Rusija akcije Sjedinjenih Država, koje šalju svoje ratne brodove u Crno more, smatra provokacijom i igrom živaca. To je u utorak, 13. travnja, izjavio zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov.

“Američki ratni brodovi u blizini naših obala nemaju apsolutno što tražiti. To su čisto provokativne mjere koje oni provode, provokativne u pravom smislu riječi. Testiraju rusku snagu i igraju na živce. Neće uspjeti”, izjavio je ruski diplomat.

Pri tom je naglasio da Ruska Federacija upozorava Sjedinjene Države da se drže podalje od Krima i obale Crnog mora.

Ovo je znatno oštrija izjava od one jučerašnje, koju je na istu temu dao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, i kada je kazao kako je prolazak američkih brodova u Crno more popraćen agresivnom retorikom i da Moskva ne razumije točno koje ciljeve Washington slijedi u Ukrajini.

Vezano za povratak američkog veleposlanika Anatolija Antonova u Washington, nakon što je bio opozvan u Moskvu zbog skandaloznog intervjua predsjednika SAD-a  Joe Bidena za ABC, kada je ruskog kolegu Vladimira Putina nazvao „ubojicom“, Rjabkov je kazao slijedeće:„Trenutačno ne razgovaramo o određenim vremenskim parametrima za povratak veleposlanika Antonova u Washington, jer, prvo, nije dovršio postupak savjetovanja u Moskvi, imao je dodatne sastanke jučer, a trebali bi se nastaviti i idući tjedan. Drugo, još moramo shvatiti kojom će linijom ići sadašnja administracija u trenutnoj situaciji u ruskom smjeru”, izjavio je drugi čovjek ruskog MVP-a..

Podsjećamo: u Crno more upravo su uplovila dva američka razarača naoružana, između ostalog, i krstarećim raketama Tomahawk dometa do 2500 kilometra. Vijest o njihovu dolasku potvrdila je i Turska. Pojedini ruski vojni analitičari jučer navode kako Rusija ne može znati jesu li ili nisu oni ojačani nuklearnim bojevim glavama i da zbog toga treba poduzimati mjere protuzaštite. Jučer je Crnomorska flota pokrenula svoja dva broda, „usredotočena na određenu metu“.

Sve skupa, u ovako zaoštrenoj političkoj retorici između dviju nuklearnih velesila, prije ili kasnije može dovesti do „popuštanja živaca“ i pojave ozbiljnog incidenta. Tim više što se u svibnju i lipnju u širem crnomorskom bazenu održavaju i strateške vježbe NATO saveza Defender Europe 2021 koje imaju, javno neobjavljeni, ali u praksi otvoreni proturuski karakter tj. uvježbavaju rat s uvjetnim protivnikom koji, baš slučajno, djeluje s ruskih prostora, pri čemu se te vježbe održavaju de facto na ruskim zapadnim granicama.Ovoga tjedna u Bruxelles stižu američki ministar obrane Lloyd Austin i državni tajnik Antony Blinken kako bi s europskim saveznicima razgovarali o potezima koje treba povući zbog ruskih vojnih pokreta u blizini granice s Ukrajinom nakon nedavnog velikog zaoštravanja krize na istoku te zemlje – u pobunjenim proruskim regijama u Donbassu. Moskva je otvoreno dala do znanja kako će intervenirati ukoliko vlada u Kijevu pokrene vojnu operaciju za rješenje problema na istoku Ukrajine umjesto nastavka provedbe preuzetih obveza iz sporazuma u Minsku.

Jučer je ukrajinska vojska  na granice s pobunjenim regijama poslala i ubojite raketne sustave Točka-U, ali također i raspoređuje svoju vojsku uz granicu s Rusijom u iščekivanju ruskog napada.

Sve to skupa izaziva veliku zabrinutost jer je za pokretanje sukoba u Donbasu u doslovnom smislu dovoljno samo zapaliti šibicu, s obzirom na krajnje naelektriziranu atmosferu, ratničku retoriku i optužbe s obiju sukobljenih strana.

Američki razarači u Crnom moru za neke možda i mogu predstavljati stabilizirajući element, ali za Moskvu se to, očito, sudeći prema navedenim priopćenjima i potezima, takvim ne čini.

geopolitika