečenoga najmanje što možemo očekivati jest da predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić u prvoj sljedećoj neprilici ustašovanja prvi, ili među prvima reagira. Kada ga već ustaška dionica hrvatske prošlosti toliko žulja i usporedbe današnje s tadašnjom Hrvatskom smatra uvredljivima, nema mu druge nego da žurno osudi one navijače koji će, prije ili kasnije, na stadionu urlati »za dom spremni«.

Na Josipu Đakiću je da se žurno odrekne Marka Perkovića Thompsona, njegovih koncerata i njegove publike koja zdušno pozdravlja ne starim hrvatskim pozdravom, nego ustaškim pozdravom. Čekat ćemo i na reakciju Darinka Kosora. A ako već Miroslav Škoro smatra da bi SDSS trebalo zabraniti, a bit će da bi ga trebalo zabraniti zbog Pupovčevih izjava, onda valjda ni taj doktor ekonomskih znanosti više neće imati dvojbi oko koncertnih zbivanja na nastupima Marka Perkovića Thompsona i bilo kakve nacionalne svetkovine na kojoj se prigodno ustašuje. Jest, bit će to zahtjevno za sve koji su napali Pupovca i gađali Plenkovića, ali sami su si postavili takav cilj. A ako u toj prvoj sljedećoj neprilici oni sami (ne po pozivu novinara) ne osude ustašovanje onda ćemo znati - nisu ništa drugo nego politikantski licemjeri.

novilist