Prošlog tjedna, splitski se gradonačelnik bijedno ispričavao pobunjenim »braniteljima« što je, »baš večer prije godišnjice Oluje«, u Splitu zakazan koncert Hladnog piva. Opara se, dapače, složio da glazba zagrebačkog benda doista »ne odiše primjereno«


Predlažem Plenkoviću i Nini Obuljen Koržinek da, u skladu sa svojom državničkom odgovornošću, odlučno stupe na scenu kako bi usustavili pravila dopuštenog djelovanja na kulturnoj sceni te da u tom smislu osnuju još jednu državnu agenciju, a može i komisiju.

Novo Vladino tijelo moglo bi se zvati Agencija za ispravno hrvatstvo u domeni kulture i zabave. Možda Komisija Vlade RH za izdavanje dopusnica u kreativnom stvaralaštvu. Ili tako nekako. Zasjedalo bi stalno.

Takvo se rješenje nadaje jer se u praksi pokazalo da je jedno kontrolno središnje tijelo postalo prijeko potrebno zbog ujednačavanja ideologije i izdavanja smjernica nižim razinama vlasti za konkretna postupanja na području cijele zemlje.

Primijećeno je, naime, kako se razni protunarodni elementi infiltriraju u naša kazališta, koncertne dvorane, medije, kiparske radionice, TV programe, izdavačke kuće i u druge prostore javnog dobra pa je nužno da se njihove provokacije na vrijeme uoči, kvalificira i spriječi. Reagiranje sustava na takve štetne pojave mora biti pravodobno i unificirano kako bi se spriječila ugroza hrvatskog bića i oskvrnuće tekovina Domovinskog rata.

Naravno da se zafrkavam, ali stvari više uopće nisu za zafrkanciju. Jer u Hrvatskoj se pomalo više ne može disati od ideološkog terora koji na javnoj sceni provode pojedine od milijun veteranskih udruga i njima bliskih osoba pozivajući se na svoja braniteljska prava, zasluge i aršine. A stvari su tim opasnije jer vlasti i odgovorne instance na njihov polupismeni pritisak uglavnom reagiraju ustrašeno i submisivno i povlače se u mišje rupe.

Sada su u Karlovcu, »na zahtjev branitelja«, zabranili nastup već pozvanog Bajage, i to zbog lažne i sto puta opovrgnute optužbe da je beogradski pjevač poticao na zločine agresorsku vojsku.

Prošlog tjedna, splitski se gradonačelnik bijedno ispričavao pobunjenim »braniteljima« što je, »baš večer prije godišnjice Oluje«, u Splitu zakazan koncert Hladnog piva. Opara se, dapače, složio da glazba zagrebačkog benda doista »ne odiše primjereno«.

Početkom godine, ratne udovice digle su hajku na film »Ministarstvo ljubavi«, pa se HTV napravio u gaće i premjestio ga u gluho doba noći. Kazalište Gavella skinulo je s repertoara »Hotel Zagorje« autorice Ivane Bodrožić, koja je i sama kao dijete bila prognanica, ali govori o crnim rupama ovoga društva bez dlake na jeziku.

Lani su organizatori za tjedan dana poslušno odgodili međunarodnu manifestaciju Noć kazališta jer se te godine slučajno poklopila s danom pada Vukovara.

Prosvjednici koji su se legitimirali kao branitelji objavili su da ljudi toga dana nemaju što ići u kazališta. U travnju su, pod bijesnim kotačima »branitelja«, nadrljali čak i siroti, bešumni nasadi u parku, oblikovani kao turistički crveni cvijet, simbol grada Vodica.

Jerbo su neki tamošnji dragovoljci u cvijeću prepoznali podmuklu zvijezdu petokraku. Fatamorgana, da, ali se gradonačelnica pokunjeno ispričala i izjavila kako »razumije branitelje«.

Ima toga još koliko hoćeš, ali nema mjesta, pod sumnjom su knjige, jezikoslovci, novinari... Pa dajte onda, beknite, gospodo iz Vlade. Propišite što se točno smije, lupite pečat. Da se više ne zavaravamo oko toga gdje živimo, bar mi koji ostajemo.

 

novilist