Naš je stav kako aktualni gradonačelnik nije najbolji izbor za Slavonski Brod

Nakon održanog prvog kruga lokalnih izbora naša Nezavisna lista javno je objavila da je spremna na suradnju sa svim političkim strankama koje su izabrane u novi sastav Gradskog vijeća, ali uz uvjet da se potpuno promijeni način upravljanja gradom, kao i gradski prioriteti. Do danas, aktualni gradonačelnik nije nas pokušao kontaktirati. U prošlom sazivu Gradskog vijeća naša nezavisna lista podržala je sve gradonačelnikove prijedloge koje smo smatrali dobrima i nužnima za normalno funkcioniranje grada, ali gradonačelnik nije imao sluha za naše prijedloge. Naime, unatoč brojnim konkretnim prijedlozima koje smo uputili Gradskom vijeću, gradonačelnik te gradski vijećnice i vijećnici iz redova gradonačelnikove političke stranke, u četiri godine nisu prihvatili nijedan.

Brodska javnost mora znati da gradonačelnik u proteklom mandatu nije prihvatio nijedan prijedlog oporbe, a na takav način nemoguće je surađivati.

U prvom krugu održanih lokalnih izbora većina građana Slavonskog Broda glasala je za promjene. Rezultati izbora bili bi neusporedivo lošiji za gradonačelnikovu političku stranku da tisuće nezadovoljnih građana nisu bile prisiljene napustiti Slavonski Brod. Na temelju razgovora koje smo vodili s predstavnicima dvaju političkih stranaka koje su ušle u sastav novog saziva Gradskog vijeća, javno objavljujemo da postoji politički konsenzus o tome da Slavonskom Brodu trebaju drastične promjene jer dosadašnja politika vodi Slavonski Brod na samo dno po pitanju razvoja.

Gradonačelnikova politička stranka izgubila je ove lokalne izbore i on više nema podršku većine vijećnica i vijećnika u novom sazivu Gradskog vijeća i više ne može provoditi vlastitu samovolju.

Sve važne gradske odluke donosi isključivo Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik. To se odnosi i na gradski proračun, javnu nabavu i prostorne planove, a ovog je puta većina u Gradskom vijeću spremna za promjene.

Nastavljamo s vođenjem samostalne politike vodeći računa isključivo o javnim interesima i dobrobiti svih građana, ali i pozivamo sve Brođane, a osobito glasače koji su nas podržali u prvom krugu, da izađu na izbore i glasaju po svojoj savjesti.

No, to ne znači da bježimo od našeg stava. Naprotiv, on je posve jasan - nakon godina i godina praćenja, proučavanja rada gradonačelnika i gradske dokumentacije te uočenih velikih nedostataka, nepravilnosti i neoprostivih propusta oko ulaganja za život važne projekte, aktualni gradonačelnik nikako nije najbolji izbor.

Slavica Lemaić, Nezavisna lista