Jedan je luđak ubio gradonačelnika Gdanjska Pavela Adamowicza u Poljskoj; poremećeni neofašisti pretukli su novinare lista Espresso u Italiji; također u Italiji, u Udinama, jedan je luđak pretukao Brazilku koja je naručila pizzu jer to nije učinila na jeziku kojim se govori u tom kraju; u Hrvatskoj je jedan ”nestašni” mladić obrijane glave čestitao ”srbićima” pokazivajući im, zorno, fotografijom odrubljene glave njihova sunarodnjaka, što im želi za Božić; hrvatski premijer u parlamentu kreće na zastupnika s očitom namjerom da ga ”bije”…

Sve su to simptomi jedne opće bolesti čiji je pojavni oblik nasilje, od najvišeg stupnja nasilja ubojstva poljskog gradonačelnika do verbalne prijetnje pripadnika hrvatske zlatne HDZ-ovske mladeži….
Ta opća bolest, ta epidemija koja se danas doista prelijeva na ulice, zove se ur-fašizam, vječni fašizam koji se pojavljuje u raznim oblicima, u eskalaciji nasilja – fizičkog, verbalnog i idejnog i širi se društvenim mrežama, masovnim medijima, televizijom i radijem, usmenom predajom od usta do usta. Riječju, nasilje postaje način života, a to nasilje se očituje prema ”drugome” i potiče na fizičke obračune, sve otvorenije i tragičnije

Sve je to uvod za prelijevanje nasilja na ulicu, kako je izustio HDZ-ovski zastupnik Bačić, a svojom nervozom prikazao i ministar Krstičević nad čijom bi se iskrivljenom uporabom hrvatskoga morali zabrinuti zagovornici hrvatskog lingvističkog purizma, jer je zbrka u jeziku odraz zbrke u glavi, kako tvrdi semiolog Umberto Eco, a zbrka u glavi izaziva zbrku u ponašanju, a zbrka u ponašanju vodi na kraju fizičkom nasilju.

Ta opća bolest, ta epidemija koja se danas doista prelijeva na ulice, zove se ur-fašizam, vječni fašizam koji se pojavljuje u raznim oblicima, u eskalaciji nasilja fizičkog, verbalnog i idejnog i širi se društvenim mrežama, masovnim medijima, televizijom i radijem, usmenom predajom od usta do usta.

Riječju, nasilje postaje način života, a to nasilje se očituje prema ”drugome” i potiče na fizičke obračune, sve otvorenije i tragičnije.

Nikada kao danas, od završetka rata, nije se u Europi pojavio tako ratoboran i složen front političkih snaga rasističke, nacionalističke, neofašističke i neonacističke inspiracije. Te snage, iako su međusobno različite, djeluju sa sličnim ciljevima, idealima, jezikom i praktičnim, političkim aktivnostima.

Pobjeda demokracije u Europi nakon pada Berlinskog zida protumačena je i kao pobjeda liberizma – ekstremnog tržišnog liberalizma, čija je ekonomska politika svojim krahom u velikoj ekonomskoj krizi 2008. godine dovela do prividnog potrošačkog blagostanja, a stvarnog osiromašenja i porasta siromaštva uz istovremeno sve veću koncentraciju bogatstva u rukama manjine.

Tako su demokraciju pripadnici te nove ”menadžerske revolucije” sveli na praznu formu, jer se odluke donose u krugovima poslovnih i bankarskih elita, velikih financijskih fondova i ekonomskih lobija, u klimi opće indiferentnosti prema egzistenciji velikog dijela stanovništva i onih koji su potisnuti na marginu društva u stalnoj borbi za osiguranje elementarne egzistencije.

Umjesto kruha i igara, kao u antičko doba, njima je ponuđen eskapizam očajnika, jeftina zabava na koju su se sveli masovni mediji i novi opijum za narod – socijalni mediji preko kojih obespravljeni i osiromašeni mogu izraziti svoj bijes i očaj koji se polako pretvara u nasilje verbalno, idejno, pa i fizičko.
U takvoj atmosferi očaj siromaha je vješto, orkestriranom propagandom pretvoren u mržnju prema isto takvim očajnicima – migrantima, etničkim i rodnim manjinama i prezir prema siromašnima koji nisu ”uspjeli” u općoj pomami za bogaćenjem svim sredstvima. Iz takve atmosfere rađaju se nove političke snage inspirirane mržnjom, prezirom i destrukcijom koja se onda prelijeva na ulice, prvo u individualnom, a zatim u sve organiziranijem nasilju

U takvoj atmosferi očaj siromaha je vješto, orkestriranom propagandom pretvoren u mržnju prema isto takvim očajnicima – migrantima, etničkim i rodnim manjinama i prezir prema siromašnima koji nisu ”uspjeli” u općoj pomami za bogaćenjem svim sredstvima.

