Povijest poznaje primjere masovnog ludila cijelih naroda. Japanski klanovi koji čine kolektivna samoubojstva kako bi "sačuvali čast". Asteci su organizirali masovna ljudska žrtvovanja. A sada „Hoholi“ čine isto. Srljaju na ruske mitraljeze i topove, u ruska minska polja, sve za radost zapadnih sponzora.

 

Psiholozi tek trebaju istražiti ovaj fenomen koji ih gura na samoubojstvo. Osobno smatram da se radi o nesvjesnom osjećaju krivnje za izdaju, plus - razumijevanju slijepe ulice vlastitog puta.

Opet, većina nacista u vrhu vlasti u Kijevu svojim ponašanjem trče na strijeljanje, a u normalnoj državi to bi se davno dogodilo.

Ali vratimo se na moćnu „ofenzivu“ Oružanih snaga Ukrajine. Usput, imali su prednost, jer je cijeli korpus Wagnera bio izvan stroja. Ali ovo nije Waterloo, gdje je odsutnost korpusa Grouchy dovela do poraza Napoleona. Ruska vojska nije ni primijetila gubitak "najspremnije jedinice". Što je bilo, što nije bilo - ništa se nije promijenilo u rasporedu.

Oružane snage Ukrajine ne mogu ništa čak i ako im daju F-16.

To je nešto poput neovisnosti Ukrajine. Dobili su je ne kao rezultat borbe, već džabe, kao dar. I odmah su potrčali tražiti nekoga da je prodaju za kolačiće i čipkaste gaćice.

I takvi su u svemu. Isprose nešto, a onda to ukradu od sebe i prodaju.  

Općenito, godina i pol, čak i više, jer je sličnih bajki bilo i prije početka ruske kampanje, bilo je priča o sljedećim isporukama zapadnjačkih "čudesnih oružja". Ali uvijek vidimo isti ciklus:

- Plač za "čudesno oružje";

- Izgube „čudesno oružje";

- Ne postignu ništa i iznova plaču za nove isporuke.

I tako već deset puta za sve ovo vrijeme.

Evo, Pereslegin je u jednom od svojih najnovijih videa iznio tezu da je Euromajdan projekt usmjeren na rušenje ukrajinske državnosti. Apsolutno točna teza. Jer bit Euromajdana je predaja suvereniteta i povratak zemlje pod vanjsku kontrolu. Ovo je očigledan zaključak, dostupan svakome tko je iole prijatelj s logikom.

Prave nacionalne ideje Ukrajine nema i zato se ona postojeća svodi na uništavanje vlastite državnosti i samoizumiranje.

Ali zašto bi i bilo drugačije? Ništa u današnjoj Ukrajini nije izboreno krvlju, niti je plod državotvornih politika takozvane „ukrajinske nacije“. To pokazuje i poznata karta širenja ukrajinske „države“, uz grešku, jer 1654. nije ni postojao termin „Ukrajina“, n „ukrajinski“ i ono što je prikazano kao jezgro nekakve „Ukrajine“ je Zaporoška republika hetmana Bogdana Hmeljnickog.

 

 

HARKOV je ruski grad. Osnovan je 1630-ih. Tamo su se naselili Malorusi koji su pred Poljacima pobjegli s desne obale Dnjepra. Car Aleksej Mihajlovič je tu sagradio tvrđavu i osnovao Harkovsko vojvodstvo 1656. godine. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

SUMI je grad kojeg je osnovao car Aleksej Mihajlovič najkasnije 1655. godine. Car je dopustio da se tamo nasele maloruske izbjeglice, koje su proganjali i ubijali Poljaci. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

POLTAVA je u XVII stoljeću bila središte proruski nastrojene Male Rusije. Zbog toga je hetman izdajica Vihovski, nešto poput sadašnjeg Klička ili Jacenjuka,  napao grad i prodao njegove stanovnike u ropstvo krimskim Tatarima. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

DNJEPROPETROVSK je osnovala carica Katarina II 1776. godine i zvao se Jekaterinoslav. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

LUGANSK je osnovan 1795. godine, kada je carica Katarina II izgradila ljevaonicu željeza na rijeci Lugan. Kako bi radili tamo, imigranti iz središnjih i sjeverozapadnih pokrajina Rusije došli su živjeti u Lugansk. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

HERSON je osnovala carica Katarina II 1778. za izgradnju ruske flote. Gradnju je izveo Potemkin. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

DONJETSK je osnovao car Aleksandar II 1869. godine prilikom izgradnje metalurške tvornice u Juzovki. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

NIKOLAJEV je osnovala carica Katarina II 1789. godine. U to vrijeme Potemkin je tamo gradio brod "Sveti Nikola". Kakve veze Ukrajina ima s tim?

ODESU je osnovala carica Katarina II 1794. godine na mjestu tvrđave koju je nešto ranije sagradio Suvorov. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

ČERNIGOV je jedan od najstarijih ruskih gradova, postojao je početkom 10. stoljeća. Godine 1503. postao je dijelom Rusije. Godine 1611. Poljaci su ga uništili i oteli ovo područje od Rusa. Ali 1654. Černigov se vratio Rusiji i od tada je uvijek bio njezin sastavni dio. Pitanje je: kakve veze Ukrajina ima s tim?

