Nova mirovinska reforma, najavljena od strane ministra Marka Pavića u dnevniku Nove TV, predstavljena je kao veliki napredak koji će omogućiti više radnih mjesta. Najavljeni su razni programi za žene, vrtiće i poslodavce kojima će biti smanjeni porezi.

Kao i svaka do sada medijski prezentirana reforma i ova je trebala stvoriti nadu u bolje sutra, ne samo umirovljenicima, nego i aktivnoj hrvatskoj populaciji. Ministar Marko Pavić je vrlo vješto prezentirao detalje putem “brojeva”, da bi na kraju izjavio nešto što nas je ostavilo bez riječi.

Na pitanje novinara: Što je s novcem iz mirovinskih fondova? Jesu li naše mirovine udvostručile izloženost riskantnim obveznicama?

Ministar Pavić odgovara:„Mirovinski fondovi su sigurni, 73 posto njihovih ulaganja je u državne obveznice, dakle tu je apsolutna sigurnost. Vrlo mala je izloženost dionicama. Ostatak je u stranim obveznicama i kao takvi su sigurni. Želja nam je reformom vidjeti mogućnost povećanja ulaganja u drugi mirovinski fond kako bi se osigurala adekvatnost mirovina, vaših, mojih i mirovina svih onih rođenih nakon 1962. koji će ulaziti u mirovinu”.

Jeste li dobro shvatili što je ministar izjavio?Niste? Evo sada će te vidjeti o čemu se radi i kako se zadužuju hrvatski građani, bez ikakve reakcije medija i osoba iz struke.

U Hrvatskoj imamo tri mirovinska stupa. Prvi i drugi su obvezni, a treći je fakultativan – dobrovoljan.

Prvi mirovinski stup se temelji na međugeneracijskoj solidarnosti tj. oni koji rade danas, izdvajaju novac putem doprinosa za mirovne današnjih umirovljenika. Osim doprinosa, ovaj prvi mirovinski stup se financira i iz proračuna, kojeg pune svi građani Republike Hrvatske.

Drugi obvezni mirovinski stup je individualna kapitalizirana štednja. Svatko uplaćuje novac na svoj posebni račun kojim upravljaju privatni mirovinski fondovi. Privatni mirovinski fondovi taj novac ulažu s ciljem da na njemu zarade i time pokriju godišnju inflaciju koja svake godine umanjuje vrijednost našoj štednji. U normalnim zemljama, odakle dolaze ovi privatni mirovinski fondovi, novac iz mirovinskih fondova se ulaže u gospodarstvo kako naš novac ne bi “spavao”. Ta ulaganja omogućavaju rast privatnih poduzeća, a time i naše kapitalizirane štednje. Za mirovinske fondove rade stručne osobe “aktuari” koji vode računa da ta ulaganja ne budu rizična, a za što su dobro plaćeni, kao i cjelokupna organizacija mirovinskih fondova koja je najčešće u rukama stranih privatnih banaka.

Kako smo pročitali iz izjave ministra Pavića, većina novca je uložena u državne obveznice.

Što su ustvari državne obveznice? Jednostavnim riječima rečeno, državi treba novac da pokrije svoje proračunske rupe. Ona uzima naš novac preko mirovinskih fondova koji su u ovom slučaju posrednici. Država se obvezuje da će taj novac vratiti uz kamate. Ne osiguranicima (nama), nego mirovinskim fondovima koji će od tih kamata odbiti svoje troškove, a jedan manji dio iskoristiti i uvećati našu štednju.

Jeste li konačno shvatili “prijevaru” ili ne? Niste? Idemo dalje…


Mirovinski fondovi posuđuju naš novac državi iza koje stojimo mi i garantiramo da će dug biti vraćen. Mirovinski fondovi “usput” uzimaju kamate za svoje „usluge“. Mi sâmi sebi posuđujemo novac i garantiramo da će biti vraćen, a za to plaćamo mirovinske fondove koji ne uzimaju nikakav rizik.

Da ipak pojednostavimo. Ispada da smo totalni imbecili i da ne znamo novac iz našeg lijevog džepa prebaciti u naš desni džep, nego pitamo strani privatni mirovinski fond da to učini svojom rukom, te ćemo mu zbog toga platiti na stotine, ako ne i milijarde kuna.

Eto kako vam funkcionira drugi mirovinski stup u Republici Hrvatskoj, a kojeg svi “brane”. Takvo vođenje drugog mirovinskog stupa bi uspješnije i poštenije vodio pokojni Ševa iz “Noćne more” uz puno manje troškove. Vjerojatno bi i mirovine bile veće. ?

Evo i našeg pokojnog i dragog Ševe koji bi znao iz jednog džepa prebaciti novac u drugi:

Izvori: Mirovinski sustav u RH | Tko je ministar Marko Pavić

logično