Prije dva dana u emisiji Otvoreno, Hrvatske radio televizije, raspravljalo se o momentu kada će Hrvatska pokopati svoju nacionalnu valutu kunu i pridružiti s euro zoni. U emisiji Otvoreno, koju je vodio Damir Smrtić, gostovali su Ministar financija Zdravko Marić, Michael Faulend viceguverner Hrvatske narodne banke, Branko Grčić iz stranke SDP i Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Nitko od protivnika ulaska u euro zonu Hrvatske nije pozvan.

Kako bi manipulacija bolje prošla, odmah je krenuo uvodni prilog o vapaju hrvatskih poduzetnika koji traže hitno uvođenje eura. Novinarka je pronašla Franju Sobočana, direktora Sobočan interijera koji na pitanje zašto treba uvesti euro izjavljuje:
Jer će prestati naštimavanje tečaja kune i… neće biti naknada“, ovo je sve što je izjavio Franjo Sobočanin.

Njegova izjava, koju je “kreativno” izdvojila Nataša Ban, treba biti potvrda da kuna (nacionalna valuta), u koju su vjerovali mali ljudi koji su 90-tih išli u rat i davali svoje živote, više nema što raditi u Hrvatskoj. Srećom sramotu je za promil umanjio Zdravko Marić, da bih odmah nakon toga u jednoj rečenici sam sebe stavio u kontradikciju izjavljujući sljedeće:
“Nema nikakvog naštimavanja tečaja. Tečaj je, ja bih rekao, tržišna kategorija, s druge strane HNB uvodi politiku, s jedne strane možemo reći de iure (zasnovanu na zakonu) fluktuirajućeg deviznog tečaja, kojeg se međutim vezuje dobrim dijelom za euro, koji služi kao sidro za ostale mjere koje HNB provodi, a to je prije svega stabilnost i očuvanje cijena.”

Kako može fluktuirati tečaj sa spuštenim sidrom koji ga ukopava, u ovom slučaju euro? Zadnji dio izjave razotkriva manipulaciju. Svi gosti, uključujući i guvernera Borisa Vujčića iz uvodnog priloga, govore o stabilnosti cijena.

Stabilnost cijena ne može biti primarni cilj niti jednog gospodarstva. Ona je samo posljedica monetarne politike čiji glavni zadatak mora biti maksimalna zaposlenost, a ne stabilnost cijena. Kada država ima visoku stopu zaposlenosti, stabilnost cijena više nije upitna i samo tada možemo govoriti o tržišnim kategorijama.

Viceguverner HNB Michael Faulend ne krije svoj skepticizam glede nacionalne valute. Već od prije znamo da on ne vjeruje u kunu.
“Male zemlje nemaju luksuz da imaju svetsku valutu, moraju da vode računa o fiskalnoj politici i svaki dobar trenutak, odnosno svaku dobru godinu, treba da koriste za gomilanje i gradnju zaliha i jačanje ekonomije”, citira Faulenda srbijanski Blic.

Za kraj ćemo izdvojiti izjavu Marijane Ivanov. Profesorica govori o inflatornom efektu koji neće pogoditi građane Republike Hrvatske, dakle iznova govori o stabilnosti cijena.

Inflatorni efekt sličnih manipulacija je puno veći nego se to čini. On se ne vidi, jer je prikriven dodatnim zaduženjem građana republike Hrvatske, koji će posljedice vidjeti tek rasprodajom hrvatskih resursa i njihovim razvlašćivanjem – kada Hrvatske bude definitivno demontirana.

Umjesto traženje pune zaposlenosti uz pomoć istinske fluktuacije tečaja koja će omogućiti prodaju domaćih roba i usluga, glavni protagonisti dvije najveće stranke HDZ i SDP, “čine sve” da Hrvatsku bace na koljena.