/SBPeriskop

Strah suspendirao Schengen

Europa, Međunarodna politika
Objavio: Web
Strah suspendirao Schengen

Oprezu i budnosti svaka čast, ali naoružani narod koji će se vatrenim oružjem obračunavati s izbjeglicama /migrantima s globalnog Juga ideja je za psihijatrijski tretman.

Dobar je strah komu ga je bog dao, kaže mudar pûk, pa vođene valjda tom nekom logikom i hrvatske EU susjede Slovenija, Italija i Mađarska – s razlogom isprepadane dnevnim izbjegličkim/migrantskim tsunamijem i terorizmom u Francuskoj i Belgiji kao ehom izraelske genocidne osvete Palestincima u Pojasu Gaze nakon Hamasova napada na židovsku državu – suspendiraju Schengen na neodređeno vrijeme. Na granice se (ne samo rečenih država EU-a nego i šire) vraća policija, stroge kontrole putnika i teretnih vozila, provjera dokumenata, doskora valjda i žilet-žica i duge cijevi… Netom rasplamsali krvavi izraelsko-palestinski rat i pobuna na okupiranoj Zapadnoj obali s većinskim palestinskim življem, koji ubiru tisuće civilnih života, većinom palestinske djece, izraelska blokada vode, hrane, struje, plina, lijekova i energenata za dva i pol milijuna žitelja u Gazi (površine Zagreba s prigradskim naseljima), raketiranje bolnice u kojoj je ubijeno cca 500 civila i ranjeno barem dvostruko više, kao u UN-ovoj školi i izbjegličkim kampovima, progon više od milijun Palestinaca pred napadom cca 360.000 izraelskih vojnika s kopna, iz zraka i s mora i kataklizmično stanje na Bliskom istoku izazvali su masovne prosvjede širom SAD-a i EU-a, koji otvoreno podupiru izraelsku genocidnu osvetu svom palestinskom narodu i nečasno sudjeluju u humanitarnoj tragediji.

Koliko su CRO građani uistinu ugroženi mogućim terorističkim napadom, jesu li ili ne, to zapravo ne znâ ni SOA

Dementni američki predsjednik Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr. je za posjeta potpore Izraelu neki dan sramotno prihvatio licemjernu floskulu konzervativno-vjerske vlasti u Tel Avivu kako je masakr u bolnici u Gazi počinjen „pokvarenom raketom Islamskog džihada“, a SAD je u Vijeću sigurnosti UN-a krajnje nečovječno vetom blokirao donošenje rezolucije o prekidu vatre kako bi se životno ugroženim žiteljima Gaze dopremila humanitarna pomoć. Kilometarski konvoji stoje na graničnim prijelazima što ih blokira izraelska vojska. Stanje eskalira iz sata u sat, broj mrtvih i ranjenih se na palestinskoj strani broji u tisućama, a najnapućeniji komad tla na svijetu danonoćni izraelski projektili – SAD ih dostavlja u velikim količinama! – pretvaraju palestinske domove u grobnice na preoranom tlu što vonja po smrti i sudnjem danu. Ta neodgovorna „igra“ SAD/EU-ove bezuvjetne potpore izraelskom višedesetljetnom apartheidu, pa sada i otvorenom genocidu nad Palestincima, tzv. konačnom rješenju u Gazi, pod smežuranim smokvinim listom „prava na samoobranu od Hamasa“, kritično je pogoršala sigurnosno stanje u tima zapadnim zemljama, jer više nitko i nigdje neće biti siguran od terorističkog odgovora.

Zapad je svojim kolonijalnim/imperijalnim politikama podčinjavanja i pljačke slabijih/nemoćnijih naroda u prošlosti i danas povijesno kriv za nastanak, širenje, jačanje i teške posljedice terorizma u svijetu. Slabijima i nemoćnijima na Kugli, koji imaju pravo biti svoji na svomu, slobodni i sa svojim načinom života, svojim potrebama, tradicijama i običajima, a to im gruba sila ne dopušta, nemaju puno izbora u nepravednom/nemoralnom svijetu upozoriti globalnu svijest na sebe i svoje, nego pribjeći terorizmu. Načinu borbe također krajnje nepravednom/nemoralnom, jer uglavnom stradaju nedužni, civili, a vrlo rijetko krivci koji su itekako zaslužili kaznu.

