Ugledni vijećnik novogradiškog Gradskog vijeća koji za sada želi ostati anoniman (podaci dobro poznati redakciji) dostavio je SBPeriskopu argumentirano reagiranje na članak objavljen na starijem, susjednom, lokalnom portalu. Vijećnik nije htio svoje reagiranje uputiti na portal na čijoj je stranici objavljen sporni tekst iz razloga koji proizlaze iz njegovih stavova o rečenom portalu. Uputio ga je SBPeriskopu, a mi ga objavljujemo, bez, naročito ističemo, ikakvih drugih motiva, osim sklonosti da prema svima budemo otvoreni. Objavljivanje ovog reagiranje ne znači da SBPeriskop podržava stavove vijećnika o SBPlusu.
Na „SBPLUS“ portalu često čitamo svakakve „informacije“ i „senzacije“, tipične za neprofesionalno, senzacionalističko i zlonamjerno „tračeraj“ novinarstvo, koje je istražiteljsko samo po tome što istražuje gdje su se pojavili kakvi tračevi, prenosi ih ili izmišlja „pouzdane „ podatke i izvore. Zaviriti u dokumente takvim je „istraživačima“ gubljenje vremena, odnosno, dokumenti njima nisu vjerodostojni. Zapravo, kada bi se služili dokumentima, onda nitko takve tekstove ne bi čitao, iščuđavao se i brusio jezike. Tekstovi ne bi bili zanimljivi. Prolaze samo loše vijesti ili lažirane vijesti.

Jedan od takvih tekstova je i onaj pod naslovom “ Je li gradonačelnik falsifikatom zadužio grad“

 

 

Odmah u uvodu tog teksta:

Iz svega se može zaključiti kako je novogradiški gradonačelnik i saborski zastupnik, Josip Vuković, hrvatskoj Vladi predočio falsificiranu odluku Gradskog vijeća, a Vlada, temeljem falsificirane odluke, odobrila zaduženje Grada od 10 milijuna kuna. ….“

 

Kada je već piskaralo došlo do senzacije, moglo ju se provjeriti kod gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća ili tajnika Grada.

 

 

 

No, to se ne radi, već se za komentar pita Josipa Mikšića, koji uzgred budi rečeno, više nije ni vijećnik, ni predsjednik Gradskog vijeća. Njemu se vjeruje na riječ. Samo radi vjerodostojnosti njegovih riječi podsjećam: Dva puta smjenjivani gradonačelnik, jednom od koalicije HNS, HSS, HSLS i SDP, a drugi put od HDZ-a. Reputacija samo za stranice SBPLUS!

 

 

Drugi komentator je Mato Bilonjić, bivši saborski zastupnik, koji se ne sjeća. OK, nije čovjek stigao proučiti materijale pa se ne sjeća. A mogao bi prelistati zapisnik sa sjednice Gradskog vijeća. Najčešći je govornik općenito, pa je bio i tada! A možda ništa nije ni komentirao!

 

 

Pa da podsjetimo zaboravne i „mjerodavne“! Prilikom usvajanja proračuna za 2012. godinu, Gradsko vijeće usvojilo je između ostalog i stavku o zaduženju za 10.000.000,oo kuna, što se može vidjeti u samom Proračunu, na stranicama Novogradiškog glasnika“ broj 8, od 29. prosinca 2011. godine, na 17. stranici, pod kontom 8.

Tu stoji da je plan za 2012. godinu

 

 

 

PRIMICI OD FINANCIJSKE IMOVINE I ZADUŽIVANJA 10.000.000,00,

 

U rashodovnoj strani, također pod kontom 8, stoji:

421 Gradevinski objekti - proizvodne hale 8.900.000,00

i infrastruktura parka 8

426 Nematerijalna proizvedena imovina -

projektna dokumentacija 100.000,00

3 Rashodi poslovanja 1.000.000,00

38 Ostali rashodi 1.000.000,00

5 386 Kapitalne pomoci 1.000.000,00

 

 

 

 

Svatko tko se želi uvjeriti, može to vidjeti na spomenutim stranicama Glasnika.

Izvršenje proračuna je zadatak izvršne vlasti, u ovom slučaju gradonačelnika. U propisanoj proceduri, na natječaj se javila banka koja ispunjava uvjete. Vlada daje jamstva, jer je Proračun valjani dokument,koji nije falsificiran. Čudo Božje!

Međutim,u spomenutom tekstu, samozadovoljavanje idiotarijama, netočnostima, lažima ili konstrukcijama nije potpuno, ako se ne „potkrijepi“ novim lažima. O falsificiranju stranačke dokumentacije i pozivanju na „raport“ poslije sjednica. Tekst je glupo sročen, a to može i takav autor, jer raporta nema i nije bilo. Sjednemo kod gradonačelnika i popijemo piće, ako baš hoćete. I ne budemo samo mi iz kluba, već po volji dođu i drugi vijećnici. U tolerantnoj atmosferi možda nešto i prokomentiramo, ali to se nikako ne svodi na „brifing“.

 

 

I na kraju si postavljam jedno pitanje: Što bi „dušebrižnici“ grada rekli ako gradonačelnik ne bi uspio realizirati Odluku Gradskog vijeća o Proračunu u kojem je zacrtano zaduživanje, transparentno prezentirano na službenim stranicama?

 

Gradski vijećnik