http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/sto-se-to-dogada-u-rafineriji-nafte-brod-2

http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/sto-se-to-dogada-u-rafineriji-nafte-brod

U nešto više od mjesec dana evo već treći put pišem o ovom problemu i treći put postavljam isto pitanje: što se to događa u Rafineriji nafta Brod?

Nedavno sam napisao da je nevjerojatno, makar je sve očiglednije da postoji objašnjenje za brodski onečišćeni zrak, kako odgovorni ne žele i neće objaviti pravo objašnjenje ni nakon 12 godina rada Rafinerije nafte Brod...

Zaista u brodskom zraku skoro svaki dan događaju onečišćenja koja ukazuju i na ponovnu preradu naftnih derivata u Rafineriji nafte Brod. O čemu Brođani nemaju službenu informaciju!

Prvo što je s naše strane zapaženo i što je bilo izvan ‘ustaljenog reda i rada’ na mjernim postajama da se sredinom studenog u Rafineriji na mjernoj stanici po cijele dane mjerile povećane satne koncentracije sumporovodika (H2S) i to iznad granične vrijednosti (7 µg/m3), pa i od 35 µg/m3 (12.11.) i 56 µg/m3 (13.11.)!

U isto vrijeme, 12. studenog i na mjernoj postaji na Jelasu u Slavonskom Brodu se kontinuirano desetak sati  mjerile satne koncentracije sumporovodika (H2S) iznad granične vrijednosti (7 µg/m3), a i od 25,4 µg/m3! Takvo nešto nije se događalo od listopada 2018. godine, od tužne eksplozije i havarije u Rafineriji.

Nakon toga na Jelasu ponovo od 16. prosinca samo u slijedećih 5 dana 30 puta je mjerana satna koncentracija sumporovodika (H2S)¨iznad granične vrijednosti od 7 µg/m3 (vidi prilog)!!!

Ono što nas posebno zabrinjava to je da se u Slavonskom Brodu na mjernim postajama skoro kontinuirano od početka studenog mjere visoke koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5! Ponekad su danima, tako i četiri, pet dana u kontinuitetu brodske mjerne postaje na vrhu onečišćenja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i one su u CRVENOM, što više u ŽARKO CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

Evo možda ovaj uvid opet sa stranice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u mjerenja onečišćenja posljednjih sedam dana na mjernoj postaji na Jelasu ali i u mjerenja posljednjih godinu dana (vidi prilog) pružat će nam bolju sliku.

Vidi se na grafikonima da od sedam dana brodski zrak je više od pet dana onečišćen bio obzirom na lebdeće čestice PM2.5! Ponekad i jako onečišćen! Također se vidi da je u posljednjih godinu dana brodski zrak 37 posto bio onečišćen (cca 25% onečišćen i 12% jako onečišćen)! Više nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj!Mi Brođani dobro vidimo i znamo, da su u Slavonskom Brodu ponovo češća velika onečišćenja koja nisu mogla biti uzrokovana (ovim smanjenim) prometom; prometom u gradu, pa i na autocesti i na graničnom prijelazu, ali ni putem malih obiteljskih ložišta na drva, što je dosada često bila mantra naših stručnjaka iz DHMZ-a i Ministarstva!

U posljednje vrijeme iz Udruge Eko-Integral sve češće upućujemo pisma i pitanja vezano za ovakvo stanje u brodskom zraku i Ministarstvu, Ministru i Predsjedniku Povjerenstva, ali i DHMZ-u, Kabinetu MVP, u Ured Predsjednika RH i saborskom Odboru zaštite okoliša i prirode. Što više imali smo određena očekivanja vezana za sastanke šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova u Zagrebu sa svojim domaćinima.

Nažalost ni iz Kabineta za ekonomiju, energiju i klimu predsjednika RH, ni iz Kabineta ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana, ali ni iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u Eko-Integralu nije stiglo nikakvo objašnjenje vezano za nove informacije o radu Rafinerije nafte Brod.

No, dalje je Brođanima na raspolaganje poluslužbena informacija, istina sa stranice Rafinerije (https://rafinerija.com/Publication/Read/posjeta_RNB_rukovodstvo_Dervente), gdje mogu pročitati izjavu generalnog direktora Rafinerije nafte Brod kako će “sva postrojenja Rafinerije od prosinca kao pogonski energent koristiti prirodni plin čime će se stvoriti značajne financijske uštede i ekološki efekti u preradi nafte u Rafineriji.”.

Zaista, sve ukazuje na to da je Rafinerija započela s preradom naftnih derivata, baš kako je generalni direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus (indirektno) najavio još prije tri mjeseca!