I bez uvida u kupoprodaju nekretnina putem agencija za posredovanje, i bez statističkih pokazatelja o funkcioniranju tržišta na kojem se reguliraju odnosi vlasnika stanova i kupaca – razvidno je i najobičnijem šetaču kroz brodske kvartove da je ponuda veća od potražnje. Jednostavnijim riječima kazano, u Brodu na prodaju ima novih, praznih stanova koliko hoćeš, najmanje oko 300. Dodaju li im se stari stanovi koji se prodaju, kuće, obiteljske vikendice, može se procijeniti da na širem području Grada ima najmanje 1 000 useljivih stambenih objekata koji traže kupca. Da svaki, u prosjeku, vrijedi 50 000 eura, ukupna vrijednost iznosi 50 000 000 eura. Za gotovinu!

 

Ponavimo, i šetačima je jasno da su stanovi prazni, a kamoli onima koji ih izgradiše. Čitave zgrade nemaju stanare. Zatvoreni prozori, spuštene roletne, klime koje ne rade, prostori bez namještaja, bez glasova ljudi, djece... svjedoče da su stanovi izgrađeni, ali da nisu useljeni. Fotografija kojom ilustriramo ono što već svi znaju, napravljena je u Svačićevoj ulici. Stanovi u Brod Toweru u kojem se, spomenimo usput, nalazi Porezna uprava, kafić Stars, baš kao i mnogim drugim zgradama u samom središtu grada, na Mikrorajonu – vape za kupcima.

 

Zašto se stanovi ne kupuju?  To najbolje znaju oni koji bi to htjeli, ali ne mogu. Ne mogu zbog visokih cijena kvadrata stana, zbog zelenaških stambenih kredita, zbog nezaposlenosti i zbog nesigurnosti da će zadržati postojeći posao i primanja porebna za otplatu kredita. Prazni stanovi su dokaz posustale države, osiromašenja velikog broja građana i hladne vlasti koja ne mari za podvlašćene. Prazni stanovi posljedica jedne druge i duge suše.

 

Možda porez na imovinu, kao dio najavljene porezne reforme stvari s nekretninama pokrene s mrtve točke?! Prema predviđanjima eksperata za gospodarska kretanja, novi porez bi razgibao tržište praznim, neprodanim stanovima i kućama, smanjio njihove cijene, jer će država uvesti visoke namete.

Na dobitku bi bili kupci stanova i svi oni koji bi ih mogli povoljno unajmiti, a na gubitku bi bile banke koje ih imaju kao ovršenu imovinu na tisuće, svi oni koji su novac ulagali u stanove umjesto u banke, državna lokalna zajednica, pa čaki i vjerske zajednice.

 

I dok uočavamo nove, prazne stanove prisjetimo se najkraćeg vica u Hrvatskoj koji glasi: bit će bolje!