RUŽA Tomašić je otkrila za Novosti kako simpatizira ustaše i ustaški pokret.

Također, Novosti su u današnjem tiskanom izdanju otkrile pjesme u slavu Ante Pavelića koje je hrvatska europarlamentarka objavljivala i recitirala osamdesetih godina, odjevena u ustašku uniformu.

Inače, ona je na listi Hrvatskih suverenista osvojila mandat na nedavnim europskim izborima. Imala je gotovo 70 tisuća preferencijalnih glasova.

Ni danas se ne odriče ustaša

"Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla?" izjavila je Tomašić u telefonskom razgovoru s novinarom Novosti.

Dodala je kako "ustaše treba odvojiti od onoga što se događalo u NDH".

"Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo. Nakon puno pročitanih knjiga i razgovora s ljudima poput Vinka Nikolića, shvatila sam da je ustaški pokret bio odgovor na Šestojanuarsku diktaturu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata dešavalo se puno zločina. Tijekom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom", pojašnjava Tomašić.

Dotaknula se i Ante Pavelića, rekavši kako je shvatila da je bio narcisoidan i da je puno stvari mogao napraviti drugačije.

"Nije morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali valjda tada je bio rat. Trebalo je živjeti u tom vremenu", rekla je eurozastupnica.

Izvođenje pjesama o Paveliću u ustaškoj uniformi

Novosti su otkrile kako je Ruža Tomašić od sredine 1970-ih i preseljenja u Kanadu, pa sve do sredine 1980-ih, u ustaškoj odori po hrvatskim zavičajnim domovima javno recitirala svoje i tuđe pjesme posvećene Anti Paveliću, ustašama i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Autorske pjesme, za koje sada kaže da ih je samo potpisivala, objavljivala je u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i prvi čovjek ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret. U tom časopisu sredinom devedesetih tajnik za "promidžbu" bio je i notorni Velimir Bujanec koji je Tomašić aktivno pomagao u osvajanju drugog euromandata.

U tom listu, u izdanju iz 1985., tada 26-godišnja Tomašić je djevojačkim prezimenom Budimir potpisala pjesmu "Hrvatskoj". U njoj, između ostalog, slavi "hrabrost i gordost Ante Pavelića" te najavljuje kako će "srdca opet kucati kao jedno, Domovino za te i za Poglavnika". Pjesma završava pokličem Za dom spremni.

U pjesmi iz 1985., naslovljenoj "Poglavniku", stoje stihovi: "Poglavniče, plemeniti vođo...", završavajući i ovu pjesmu pozdravom Za dom spremni.Pjesme je izvodila po zavičajnim domovima diljem Kanade, odjevena u ustašku odoru. Novosti su pronašle fotografiju nje u ustaškoj odori kakvu su nosile pripadnice Ženske ustaške loze i Ženske ustaške mladeži.

Tomašić danas tvrdi da pjesme nisu njeno autorsko djelo, već im je autor njen mentor Goroslav Madić. Kaže kako je tuđe pjesme objavljivala pod svojim imenom jer je "to bio dio plana da jednom preuzme Hrvatski oslobodilački pokret u Kanadi u koji se učlanila 1976."

Inače, riječ je o organizaciji koju je osobno osnovao Pavelić."Liepa Plavka"

Tomašić je u to vrijeme bila prava atrakcija među iseljenicima u Kanadi. Zvali su je "Hrvatica u ustaškoj odori" i "Liepa Plavka", po uzoru na istoimeni roman Ante Pavelića.

Izvještaji iz 1985. opisuju njene nastupe. Primjerice, onaj iz nastupa u Clevelandu kaže kako je "Gospođa Ruža Budimir krasnoslovila pjesmu Poglavniku od Vinka Nikolića. Ona je svojim nastupom na pozornici obučena u tipičnu odoru Hrvatske ženske Ustaške mladeži izazvala mnogu suzu u očima publike, podsjećajući ih na one slavne dane slobode i ljepote hrvatskog naroda".

Tomašić danas negira da je tada, 1985., nastupala u ustaškoj uniformi.

"Nema šanse. Već sam bila u policiji. U Cleveland sam možda tih godina išla na krštenje, ali sigurno tamo nisam bila obučena u ustaškoj odori. Kažem vam: tu sam uniformu nosila do kraja sedamdesetih godina, odnosno početka osamdesetih.

Novosti su, osim napisa iz 1985., pronašli i novinske izvještaje iz 1980., 1981., i 1982., u kojima je detaljno opisan nastup Tomašić u ustaškoj odori. Novosti pišu kako od 1977. do 1985. postoje redovni opisi njenih nastupa, osim u 1983. i 1984., iako je i tada recitirala pjesme na obljetnicama NDH, kao i 1986. i 1987.

"Ne sramim se, tako je bilo tamo dok sam rasla. Niti sam ikoga orobila, niti sam ikoga ubila. Puno toga se u međuvremenu promijenilo i iza nekih stvari danas ne stojim. Gledajući s političke pozicije, naučila sam dosta novoga i shvaćam da nije sve bilo onako kako su mi tada govorili. Nešto nije, a nešto jest", kaže Tomašić danas.

Više pročitajte u današnjem tiskanom izdanju tjednika Novosti.

index