Davno u Hrvatskoj atmosfera nije bila zlogukija, i valja učiniti sve da to što prije stane. Valja pritom imati na umu da koalicija HDZ-a i SDSS-a nije samo politička koalicija, nego i simbolički, civilizacijski savez, većinska gesta poštovanja najosjetljivije i svih ostalih manjina. Izguraju li Pupovca iz vlasti, Plenković će dokazati da zemlju prepušta desničarskoj stihiji


Mislim da bi zbog sveukupne situacije u društvu bilo jako korisno da gospodin Jandroković objasni može li se s NDH usporediti zemlja u kojoj političkome vođi hrvatskih Srba prijete ovakvim grafitima, a da to nitko iz HDZ-a ne smatra vrijednim osude: ‘Milorade, neka, neka, ustaški te logor čeka.«

Parafraza jučerašnje izjave predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića možda može ilustrirati sav cinizam kojim vladajuća stranka ovih dana ucjenjuje slabijeg partnera, zahtijevajući od Milorada Pupovca da »povuče ili pojasni« svoju izjavu za koju se, uostalom posve netočno, tvrdi kako je Pupovac, Jandrokovićevim riječima,- »povukao paralelu između moderne hrvatske države i NDH«.

Pupovac nije »povukao paralelu između moderne hrvatske države i NDH«. Štoviše, precizno je imenovao one koji baš to pokušavaju - a zato ga, uostalom, sad i napadaju. Upozorivši na protusrpske napade proteklih tjedana, opravdano je to nasilje nazvao »manifestacijama netolerancije i neprihvaćanja razlika«, i »pokušajem poništavanja razlika.«

Potom je precizno objasnio: te su manifestacije »tijesno povezane s povijesnim revizionizmom koji se u Hrvatskoj ogleda u tome da se pokušava rehabilitirati ustaški pokret i ustanoviti ga u novom evropskom kontekstu, u novoj evropskoj Hrvatskoj.«

Nije, dakle, Pupovac »povukao paralelu između moderne hrvatske države i NDH«, nego upravo suprotno: upozorio da se u »novom, europskom kontekstu, u novoj europskoj Hrvatskoj« - gdje je tu NDH? - »pokušava rehabilitirati ustaški pokret«.

A recite – pokušava li se? Što znači prijetnja: »Ubi Srbina«, napisana s ustaškim »U«, taj odurni, užasavajući poziv na ubojstvo koji i ne može biti ništa drugo nego nepismen? Ta prijetnja nije pokušaj rehabilitacije ustaštva? Što znači prijetnja: »Milorade, neka, neka, ustaški te logor čeka«, ispisana kao grafit u Pupovčevu rodnom selu, u kojemu živi Pupovčev brat i drugi građani srpske nacionalnosti?

To nije pokušaj rehabilitacije ustaštva? Što znači kada Mato Bubaš, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije, na svečanoj sjednici u povodu Dana općine Voćin – u najslužbenijoj mogućoj prilici dakle – govor završi ustaškim pozdravom, a sve to blaženo odšute saborski zastupnici Tomislav Tolušić i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, inače izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića - isti onaj Đakić koji od predsjednika HDZ-a zahtijeva da raskine koaliciju sa SDSS-om jer je Pupovac, navodno, Hrvatsku usporedio s NDH. Pa, tko ju je usporedio - Pupovac ili Bubaš? I tko bi, zapravo, trebao »povući ili pojasniti« izjave svojih stranačkih i inih istomišljenika - Pupovac ili Jandroković?

Ali, rasprava na toj razini znači pristanak na filoustašku interpretaciju navodnog »slučaja Pupovac«. Taj »slučaj« naime ne postoji, fabriciran je: nije pravi problem u tome što je Pupovac izjavio, nego u onome o čemu je govorio, i zašto je rekao to što je rekao. Svi u ovoj zemlji, naravno, dobro vide da nije rekao ništa netočno ni pretjerano, ali politički pritisak izvrtanja istine toliko je jak, da je javnosti Pupovčeva »krivica« nametnuta. A u tome, u tom kolektivnom pristanku na manipulaciju, leži ozbiljna opasnost - a da Andrej Plenković, Pupovčev možda još jedini osobni partner unutar HDZ-a, očito nema snage da protiv tog namjernog laganja javno kaže jednu jedinu suvislu riječ.

U proteklih dvadesetak dana dogodilo se nekoliko fizičkih napada na ljude srpske nacionalnosti koje su predstavnici vlasti ili ignorirali, ili umanjivali. Sve to, uz već permanentnu atmosferu legalizacije ustaškog pozdrava, normalizira desni ekstremizam do stupnja kakav ova zemlja ne pamti još od prve polovine devedesetih. Pa kakve bi reakcije bile da su se napadi u Uzdolju i na drugim mjestima dogodili godinu ili dvije prije ulaska u EU? Svjetski bi mediji danima brujali o ekstremizmu u Hrvatskoj.

Toga sada više nema, a neće više ni biti, jer, kako je ovih dana potresno formulirao Žarko Puhovski, »EU je odustao od utemeljenja u ljudskim pravima kao svojoj fundamentalnoj vrijednosti«. Danas, degradirali smo do stanja u kojemu se političkom vođi najosjetljivije nacionalne manjine i partneru u vladajućoj koaliciji prijeti »ustaškim logorom«, a da - umjesto da institucije zaštite njegovu osobnu sigurnost - utjecajni političari iste te koalicije od vlastitog partnera zahtijevaju da »povuče ili pojasni« svoja dobronamjerna upozorenja.

Davno u Hrvatskoj atmosfera nije bila zlogukija, i valja učiniti sve da to što prije stane. Valja pritom imati na umu ono što ovih dana nitko ne spominje: koalicija HDZ-a i SDSS-a nije samo politička koalicija, nego i simbolički, civilizacijski savez, većinska gesta poštovanja najosjetljivije, pa onda i svih ostalih manjina. Ta je suradnja, naprosto, savez protiv barbarstva. Izguraju li Pupovca iz vlasti, Plenković će dokazati da zemlju prepušta desničarskoj stihiji – Šuici u Bruxellesu unatoč. Ili, žalibože, baš zbog nje.

novilist