Saga oko upita Zamjenice pučke pravobraniteljice i nakon više od 70 dana dalje se nastavlja. Evo nakon što je (još) 3. kolovoza gđa Dijana Kesonja, Zamjenica pučke pravobraniteljice uputila dopise Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije “povodom nove karte Europske agencije za okoliš, objavljene 25. travnja 2023. godine: ‘European city air viewer’ na kojoj je Slavonski Brod na zadnjem, odnosno 375. mjestu gradova Europske unije po kvaliteti zraka, s koncentracijom lebdećih čestica PM2.5 od 28 ug/m3 (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer)”, jučer smo u Eko-Integralu zaprimili novi dopis Zamjenice, upućen sada u Ured gradonačelnika Grada Slavonskog Broda, odnosno samom gradonačelniku Mirku Duspari.

U ovom dopisu Zamjenice možemo pročitati, slično kako i sam Gradonačelnik, da je “Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (dalje: MinGOR) … između ostaloga obavijestilo da je Grad Slavonski Brod u prosincu 2022. godine usvojio drugi po redu Akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka (dalje: Plan), u okviru čije izrade je Gradu Slavonskom Brodu MinGOR bilo na raspolaganju kroz stručnu pomoć i izradu edukativnog letka za javnost više nego drugim gradovima koji su izrađivali takav plan, MinGOR navodi i da su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (dalje: FZOEU) osigurana sredstva za sufinanciranje izrade ovih akcijskih planova te da je Grad Slavonski Brod nadležno tijelo za njegovu provedbu i nadzor te moguće izmjene i dopune.“.

Na kraju, točnije pri kraju dopisa gđa Dijana Kesonja uljudno umoljava gradonačelnika Grada Slavonskog Broda da “slijedom svega iznesenoga, molimo da nas obavijestite o rezultatima provedbe prvog Plana (od 2015. do 2020. godine) kao i o rezultatima te mogućim poteškoćama u dosadašnjoj provedbi drugog Plana.”.

Vjerojatno oni čitatelji SBPeriskopa koji prate ovu sagu, sada već slobodno mogu reći i ‘trakavicu’ oko upita Zamjenice pučke braniteljice o brodskom zraku, sigurno se sjećaju da smo odmah na početku pored zahvale ispred Udruge Eko-Integral, ali i ispred svih stanovnika Slavonskog Broda i njegove okolice Zamjenici pučke pravobraniteljice na poduzetim aktivnostima, ukazali i na to da nije prvi put u ovih 15 godina, odnosno otkada znamo da je brodski zrak alarmantno onečišćen, kako očekujemo žurne odgovore od prozvanih. Podvlačim: žurne odgovore!

Ukazali smo i na to, kako još u listopadu 2014. godine Ministarstvo zaštite okoliša je osnovalo Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Grada Slavonskog Broda.

Nedugo poslije održan je i prvi sastanak Povjerenstva, a krajem studenog i prva Tematska sjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode jer je i tada, kao i sada riječ je bilo o alarmantnom onečišćenju brodskog zraka.

Tako prije 2020. godine održani su 7 (sedam) sastanaka Povjerenstva, a 5 (pet) sjednice Odbora. A poslije toga samo jedan sastanak Povjerenstva i to prije više od dvije i pol godine, dok u posljednje četiri godine Odbora niti jedan sastanak... Zašto?

Najgore je u cijeloj priči da nakon 15 godina obećanja sa svih strane, pa i od politike i od uprava i institucija, sve se svelo na obično administriranje problema onečišćenog brodskog zraka!  Zašto?