Prije nekoliko dana na adresu SBPeriskopa stigao je dopis sljedećeg sadržaja:

Poštovani,


u privitku Vam dostavljamo reagiranje Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Podružnica Sindikata Gradske uprave Grada Slavonskog Broda na članak "Vučinić upravljao neetično i, moguće, nezakonito" objavljen na portalu Sbplus 23. kolovoza 2016. godine.


S poštovanjem,


Povjerenica Sindikata


Sanja Jurić, theo.


Urednik je odgovorio:


Primljeno na znanje. Da ste se obratili svim medijima na drukčije intoniran način, reagiranje bi obavio i portal SBPeriskop. Ovako je to odnos vas i Sbplusa. Ukoliko stigne vaš dopis da Sbplus nije objavio rečeno reagiranje, onda ćemo objaviti dopis u smislu zaštite interesa sindikata i informiranja javnosti o postupku Sbplusa.


Lukić, urednik SBPeriskopa.


Uslijedilo je obrazloženje:


Poštovani,


Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Podružnica sindikata Gradske uprave ne demantira članak "Vučinić upravljao neetično , a moguće, i nezakonito" objavljen na  portalu Sbplus nego na navedeni članak reagira, ima svoj stav,  mišljenje i komentar. Molimo Vas da reakciju Sindikata na isti članak objavite.


S poštovanjem,


Povjerenica Sindikata Gradske uprave


Sanja Jurić, theo.


Nakon obrazloženja objavljujemo dopis.

 

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH

Podružnica Sindikata Gradske uprave

Grada Slavonskog Broda

„Sbplus“

 

Reagiranje na članak „Vučinić upravljao neetično i, moguće, protuzakonito“ objavljen na vašem portalu 23. kolovoza 2016. godine:

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Podružnica Sindikata Gradske uprave Grada Slavonskog Broda, kao i pojedini službenici Gradske uprave, između ostalih Sonja Tokić i ja, u nekoliko navrata smo se pismeno i usmeno obraćali predstojniku Ureda državne uprave Mariu Vučiniću za pomoć u rješavanju nezakonitosti koje su se događale u Gradskoj upravi. Predstojnik Mario Vučinić na ove pojave nije nikada reagirao u smislu davanja pomoći, ali je svaki put nakon prijave svom koalicijskom partneru gradonačelniku Mirku Duspari dojavljivao o kojem se službeniku radi te je pritisak na istoga službenika bio još jači i intenzivniji.

Kada je Sonja Tokić, zamjenica Povjerenice Sindikata, uputila pismo gradonačelniku Mirku Duspari i predsjedniku Gradskoga vijeća Robertu Lujiću, koje je objavljeno između ostaloga u „Glasu Slavonije“, opisala je i ovo ponašanje predstojnika Maria Vučinića. Ovdje moramo napomenuti da je predstojnik u nekoliko navrata obećavao pismeno reagirati što ipak nije učinio jer je, kako je to sam konstatirao, bio u strahu da se to njegovo reagiranje ne upotrijebi kao dokaz na Sudu zbog evidentnog mobinga koji se provodi.

Kada je odgovorio na članak u „Glasu Slavonije“, pored već neprimjerenih i skandaloznih izjava o potrebi psihijatrijske pomoći, rekao je da je on inicirao Upravnu inspekciju Ministarstva uprave. Kako je i vaš portal prenio taj članak, Sonja Tokić uputila vam je demant na ovu izjavu, a što ste vi odbili objaviti, ali je objavio portal „Sbperiskop“ te je u tom dematiju pojašnjeno da Mario Vučinić nije inicirao Upravnu inspekciju Ministarstva uprave već Klub zastupnika HDSSB-a u Hrvatskom Saboru i uvaženi saborski zastupnik dr. Boro Grubišić  kojem se i ovaj put zahvaljujemo, a što je potkrijepljeno i dokumentom iz Hrvatskog Sabora. Tada je Ministarstvo uprave, Upravna inspekcija uputila upozorenja gradonačelniku Mirku Duspari na postupanja pročelnika Davora Rogića. Sve je rezultiralo i neposrednim nadzorom Ministarstva uprave, Upravne inspekcije o čemu je sačinjen Zapisnik i dane mjere za ispravljanje nezakonitosti.

I na kraju, konstatacija predstojnika Ureda državne uprave Maria Vučinića da je izjavu dao u neformalnom razgovoru nije vjerodostojna, jer je od tada proteklo toliko vremena u kojem se mogao ispričati, ali nije već je to napravio onda kada je prijavljen Etičkom povjerenstvu.

Iako se o državnim službenicima i namještenicima, uglavnom na brodskim portalima, govori kao o neradnicima, uhljebima i onima koji za nerad primaju plaću, Sindikat službenika i namještenika i nadalje će, kao i do sada, štititi zaposlene i upozoravati na nezakonitosti koje provode osobe koje obnašaju dužnosti i time prekoračuju svoje ovlasti, a ponekad ih i zloupotrebljavaju iako im je, kao i službenicima, dužnost javni interes.

 

S poštovanjem,

Povjerenica Podružnice sindikata Gradske uprave

Sanja Jurić, theo.

Slavonski Brod, 23. kolovoza 2016.