Iako je početkom godine ministar financija Zdravko Marić najavio da će svakom građaninu nakon smanjenja PDV-a na svježe voće, povrće, ribu, jaja i meso u kućnom budžetu mjesečno ostati 85 kuna više, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dobio od predsjednika Uprave Spara Hrvatska popis od 1500 proizvoda kojima su snižene maloprodajne cijene za više od 9,6 posto, nakon prvih šest mjeseci primjene nižeg PDV-a potrošači nisu zadovoljni.
Zakon koji regulira smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto stupio je na snagu u siječnju, a podaci o cijenama pokazuju kretanja suprotna očekivanima: minimalno su pojeftinili samo meso i voće, dok je ostala hrana - poskupjela.

- Svakodnevno primamo pozive ogorčenih građana koji tvrde da su cijene smanjene samo simbolično. Ljudi su revoltirani jer ne vide učinke, potrošači se smatraju izigrani. Mislim da je to i moralno pitanje za trgovce koliko im je stalo do potrošača - kaže za Jutarnji list Igor Vujović, predsjednik Društva za zaštitu potrošača.

Podaci Državnog zavoda za statistiku za siječanj pokazuju da su cijene voća pale za 2,3 posto, a mesa za 1,7 posto. Sva ostala hrana u siječnju je bila skuplja nego mjesec dana ranije.

Djelomice su za to zaslužni najveći trgovački lanci koji su već u prosincu objavili da su cijene mesa, svježeg voća, povrća i jaja snizili sa 25 posto na 13 posto PDV-a. Tako je, na primjer, cijena svježeg pilećeg filea u Lidlu sa 42,89 kuna pala na 38,77 kuna po kilogramu, svježa jaja razred M (10 komada) s 12,99 na 11,74, banane s 10,29 na 9,30, očišćena svježa pastrva s 49,99 na 45,19 kuna po kilogramu, a dječje pelene Maxi (50 komada) s 59,99 na 54,23 kune.

Ministar Tolušić tada je rekao da "prate indekse cijena na mjesečnoj razini te vjeruje da trgovcima nije u interesu igrati se svojom reputacijom".

- Bude li nekih odstupanja koja mi uočimo, izvijestit ćemo javnost o tome. U svakom slučaju, očekujem da će cijene pasti za iznos smanjenja PDV-a, da će to učiniti apsolutno svi lanci, a neki su to već i najavili - rekao je Tolušić.

U sektoru voća i povrća, čija se tržišna cijena formira sezonski i ovisi o nizu elemenata poput utjecaja vremena i štetnika, u proteklih šest mjeseci nije bilo značajnijeg smanjenja cijena. Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, nedavno se požalio na nelojalnu konkurenciju uvoza povrća iz zemalja regije, koje se poslije prepakirava kao domaće.

- Učinci manjeg PDV-a za nas povrćare i naše potrošače su nikakvi. Za glavicu salate koju prodajem trgovcu i dalje dobijem dvije kune, a cijena je na policama 4,99 kuna kao i lani. Mi smo očekivali da će ta cijena biti od 3,49 do 3,99 kuna, a i odgovorni su naglašavali kako će veća potrošnja po nižim cijenama potaknuti domaću proizvodnju, ali ništa od toga nije se dogodilo - ističe Gregurić. Dodaje kako su zbog nevremena i tuča u povrtlarskim krajevima poput Virovitice i ove godine stradale paprika babura i roga pa će cijene povrća za ajvar biti visoke.

Predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota kaže kako cijena voća u mnogome ovisi o stanju na tržištu pa su tako proizvođači lubenica imali sreću u nesreći jer im je urod kasnio dva tjedna, taman dovoljno da se potroše nešto jeftinije uvozne iz Grčke i Maroka.

- Jabuke su lani stajale od 10 do 15 kuna, a sada se prodaju i po pet kuna jer je urod domaćih bio odličan. Može se reći da su učinci smanjeni - kaže Markota.

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže kako njihove analize pokazuju da je vidljiv utjecaj smanjenja PDV-a na maloprodajne cijene, osim kod svinjskog mesa koje je zbog svinjske kuge i na europskom tržištu poskupjelo 30-ak posto.

- U prvih pet mjeseci je maloprodajna cijena pala u odnosu na lani, i to mesu nižeg cjenovnog razreda, poput vratine i carskog mesa, za jedan do dva posto, a skupljim kategorijama, poput ramsteka i pilećih filea, za osam do deset posto - kaže. Cijene mesa u maloprodaji su različite i za iste kategorije, ovisno o tome prodaje li se na pultu, u većim komadima ili u posebnim pakiranjima.

Što na sve to kažu u Ministarstvu? Navode kako sustavno prate maloprodajne cijene iz sektora voća i povrća, mesa te mliječnih proizvoda temeljem podataka DZS-a te putem Eurostata.

Koliko su se promijenile cijene prehrambenih namirnica u svibnju ove godine u odnosu na lani?

- Prema posljednjim dostupnim podacima, harmonizirani indeksi potrošačkih cijena za svibanj 2019., svježe je voće u odnosu na cijene u istom razdoblju lani jeftinije za 13 posto. Maloprodajne cijene mesa u prosjeku su niže za jedan posto u odnosu na prosinac prošle godine. U odnosu na prosinac 2018., najviše je pojeftinila junetina i teletina, za 4,2 posto, te perad za 2,19 posto. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, najveći pad cijena bilježi meso peradi, 7,69 posto, te janjeće i teleće meso 3,72 posto. Niže su i cijene jaja, i to 9,68 posto u odnosu na godinu prije. Cijene maslinova ulja su u svibnju ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, bile za 6,5 posto niže - navode iz Ministarstva.

Dodaju kako potrošači mogu detaljnije analizirati kretanje cijena po proizvodima na web stranici TISUP-a, tržišno-informacijskog sustava, gdje se mogu pronaći promjene cijena po proizvodima te pregledati cijene na veletržnici i u prodavaonicama po većim gradovima.

Iz Ministarstva ističu kako kretanje cijena ne ovisi samo o smanjenju PDV-a, nego i o drugim okolnostima na tržištu EU.

seebiz