Evo ponovo se javljam i skoro na istu temu jer i poslije novih deset dana ništa drugo ne mogu reći, nego da saga oko upita Zamjenice pučke pravobraniteljice i nakon više od 80 dana dalje se nastavlja. 
 
Da, nakon što je još 3. kolovoza gđa Dijana Kesonja, zamjenica pučke pravobraniteljice uputila dopise Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, pa poslije, evo prije nekoliko dana i Uredu gradonačelnika u Slavonskom Brodu,  "povodom karte Europske agencije za okoliš, objavljene 25. travnja 2023. godine: ‘European city air viewer’ na kojoj je Slavonski Brod na zadnjem, odnosno 375. mjestu gradova Europske unije po kvaliteti zraka, s koncentracijom lebdećih čestica PM2.5 od 28 ug/m3, u Eko-Integralu smo zaprimili novi dopis Zamjenice, upućen sada u Ministarstvu zdravstva, Uredu ministra, valjda Ministru Vili Berošu.
 
Svakako moramo odmah od srca zahvaliti ispred svih Brođana Zamjenici pučke pravobraniteljice na dosada poduzetim koracima jer sve što je Ona poduzela, više je nego što su drugi u posljednjih 5, 6 godina poduzimali. 
 
 
Nažalost, i ako je riječ i o svim tim dosadašnjim upitima, tj. 5, 6 upita Zamjenice, svjedoci smo kako je prisutna velika tromost kod odgovornih institucija i uprava, ali tako i kontinuirana nezainteresiranost u politici...
 
Ovaj put je Zamjenica svoj novi upit usmjerila u Kabinet ministra zdravstva, Ministru Vili Berošu jer je zamijećeno da su podaci iz NZJZ BPŽ u biti ne omogućuju donošenja konkretnih valjanih zaključaka. Što je i razumljivo jer je očito da u posljednjih tri, četiri godine slabo ili nikako nije se pratilo stanje brodskog zraka u odgovorim institucijama, pa vjerojatno tako ni u Nastavnom zavodu!
 
Tako uz ostalog u tom dopisu gđe Dijane Kesonja čitamo o tome, zašto se sada Ona obratila baš Ministarstvu zdravstva:
 
"U očitovanjima NZJZ BPŽ-a koji je nositelj Studije ... dostavljeno ... je više različitih vrsta izvješća koja se odnose na razdoblje od 2016. do 2023. godine, i za čije se rezultate navodi da nisu konzistentni...
 
Po pitanju objedinjujće analize s rezultatima o utjecaju ekoloških čimbenika na zdravlje gradana Slavonskog Broda za navedeno razdoblje NZJZ BPŽ navodi da ista nije izrađena jer se projekt nastavlja dalje, a o rezultatima izvješća obavijestili su Ministarstvo  zdravstva...".
 
Sve je to vrlo čudno. A pametnom je dosta... Očito je da u spomenutom projektu najvjerojatnije ne postoji valjana organizacija, što više čini se, problem onečišćenog brodskog zraka i utjecaj istog na zdravlje Brođana nije ni dosada bio, ali ni sada izgleda nije životni problem kojeg odgovorni misle rješavati i jednom zauvijek trajno riješiti. 
 
Na kraju samo još jedno moje zapažanje vezano za detalj da više njih od komentatora su dosada postavila pitanje o tome što sad slijedi?
 

Da, sada se čeka na odgovor Gradonačelnika Slavonskog Broda, a i Gradske uprave... Također I na odgovor iz Ministarstva zdravstva. 

Ipak sve to ne umanjuje važnost prijašnjih zahtjeva Zamjenice koje je uputila i Ministarstvu gospodarstva i HZJZ-u...

Što više to im je idealna prilika da i oni poslije 15 godina kontinuiranog onečišćenja brodskog zraka, jednom već konkretno izjasne. 

Također je i idealna prilika da se u Gradskoj i Županijskoj upravi ponovo razmisle i donosu korektan zaključak o održavanju Zajedničke tematske sjednice posvećenom brodskom onečišćenom zraku..Stanovnici Slavonskog Broda su to zaslužili.