Život i što je od njega ostalo. Sretni što smo živi, nesretni što smo ovako sputani. Život sveden na preživljavanje. Novi neki svijet o kojem nemamo pojma. Valja li to išta i hoćemo li iz svega izaći k’o bolji ljudi!? Život, a bez zagrljaja. Može li to uopće!? I gdje su mali zeleni kad ih trebaš!?


A – A ŠTA ĆEMO SUTRA KUHAT?
Svi odgojeni u strahu da će kad tad doći dan kad nećemo imati što jesti, došli su na svoje. Bjesomučno se prazne trgovine, mahniti pune ledenice, a i kad je sistem nabave neki drugi jednostavno se kuha. Sve se kuha dok se motre fejsbučni i jutjub kanali na kojima se – kuha! I pije. I kuha…

B - BOLEST, BOŽJA VOLJA
Ne daj bože nikome respiratornih problema. Ma, je li ovo Božja neke volja, kazna, usud!? Župnik jedne od crkava što ju je ozbiljno oštetio zagrebački potres, reče da svećenstvo nikada ne govori to tako. Kako onda!? To ćemo, valjda, tek čuti.

C - CENZURA
U Srbiji oni koji se usude pošteno raditi svoj novinarski posao i napisati da medicinsko osoblje nema zaštitne opreme i da je najugroženije, zasluži pritvor i policijski pretres. U nas toga nema, valjda neće ni biti. Mi smo se ionako poprilično autocenzurirali. A moglo bi i drugačije, recimo neka konstruktivna kritika da nam izlazak iz izolacije ne bude šokantniji od pandemije.

Č - ČOVJEK
Čovjek je čovjeku vuk. Dobro, možda nije vuk, ali je vrijedan zaobilaženja na cesti. Kažu, tako to mora i poželjno je. Socijalna distanca. Čovjek je čovjeku drug. Može se to i na distanci.

Ć - ĆUMITI
Ćumiti u svoja četiri zida, na kauču, na fotelji, u postelji. Blejati i ne raditi ništa osim što se motre presice Nacionalnog stožera civilne zaštite. To je kad ćumiš, sam samcat.

D - DEZINFICIJENS, DRŽAVA
Dezinficijens, najtraženiji artikl nakon famoznih maskica u državi koja, s obzirom na sve na što nas je navikla, sasvim pristojno funkcionira. Država koja je na testu kojeg će položiti samo ako shvati da joj je zadaća biti istinski servis građanima. Prigoda je tu za ozbiljan redizajn.

DŽ - DŽEP
Prostor na jakni, hlačama, sakoima u koji se gura novčanik. Koji će uskoro ostat prazan. Jer pomalo staje potrebe za mali milijun zanimanja, poslova. Imamo mjere vladine, ali imamo i kredite, obaveze, račune. U Zagrebu, primjerice naplata parkinga još igra.

Đ - ĐAK
Škola na daleko. Seciranje pastrve preko sličica na laptopu. Legalizacija buljenja u ekran. Klinci savjesniji no ikada. Dan je zamijenio noć, a vrijedi i obratno. Sličica secirane pastrve u pećnici!? Mladost koja je trpnija nego se ikad činilo da može biti. Još da kosu mogu frizirat virtualno, gdje bi im bio kraj!

E – E PROPUSNICE
Luzer koje nema. Gubitnik. Niš korist… Nastavi niz.

F - FEJS
Mjesto na koje se izlazi. Tamo su prijatelji. Još se, ako treba, da modelirati da su nam po mjeri. Ono malo društvena života je na društvenoj mreži.

G - GOSPOĐO KOJI JE VAMA K...!?
Policijski pozdrav šetačima svake vrste, držali se ili ne držali propisanog razmaka. Šatro, dozvoljeno je kad je izvanredna situacija.

H - HRANA
Vidi pod A!

I - IMATI I NEMATI
Imati ili nemati; para, dobrote, razumijevanja, strpljenja, pameti, mudrosti, državničke vještine, građanske hrabrosti…

J - JE..., DOKLE ĆE OVO TRAJATI?
Pitanje svih pitanja je samo jedno; je..., dokle će ovo trajati!?

K - KVASAC
Mitski artikl! Kraljevstvo za kvasac! U leđa prašku bez kojeg se ne diže, tijesto, gleda čak i opjevani toaletni papir. A oni koji su se sjetili recepata koji kvasca ne pitaju, mučki su provokatori!

L - LIJEK
Lijek za ozdravljenje gospodarstva, lijek za poljoprivredu, lijek za kulturu, lijek za samostalne djelatnike, lijek za činjenicu da od turizma nema ništa… Mali milijun lijekova se traži, valjda traži. Što bi tek bilo da smo bolesni!?

