occupySB

Svako malo, dogodi se neki potres u našoj maloj kasabi, koji razdrma sve: mlado i staro, lijevo i desno, crveno i crno. Nastanu svađe i raspre, Eto neki dan, jednom mladcu prekipjelo, predugo bijaše sputan u svojoj ambiciji pa se pokloni i otiđe, a ovaj naš dragi narod, naša raja poskoči k'o da je sveti otac Papa odlučio abdicirati.

Svjedoče vidioci, kunu se novinari, dapače, obvezuju nas na vjerovanje kako se radi o skroz finom i pristojnom, obrazovanom i pametnom, perspektivnom i iz fine familije dečku i ja im, naravno, vjerujem, ali ih i pitam: "Jesu li to sve kvalitete koje tražimo od direktora i ravnatelja naših javnih tvrtki i ustanova?".

Gdje su rezultati tih perspektivnih mladaca? Koje su to rezultate ostvarili Lamešić, Blažević, Milković i ostali? Izgleda da je prave rezultate ostvario samo Pudić pa je shodno tome i nagrađen pozicijom u HERA-i pa će sad i državna energetika prosperirati kao gradska za njegova direktorovanja. Ali čak i bez obzira na rezultate, gdje su i kako bili raspisani natječaji za njihova mjesta? Koliko mladih i perspektivnih nikada nije i nikada neće imati šansu pokazati svoje znanje i sposobnost? Zašto? Vjerojatno jednostavno nisu rođeni za direktore, mašila ih je sretna zvijezda pa im je namjenjena sudbina "običnih" obrazovanih ljudi pa će raditi kao inženjeri u Đuri za 3000 ili 4000kn.

Izabrani na prvi mandat na natječajima objavljenim na kupusovu listu (ili Dubrovačkom listu – isto je), znaju kako će pred kraj prvog mandata za nasljednika biti postavljen glavni uvjet natječaja (sada objavljenog u lokalnim novinama) da je bar 3 godine proveo na rukovodečim mjestima. Pa koliko tih rukovodečih mjesta ima da bi "obični" stručnjaci mogli uopće konkurirati na takvim natječajima? Bivamo osuđeni na stalnu rotaciju jedne te iste garniture. Sele se tako naši bogomdani stručnjaci s jednog na drugo, sve bolje plaćeno mjesto, a zahvaljujući samoj providnosti, ili u ovom slučaju milosti gradonačelnika koji ih postavi prvi put negdje za rukovodeči kadar. Nakon toga, nikada više neće im nekakav "bezveznjak" konkurirati na natječajima i kvariti planove. Tu i tamo, dogode se izvanredne situacije, kao nedavno u Vodovodu pa se u krug slavodobitnika uključi i novo lice, ni krivo ni dužno.

Koga mi to uzdižemo u nebesa i od koga pravimo ultra super stručnjake, basnoslovno ih plaćajući u ovim kriznim vremenima, a rezultata ni od korova. Ili ih netko vidi? Neka je ustanova u debelom plusu? Neko poduzeće toliko dobro posluje da spušta cijene usluga ili potpomaže gradski proračun? Kada će u
ovoj zemlji i ti upravljački inokosni sveci početi u firmi od male plaće, kao inženjeri u Đuri, pa kada se nakon nekoliko godina iskažu na svojim radnim mjestima i projektima, donesu lovu poduzećima ili ustanovama, onda ćemo ih nagraditi napradevonjem na mjesta šefova, a kada se dokažu kao sposoban rukovodeći kadar dat ćemo im neka vode manje tvrtke. Dok se to ne dogodi, sigurno neću niti jednog od njih žaliti, jer gradonačelnik i politika ih doveli pa će ih oni i odnijeti kad za to dođe vrijeme (ili što bi rekli u vicu – niš' se ne sekiraj, ne diraj, otpast će sam!).

from sb underground