Ruski predsjednik Vladimir Putin je na sastanku s čelnicima frakcija Državne dume rekao je da Rusija još nije počela pokazivati ​​za što je sposobna u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

 

"Svi bi trebali znati da, uglavnom, još ništa nismo ni započeli", rekao je Putin.

Ruski čelnik je istaknuo da su izjave Zapada da se žele boriti do "posljednjeg Ukrajinca" tragedija za cijeli ukrajinski narod, ali je to vjerojatno neizbježno.

“Danas čujemo da nas žele poraziti na bojnom polju. Pa, što da kažem? Neka pokušaju. Već smo dosta čuli da se Zapad želi boriti protiv nas do posljednjeg Ukrajinca. Ovo je tragedija za ukrajinski narod. Ali čini se da sve ide ka tome”, rekao je Putin na sastanku s čelnicima frakcija u Dumi.

Zapadne zemlje izgubile su na samom početku specijalne operacije u Ukrajini, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Trebali su shvatiti da su već izgubili od samog početka naše specijalne vojne operacije, jer njen početak znači i početak radikalnog sloma američkog svjetskog poretka. Ovo je početak prijelaza iz liberalno-globalističkog američkog egocentrizma u istinski multipolarni svijet – svijet koji se ne temelji na sebičnim pravilima koje je netko za sebe izmislio, iza kojih ne stoji ništa osim želje za hegemonijom, ne na licemjernim dvostrukim standardima, nego o međunarodnom pravu, o istinskom suverenitetu naroda i civilizacija, o njihovoj volji da žive svoju povijesnu sudbinu, svoje vrijednosti i tradiciju i grade suradnju na temelju demokracije, pravde i jednakosti", rekao je Putin, a govor je objavljen na službenoj stranici Kremlja.

"I moramo shvatiti da se ovaj proces više ne može zaustaviti", dodao je.

Prema šefu ruske države, "tijek povijesti je neumoljiv, a pokušaji kolektivnog Zapada da nametne vlastiti svjetski poredak osuđeni su na neuspjeh".

Ranije je, govoreći o vojnim operacijama na teritoriju Ukrajine, Vladimir Putin istaknuo da tamo još ništa nije "ozbiljno" započeto.

„Rat u Ukrajini pokrenuo je kolektivni Zapad“

Rat u Ukrajini pokrenule su zapadne zemlje. One su krivci za ono što se događa, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku s vodstvom Državne dume i čelnicima frakcija.

“Rečeno nam je da smo započeli rat u Donbasu, u Ukrajini. Ne, pokrenuo ga je baš ovaj kolektivni Zapad, organizirajući i podupirući protuustavni oružani udar u Ukrajini 2014. godine, a zatim potičući i opravdavajući genocid nad ljudima u Donbasu. Upravo je taj kolektivni Zapad izravni pokretač i krivac onoga što se danas događa”, rekao je Putin.

Dodao je da "ako je taj isti Zapad želio izazvati sukob kako bi prešao na novu fazu u borbi protiv Rusije, na novu fazu obuzdavanja naše zemlje, onda možemo reći da je u određenoj mjeri uspio".

“I rat je pokrenut, i sankcije su nametnute. U normalnim uvjetima to bi vjerojatno bilo teško učiniti", rekao je šef države.

Rusija je vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini pokrenula 24. veljače. Ruski čelnik Vladimir Putin istaknuo je da planovi Moskve ne uključuju okupaciju teritorija Ukrajine, cilj je denacifikacija i demilitarizacija zemlje. Također, vlastima u Kijevu postavljen je niz političkih uvjeta: zakonodavna konsolidacija izvanblokovskog statusa Ukrajine uz potpunu zabranu raspoređivanja NATO vojnih baza i sustava udarnog naoružanja na njezinom teritoriju, suđenje nacističkim zločincima koji su posljednjih godina počinili zločine protiv građana Ukrajine i Donbasa, priznavanje Krima ruskim, a DNR i LNR neovisne države.

Prema ruskom ministarstvu obrane, ukrajinske trupe planirale su napasti Donbas u ožujku 2022. godine. Vojni odjel naglašava da je specijalna operacija koju je izvela ruska vojska spriječila i poremetila ofenzivu velikih razmjera udarnih jedinica ukrajinskih trupa na LNR i DNR.

alterminfo