occupySBU pretprošlom broju Posavske Hrvatske, u gornjem desnom uglu naslovnice, našao se (krnji) popis brodskih portala: brod-info, sbplus, ebrod, sbonline. Mnogi su na osnovu tog elementa, u unutrašnjosti ovog fanzina moćničkih poltrona, očekivali tekst s osvrtima, kritikama i ocjenama eksperata, svojevrsni usporedni test kakav se u drugim tiskovinama radi za automobile, računala i mobitele. No, ništa od testa, ništa od teksta. Nigdje nikakvog pojašnjenja ili bar rebusa koji bi nas doveli do uzroka ove pojave. Kako sada, tjedan dana kasnije, vidimo, nije to bila niti ekskluzivna najava za tekst u sljedećem broju. Možemo samo pretpostaviti kako se radi o nespretnoj uputi nesretnom čitatelju gdje potražiti svježe i suvisle (sic) novosti, nakon što prelista otužni sadržaj djelomično dotiranog lista. U prilog tome ide i činjenica kako na popisu nema ni njihovog vlastitog portala posavskahrvatska.hr. Ovakvu dozu samokritičnosti nitko nije očekivao.

Činjenica da SBperiskopa nema na popisu potvrđuje sada već tradicionalni manirizam novinara i urednika vodećih brodskih medija: ili se radi o aljkavosti ili se informacije filtriraju, zanemaruju, nehotice zaboravljaju. Ni s kim se ne ulazi u otvoreni sukob,  nema „talasanja“, ali se stvarnost retušira poput fotografija iz Staljinova doba. Ovo u stvari i ne treba čuditi. Koliko god situacija u gradu i županiji bila loša, u ovim polu-službenim, polu-privatnim medijima nema loših vijesti, nema skandala, nema prozivki odgovornih ni zalaganja za nemoćne i oštećene. U 20 godina, nije razotkrivena niti jedna afera, nije raskrinkan niti jedan bandit, nije napisan niti jedan jedini redak protiv ikojeg vlastodršca, koje god političke orijentacije bio. Sve institucije rade savršeno, osim ako ih slučajno ne vodi nekakav politički mrtvac, a i tada se problematici pristupa krajnje oprezno, jer nikad se ne zna…. Ovakvo kvazi-politički korektno, hinjeno uljudbeno, vazda nerealno vedro i optimistično, kimajuće novinarstvo jedan je od glavnih sukrivaca za stanje u kojem se nalazimo.

Kaže se: “nije bitno što se govori, nego tko govori“ pa slijedom te maksime, izostavljanje „periskopa“ od strane PH, može značiti kako smo nepoželjni, za njihove gazde neugodni ili čak potencijalno opasni, kako stršimo među ostalim portalima ili kako se ne uklapamo u njihove medijske GUP-ove. Jednom riječju – na pravom smo putu.

from sb underground