LJ - LJUDSKA PRAVA
Kako je lako iz demokracije otplesat u diktaturu znaju naši susjedi Mađari. Nikad lakše nije bilo suspendirati ljudska prava. Nikad važnije nije bilo obraniti ih.

M - MASKA
Luzer koje nema. Gubitnik. Niš korist… Nastavi niz.

N - NOVINARI
Džaba im sve, džaba izlasci na teren kad je virusa, ili šetnje kad je potresa, džaba izvještavanje s presica Vilija Beroša, džaba im truda. Uvijek se, naime, nađe netko tko iz topline svoje sobe sve te trude zapiša, prije nego upali TV, posegne za novinom, ili pođe na kakav portal.

NJ - NJUH
Kažu da jedna od posljedica što je nosi koronavirus zna biti i gubitak njuha i okusa. Ako to nije razlog za ostat doma, k vragu što je. Jer, bez njuha i okusa nema kuhanja, a bez kuhanja i straha da ćemo ostat gladni nema smisla u pola slova abecede.

O - OSTANI DOMA

Ostani doma! Čitaj lektiru! Ne budi Bandić! Nauči da Krleža nije napisao »U registraturi«!

P - POTRES
Prirodna pojava koja ruši ono što je na lošim temeljima sazidano, recimo vlast u glavnom gradu Lijepe naše. Svaka nelegalna gradnja, dozvola preko veze, neulaganje u gradske objekte, loša odluka došla je na naplatu. Ima čeljadi koja još u kuće ne može. Potres kao lako mogući početak kraja jedne vjekovne vladavine koja će se, lako moguće, po potresu i pamtiti.

R - RADNIK
Vrsta pred izumiranjem koje smo se sjetili u sred nevolje. Radnici nam drže glavu iznad vode, jer radnicu su i blagajnice, i vatrogasci, i liječnici, i zdravstveni radnici. Oni ne daju sustavu da bude loš. Radnicu su i oni kojima su loši poslodavci požurili dati otkaze. A ima i poslodavaca koji su na vrijeme shvatili da bez radnika neće opet na noge. Ima li Vlade koja shvaća koliko joj radnik treba? Korona mijenja sve, zašto ne i ove odnose, i to na bolje.

S - SLOBODA
Sloboda!

Š - ŠTO NA SVE KAŽE ANTE GOTOVINA
Bit u sred svjetske krize, a ne pitati generala za komentar!?

T - TREĆA DOB
Pazi stare svoje. Zaslužili su. Danas obrok pred vrata, sutra ljubav na najjače. Ne da nisu višak nego da ne bi njih i njihove generacije danas bi se liječili gore od Trumpovih Amera.

U – USKRS, USTAŠE I PARTIZANI
Gdje se samo sakriše, sunce im kalajsano. Bit će da je svatko zauzeo svoju busiju, pa čeka da nevolja prođe. Nema budnica, nema zastava, nema rukica u zraku. Predsjedniče, što ostade!? Ko ih šiša! Ide Uskrs, taman da maskama opasani osvojimo, junački i kako god, stručak kapulice, janjeću plećkicu, šunku i gdjekoje jaje.

V – VILI, VLADA, VILI
Vili Beroš! Neokrunjeni kralj drame kakvu ni tri grčka tragičara ne bi znala složiti. Miran, staložen, vazda friško obrijan, autoritativan, uvijek na raspolaganju. Da ne bi spomena one pete kolone, bio bi skoro savršen. Ima taj Plenković više sreće nego li ičeg drugog. Markotić, Beroš, Capak. Na trenutke to izgleda k’o da su tri van Dijka na braniku domovine.

Z – ZDRAVLJE, ZAJEB, ZAJEBANCIJA
U zdravom tijelu zdrav duh. Hm… I ta je na kušnji. Peri ruke! Ta nije na kušnji, to se mora. Ali, nije da nam pandemijski zajeb donio i dašak zdrava humora, iliti zajebancije. Čini se da smo sa smiješkom shvatili koliko smo roba s greškom i to, nekako, daje nadu. Samo, zajebancija nije kad ministar policije naredi da nema šala s koronom za prvog aprila.

Ž - ŽIVOT
Život i što je od njega ostalo. Sretni što smo živi, nesretni što smo ovako sputani. Život sveden na preživljavanje. Novi neki svijet o kojem nemamo pojma. Valja li to išta i hoćemo li iz svega izaći k’o bolji ljudi!? Život, a bez zagrljaja. Može li to uopće!? I gdje su mali zeleni kad ih trebaš!?

novilist