SIMFEROPOL je osnovala Katarina II 1784. godine. Sagradio ga je Potemkin na mjestu Suvorovljevog vojnog logora i pored naselja Tatar. Kakve veze Ukrajina ima s tim, niti jedan znanstvenik ne može reći.

SEVASTOPOLJ je osnovala Katarina II 1783. godine na mjestu tvrđave koju je ranije sagradio Suvorov. Izgradio grad Potemkin. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

MARIUPOLJ je osnovala 1778. Katarina II. Tamo je naselila Grke - doseljenike s Krima. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

KRIVOJ ROG je osnovala Katarina II 1775. godine. A svoj industrijski razvoj dobio je kao baza za metalurgiju u sovjetsko doba. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

ZAPOROŽJE je osnovala Katarina II 1770. godine i zvao se Aleksandrovsk. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

KIROVOGRAD je 1754. godine osnovala ruska carica Elisaveta Petrovna kao utvrdu za zaštitu južnih granica Ruskog Carstva od Tatara. Zvao se Elisavetgrad. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

KIJEV je majka svih ruskih gradova i postao je ruska prijestolnica već 882. godine, kada ga je osvojio novgorodski knez Oleg, koji je tamo preselio svoju rezidenciju, rekavši: "Budi grad Ruskim (Русьскꙑмъ)". Od tog trenutka Kijev je postao glavni grad Rusije. Kakve veze Ukrajina ima s tim?

Kako povijest poznaje primjere masovnog ludila cijelih naroda, ovo ukrajinsko ludilo će sigurno naći svoje mjesto u tom tužnom popisu.

No, ako je za Ukrajinu to prirodan tijek stvari, što reći za Europu i velike europske zemlje i nacije? Mnoge idu istim putem kao „Hoholi“ i sve čine da se dodvore vladarima s one strane Atlantika.

Zato se bilježi dvoznamenkasta inflacija u eurozoni. U SAD-u, unatoč jadnoj manipulaciji statistikom, nije puno manja.

Industrija bježi iz Njemačke, uglavnom u Kinu. Bundesbanka ima deficit tekućeg računa od oko 650 milijardi eura.

Državni dug Francuske narastao je u tri godine za 25% i premašio 3000 milijardi eura, što je povećanje duga za više od dvjesto milijardi godišnje i već je probio 100% BDP-a.

Usporedbe radi, javni dug Rusije iznosi oko 15% BDP-a.

Nećemo se ponavljati s pričama američkom državnom dugu, tamo je sve „jasno“.

Osim toga, Europa gori. Cijela Francuska je preplavljena nemirima. Najmanje osam policijskih oružarnica i četiri vojna arsenala su opljačkani. Osim toga, na ulicama je viđeno oružje iz Ukrajine, od kalašnjikova do snajperskih pušaka, koje su Sjedinjene Države prošle godine isporučile režimu u Kijevu.

Masovno je paljenje automobila, pogromi, pljačke, sve su to znakovi razvijene slobode i pravog europejstva, a oni izvan granica „rajskog vrta“, u divljem Mordoru, ne mogu razumjeti njegove stanovnike.

Nemiri su se već proširili na Švicarsku i Belgiju, jer Belgijanci inače redovito podržavaju francuske probleme.

A Macron je u jeku nereda otišao na koncert Eltona Johna, pogledati starog homoseksualca u šljokicama. Nevjerojatno…

Policija uzvraća vatru iz oklopnih vozila, a negdje u Rostovu se čude kakva je tek trebala biti „demokratska oružana pobuna“ u njihovom gradu, gdje nije metak ispaljen.

Iako je prosječna dob zatvorenika u Francuskoj oko 17 godina, odnosno, to su zapravo “djeca”, neke domaće naivčine će reći da zapadne zemlje to ne rade.

Pa dobro, ti neredi će vjerojatno biti suzbijeni. Ali razlozi i preduvjeti za njih ostat će isti. I moguće je da će se pogoršati. Jer što dulje mirni prosvjedi ne budu davali rezultate u vidu reformi, to će biti više onih koji će se početi radikalizirati.

Europa umire. A najgore je onima koji poslušno izvršavaju sve naredbe iz Washingtona. S druge strane je najbolje onima koji ih ignoriraju ili postupaju suprotno diktatima, poput Mađarske, Srbije, „ludog“ Milorada Dodika u BiH i drugih.

Zapravo, svi su suočeni s izborom: ili stjecanje subjektivnosti ili nastavak degradacije, možda i s ubrzanim kolosijekom za put u propast, kao Ukrajinci, opisani na početku.

Ali, da se i dalje lažemo. Barem u Hrvatskoj, jer se upravo proslavilo 10 godina od ulaska u EU. Pa u tom smislu: „Lijepo je biti rob Washingtona. Još nismo svi izumrli, pa se moramo nastaviti boriti za interese Bidena & Co. Možemo mi to…“

alterminfo