PANDEMIJA koronavirusa još jednom je podsjetila tko je pravi šef u Republici Hrvatskoj: to nije hrvatska država, već Katolička crkva.

Nije to nekakvo novo saznanje kojega dosad nismo bili svjesni, ali je u ovoj izvanrednoj situaciji takav poredak stvari postao bolno očit jer proizvodi sustavnu zdravstvenu prijetnju cijelom hrvatskom društvu koje se svim snagama trudi poštivati epidemiološke mjere, spašavati živote građana i tako dokrajčiti smrtonosni pohod koronavirusa.

Privilegiran položaj Katoličke crkve

Od samog početka pandemije Katolička crkva je sama sebi uzela privilegiran položaj u društvu i u odnosu na mjere zaštite, prvo odbijajući da ukine mise kao potencijalna žarišta širenja zaraze, pa se onda baš na nekim okupljanjima te vrste, poput onoga u Solinu, virus proširio.

>> Zaražena cijela obitelj iz Solina: Optužuju nas, a virus se raširio na misi

Kada su se biskupi konačno smilovali hrvatskim građanima i ukinuli okupljanja na misama, pazili su da i to izvedu na način koji će pokazati tko je šef: biskupske preporuke su stupile na snagu 24 sata poslije državne zabrane okupljanja većeg broja ljudi. Uzeli su si ekstra dan za širenje zaraze jer nije Crkva običan građanin ili firma koja se mora pridržavati novih pravila čim stupe na snagu, već kad ona odluči da joj to paše.

>> Fanatizam naših svećenika i vjernika postaje ozbiljna zdravstvena prijetnja društvu

Sebičnost katoličkih popova

Ali ni tu nije bio kraj jer su se protiv biskupskih uputa - one svjetovne, zakonske, ionako ne fermaju ni tri posto - podigli neki katolički svećenici i njihove ovce, sebično i bez obzira na zdravlje sugrađana inzistirajući na održavanju misa.

>> Vjernici se okupili pred crkvom u Splitu, župnik: Ja sam ih pozvao na misu

Jedan od njih je i stanoviti don Josip Delač, sirobujski pop koji je pozvao vjernike na misu, a ovce su odmah dotrčale na poziv svoga čobana, pa je morala intervenirati policija i rastjerati te beskrupulozne fanatike. Tijekom toga je nastala i snimka koju je sinoć objavio Index, u kojoj se vidi kako se Delač unosi policajcu u civilu i uz prijeteće mahanje kažiprstom dere: “Bože, je l' čuješ, kazni ga na moj zahtjev!”

Policija svećeniku punom mržnje pokušava objasniti da je bog ljubav
Da se tako prema policajcu, službenom licu i par excellence predstavniku države odnosio bilo koji drugi građanin bez popovske mantije i bijelog ovratnika, završio bi priveden na policiji. Vjerojatno i s par modrica. Ali ne i pop Delač, njemu se čak pokušavalo objasniti da je “Bog ljubav, a ne mržnja”. Umjesto obratno, da svećenik to objašnjava predstavniku represivnog aparata. Delaču, naravno, taj argument nije puno značio jer ako je u proteklih trideset godina išta dokazao katolički kler u Hrvata, iznimkama čast, to je da je njihov bog definitivno mržnja.

Samo nekoliko dana prije je policija u istom gradu, Splitu, privela novinarku Slobodne Dalmacije, njenu prijateljicu i slučajnog prolaznika, pritom koristeći i pretjeranu silu, jer im se nije svidjelo što propituju njihove ovlasti, što je sve ministar unutarnjih poslova Davor Božinović opravdao i podržao. Isti taj ministar pak ponizno zahvaljuje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji na njenim (zakašnjelim) uputama, a ne pada mu na pamet zaštititi dostojanstvo svojih policajaca od deračine pomahnitalog popa.

Podčinjavanje hrvatske države Crkvi

Privedeni u Splitu su bili obični građani i policijsko iživljavanje nad njima je business as usual, kao što je business as usual i iživljavanje Katoličke crkve nad hrvatskom državom, koja si je preko Vatikanskih ugovora dozvolila da joj Crkva ordinira po javnom školstvu, uređuje programe javne televizija i da još plaća milijarde za vlastito razvlašćivanje. Da apsurd bude veći, najzagriženiji zagovornici takvog podčinjavanja i ponižavanja hrvatske države su baš samozvani suverenisti.

Pritom će Delačevo monstruozno ponašanje masovno prešutjeti Hrvati katolici, istom vrstom licemjerne šutnje koja je katoličkim popovima desetljećima omogućavala da širom svijeta siluju tisuće djece. Isti oni Hrvati katolici kojima je “hrvatska država” neupitna svetinja, koji inače neukusno glorificiraju policiju i represivni aparat. Sve to pada u vodu u trenutku kada se hrvatska država usudi barem malo suprotstaviti Katoličkoj crkvi, pa čak i ako to čini zbog spašavanja ljudskih života. Hrvatima katolicima je pomahnitali pop heroj, a hrvatski policajac je tu da čkomi dok ga pop proklinje i dok mu prijeti.

Bog iz neutvrđenih razloga nije ispunio Delačev zahtjev

Slučaj popa Delača podsjeća da u hrvatskoj državi nema jednakosti svih građana, niti će je biti sve dok Katolička crkva bude imala privilegiran položaj. Hrvatska je država sluškinja Katoličke crkve.

Obični građanin će biti uhićen ako na Twitteru napiše “ACAB”, obični građanin će uz pretjeranu silu biti priveden ako propituje postupanje policije, a katolički pop se može izderavati na službeno lice, prijetiti mu, ometati ga u izvršavanju dužnosti i odšetati bez problema. Na kraju će dobiti samo stidljivu prijavu za remećenje javnog reda i mira. Još će mu se Božinović ispričavati za to.

A što je s bogom u ovoj cijeloj priči? Teško je reći. Samo možemo konstatirati da hitni zahtjev sirobujskog popa za kažnjavanjem policajca iz još neutvrđenih razloga nije ispunjen.

index