Svaki dan se od državnih službenika, ministara, ravnatelja traži ostavka i nitko ništa. Odmah se postavi pitanje tko uopće traži ostavku, ima li on moralne vrijednosti da to traži?

Moral kao društveno mjerilo izgubio je svoje značenje, a oni koji nisu moralni postaju avangarda društva, gradonačelnici gradova i slično

Posljednjih nekoliko mjeseci pratimo u našem Slavonskom Brodu trakavicu  oko slučaja Lidl i nema tu morala. Na sve prozivke, gradonačelnika se ni ne obazire. Nema ni trunke odgovornosti da objasni zainteresiranoj javnosti što se to zbiva. Ima priliku reći svoju istinu, ali ne haje.

Pored ovoga otpušta dosadašnje komunalne redara, ljude sa srednjom i višom školom i pri tome nehaje za troškove. Tri redara su bili ili su još uvijek na raspolaganju bez obveze dolaska na posao i isplatit će im otpremnine /trošak oko 1500000 kn/. Osim toga, zaposlio je nova četiri redara visoke školske spreme /dakle skuplje/ i njima isplaćuje plaće.

Za taj nepotrebni trošak mogao je sanirati sve divlje deponije. Pare je potrošio, a smeće ostalo.

Kako bi otpustio stare komunalne redare naveo je da nisu dorasli pratiti zakonske propise, pa traži fakultetski obrazovane /kao da redarica s višom školom ima kurs/ i onda još u savjetovanju sa sindikatom navodi da će njima prestati služba, jer kada su stavljeni na raspolaganje nitko nije iskazao potrebu za njima, bilo iz gradske uprave bilo iz svih ustanova i trgovačkih društava kojima je osnivač Grad.

E tu kako stoje stvari nije navedena istina.

Na Povjerenstvu za sukob interesa objavljeno je mišljenje https://www.sukobinteresa.hr/hr/misljenja/mirko-duspara-m-519-misljenje koje je gradonačelnik dobio kada je zaposlio sina u JVP /ustanova kojoj je grad jedini osnivač i gradonačelnik je predstavnik osnivača/ a na portalu Sbonline objavljeno je da je 1.ožujka 2019. u trgovačkom društvu Vodovod zaposleno 5 osoba od kojih dvoje gradskih vijećnika iz kvote Mirka Duspare.

Da je gradonačelnik Duspara znao da će se ovo zapošljavanje dogoditi i da potoji potreba, dokazao je traženjem  mišljenja, a očito je znao i za Vodovod jer su dva njegova vijećnika tamo zaposleni, a kako kuloari sve znaju i ostali su mu u rodu ili vrlo bliski.

Tražio je gradonačelnik i mišljenje kada je drugog sina zapošljavao u Brodplinu i sve je to po zakonu ali da se vratimo na ono pitanje s početka.

Pohvalno je to da se otac brine i da zaposli tri sina odmah nakon završetka škole ali što baš svi u javnim tvrtkama posebno u onim u kojima si glavni /ne po znanju ili sposobnosti/ nego po zakonu.

Komunalni redar koji čeka da mu se dostavi rješenje o prestanku po sili zakona, ima najduže raspolaganje, jer ima i najviše staža, star je 60 godina i nema uvjet za mirovinu. No koga to briga.

U gradsku upravu nakon smjene pročelnice društvenih djelatnosti koja je postala komunalna redarica /žena od 60 godina, sociolog po struci/ zaposlena je supruga ravnatelja Ustanove za gospodarenje športskim objektima. Vjerojatno slučajno.

Kako već, rekoh, kuloari znaju sve, pa se tako zna da se na natječaj u gradskoj upravi prijavljuju ili nitko ili samo oni koji znaju da će proći. Na neke druge natječaje u županiji, sudu, uredu državne uprave, na slične ili iste poslove prijavljuje se po 40-50 osoba. Vjerojatno slučajno. Ili žalosno.