Iz takve atmosfere rađaju se nove političke snage inspirirane mržnjom, prezirom i destrukcijom, koja se onda prelijeva na ulice, prvo u individualnom, a zatim u sve organiziranijem nasilju.

Iza takve eskalacije nasilja stoje te privilegirane elite, koje uspješno kanaliziraju bijes očajnika ka globalnom kaosu.

Europski parlament je u svojoj rezoluciji od 25. listopada 2018. izrazio zabrinutost zbog porasta neofašističkog nasilja u Europi, s posebnim osvrtom na antidemokratske iskorake zemalja istočne Europe, gdje vlade na vlasti sve više ograničavaju građanska i politička prava, negiraju antifašističku memoriju minimizirajući, banalizirajući ili čak negirajući fašističke i nacističke zločine, prekrivajući tamom vrijednost i značaj onih snaga koje su se borile i pobijedile nacifašističku okupaciju u svim njenim oblicima – a kod nas u obliku ustaštva, domaćeg arci-fašizma, koji uskrsava u degutantnoj božićnoj čestitci potomka jednog lokalnog moćnika na vlasti.

No uzalud, jer o toj rezoluciji nije raspravljao Hrvatski sabor, kao što je bila intencija Europskog parlamenta. Rezolucija je donesena, ali je odmah adaktirana i da na nju nije podsjetio nedavno održani skup u Rimu pod nazivom ”Biti antifašisti danas u Europi”, vjerojatno bi ostala prešućena i nakon nekog vremena zaboravljena.

Upravo je taj skup, posvećen današnjem antifašizmu u Europi, koji je organiziralo Nacionalno udruženje talijanskih partizana (ANPI), a koje je okupilo antifašističke pokrete i organizacije iz većine europskih zemalja, krenuo od rezolucije Europskog parlamenta da bi upozorio da današnji fašizam raste i buja na stalnoj eroziji demokracije i demokratskih vrijednosti, čemu pridonose ekonomske i političke elite koje se kriju iza fasada demokracije, ali zastupaju opskurantističke ideje povezane s religioznim konzervativcima i radikalnom desnicom u Europi.

U takvoj situaciji antifašisti Europe poslali su apel demokratskoj Europi za hitnu izgradnju jednog demokratskog, republikanskog i narodnog fronta da bi se suzbio taj hod ekstremne desnice prema rušenju demokratskog poretka i ujedinjene Europe, proizašle baš iz iskustva borbe protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu.
U takvoj situaciji antifašisti Europe poslali su apel demokratskoj Europi za hitnu izgradnju jednog demokratskog, republikanskog i narodnog fronta da bi se suzbio taj hod ekstremne desnice prema rušenju demokratskog poretka i ujedinjene Europe, proizašle baš iz iskustva borbe protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu

Stigao je trenutak da se pred novim fašistima, različito maskiranima i kamufliranima, pred novim rasizmom i nacionalizmima svih boja, napadima na slobodu medija (kao, primjerice, prijetnjom i uporabom pravosuđa u Hrvatskoj protiv slobode tiska), protiv negiranja podjele vlasti stvori najširi front starih i novih antifašista, političkih snaga i partija koje dijele antifašističke vrijednosti i civilnog društva, sindikata i građana, intelektualaca, svih slobodoumnih pojedinaca koji vide kamo sve to vodi.

Predstavnici antifašističkih snaga, pokreta otpora i oslobodilačkih pokreta Europe okupili su se tijekom 1944. godine u Ženevi da bi se tada opredijelili za ujedinjenje Europe kao čvrste brane protiv budućih reinkarnacija fašizma.

Tako su i krajem 2018. u Rimu predstavnici antifašističkih pokreta Europe poslali hitan apel za mobilizaciju protiv suverenističkih, nacionalističkih, rasističkih i fašističkih formacija, počevši od prigode sljedećih europskih izbora u svibnju 2019., zalažući se za stvaranje stalne europske mreže antifašističkih organizacija i udruga.

Svim građanima Europe upućuju poziv da se aktivno uključe u borbu protiv svih oblika fašizma i nacizma, ma gdje bili i djelovali.

 

autograf