HDZ je za Dusparu koliko još jučer bio zločinačka organizacija, a nakon što je izborni cirkus otputovao, poziva ga da mu bude susjed i partner – jer svi želimo ovom gradu samo dobro. Formula za dusparovsko stabilno zajedništvo i jedinstvo oprečnih politika i karaktera u Gradskom vijeću, jednostavna je

Odmah nakon izbora, pobjednik, stari/novi gradonačelnik dr. Mirko Duspara, ponudio je dojučerašnjim ljutim političkim protivnicima suradnju. U tom smislu je izjavio: „... sad se nadam da ćemo svi zajedno sjesti i dogovoriti jednu stabilnu koaliciju za Gradsko vijeće ili tehničku potporu. Mi smo otvoreni za suradnju sa svima ako je to u interesu grada i ne mogu se tu osobni interesi postavljati iznad općih. Najbitnije je da projekti idu dalje jer mi smo od prvog srpnja u EU i nema više mjesta prepucavanju zbog osobnih sitnih interesa, treba mislit na građane. Bilo je priča o dobrim projektima, mislim da su programi bili i isti, nema razloga da se ne ostvare, jer svi želimo ovom gradu samo dobro. Uvjeren sam da s dobrom suradnjom s Vladinim ministarstvima možemo dosta toga dobrog napraviti za Slavonski Brod da gospodin Jelić i ja zajednički realiziramo projekte koje smo spominjali u kampanji da našem gradu napokon bude bolje."

Ako se ikada neko od povjesničara, sociologa ili sociologa kulture odluči napisati socijalnopolitičku povijest Slavonskog Broda, prvih petnaest godina dvadesetprvog stoljeća bit će svrstano u poglavlje koje bi trebalo imati radni naslov: „Povijest političkog beščašća“. A navedena pobjednička izjava, prikačena uz plakat-toljagu, bit će sjajna ilustracija za pasus iznad kojeg bi svakako morala biti istaknuta Voltaireova misao: Nije li politika zapravo vještina laganja u pravi čas.

Naime, na poleđini rečenog predizbornog letka (koji je pobjedniku, brat bratu, donio barem 3-5 posto glasova simpatizera esdepea) novi/stari gradonačelnik obavještava susjede da je HDZ uzrok, takoreći, sveg zla koje je zadesilo Hrvatsku i Slavonski Brod, da je Dragan Jelić marioneta tog i takvog HDZ-a, i da je, kad je u pitanju CTR, teški prevarant. Zato smo napisali: „U politici je sve moguće, ali, pitamo se, je li nakon ovakvih udaraca ispod pojasa, moguće očekivati suradnju u Gradskom vijeću, ma tko pobijedio? Kako protivnici, koji moraju surađivati u interesu grada i građana, mogu prijeći preko kolosalnih optužbi, uvreda i kleveta?

Mogu prijeći, zato i jesu političari.                                                                                       HDZ je za Dusparu koliko još jučer bio zločinačka organizacija, a nakon što je izborni cirkus otputovao, poziva ga da mu bude susjed i partner – jer svi želimo ovom gradu samo dobro. Formula za dusparovsko stabilno zajedništvo i jedinstvo oprečnih politika i karaktera u Gradskom vijeću, jednostavna je. U političkoj retorti, obje strane trebaju složnom vatrom novog zaluđivanja susjeda, podgrijati slijedeće sastojke:

10 posto kršćanskog opraštanja. (Kor 1: Griješio sam, o Bože Politike, prema tvojim slugama Jeliću i Ćosiću, ali u najboljoj namjeri. Oprosti mi u ime svetog Interesa! Kor 2: Griješili smo, o Bože Politike, prema tvom slugi Mirku Duspari. Oprosti nam u ime svetog Interesa!)

10 posto posto i domoljubnog i lokalpatriotskog pozivanja na zastupanje općih interesa susjeda i Grada.

10 posto priča o „dobrim projektima“ koji povećavaju sreću onih koji odabiru izvođače radova, odabranih izvođača i susjeda.

10 posto podsjećanja na povećavanje moći šepurenjem u javnosti, stvaranja povijesnih zasluga, upisivanja imena u kronike ovdašnje, druženja s umjetnicima, novinarima, susjedima, majstorima, ravnateljima škola, liječnicima, inženjerima...

30 posto dogovaranja o funkcijama u GV, o nadzornim odborima, zapošljavanju „naših i vaših“, o tiskanju brošura.

30 posto predočavanja samoposlužne gradske trpeze koja se uvija od naslaganog bogatsva, zemljišta, poslovnih prostora... Uz trpezu su predočene i prilike da ju se, preopterećenu, oslobodi od prekomjerne težine.

Je li moguć ovaj scenario dragovoljnog taljenja mekomoralnih sastojaka u čvrsti amalgam zajedništva? Što kažete susjedi? Treba se samo strpjeti.

Kako je napisao Stanisław Jerzy Lec: "Iz čega si nastao zavisi od genetike - u šta ćeš se pretvoriti, od politike."