Tzv. lijeva oporba prigovara da su histerija i strah neumjesni, jer da Hrvatskoj ne prijeti terorizam kao Francuskoj, Belgiji i tim zemljama

SAD i Europa znaju što slijedi iza teške, genocidne nepravde na Bliskom istoku – krvavo su to iskusili u nedavnoj prošlosti u New Yorku, Londonu, Madridu, Parizu, Berlinu…, neki dan u opet u Parizu i Bruxellesu – pa se Schengen suspendira eda se, je li, islamski fundamentalisti, ekstremisti i ini teroristi ne bi u ilegalnim izbjegličkima/migrantskim kolonama provukli do samoga srca, vena i arterija Unije te realizirali svoju osvetu. Krvlju i ruševinama, rafalima, noževima, eksplozivom… Opet. Što bi braća s one strane Dunava rekla: kasno Marko stiže na Kosovo. Taj Schengen nije funkcionirao ni do sada. Vidi hrvatski tzv. zeleni protočni bojler na međi s BiH, gdje u jednom schengenskom danu i pokraj buljuka Božinovićevih „specijalaca“ u tzv. kompenzacijskoj shemi po dubini CRO teritorija mirno prodefilira i 700 ilegalaca. Nije stoga bez veze Slovenija predlagala da na državnu granicu RH-BiH dođe Frontex, ali je to odbio premijer Andrej Plenković, pa se sada dvojica ministara unutarnjih poslova vade kako je prijedlog bio da se Fronte razmjesti u BiH uz granicu s RH. A to je realno kao da na vrbi raste grožđe, jer bi to tada morali odobriti vođe svih triju tzv. konstitutivnih naroda, što je nemoguće zbog različitih/suprotstvljenih interesa. Plenkovićeva je hvalospjevna opsesija eurozonom – „strateški vladin uspjeh: ulazak RH u schengenski prostor“ – netragom ishlapjela u manje od punih 10 mjeseci. Sic transit.

Novogodišnji režirani igrokaz uklanjanja granične rampe u Bregani, na prijelazu sa Slovenijom, s Ursulom Röschen/Ružicom von der Leyen u glavnoj ulozi, sada ispada schengenskom farsom. U paničnom strahu od islamističkih terorista što se možebitno kriju među ilegalnim migrantima, devet EU država se međusobno ograđuje, vraća policiju na granice i postrožuje kontrolu putnika i prometa. Je li time Schengen stavljen ad acta? I koliko je realno to da je među milijunima izbjeglica/migranata iz mahom islamskih zemalja globalnog Juga naseljeno od 2015. godine u Europu iks fundamentalističkih ekstremista „spavača“, spremnih osobno ili skupno (tajne ćelije?) počiniti užasne zločine? Teroristi su već uzeli ovih dana krvavi danak u Francuskoj i Belgiji, a francuski je pak ubojica migrant s talijanskog otoka Lampeduze. Za terorizam mora postojati neki razlog, realan ili izmišljeni, pa ga se tako mora i prevenirati, na mjestima gdje ti razlozi nastaju. Treniranje krute policijsko-obavještajne strogoće na graničnim prijelazima slabašna je učinka, jer teroristima ne piše na čelu da se idu osvetiti Zapadu za stradanja u svojoj zemlji/narodu ili za ismijavanje muslimanske vjere (u Švedskoj „demokratski“ tzv. desničari javno pale svetu knjigu Kur’an, francuski humoristički list Charlie Hebdo uvredljivo karikira proroka Muhameda, danski također, etc.). Sada i zbog izraelske države koja genocidom nad starosjediocima – uz, je li, otvorenu vojnu i inu potporu SAD-a i EU-a – želi etnički očistiti od Palestinaca i inih Arapa cijeli Pojas Gaze i Zapadnu obalu te proširiti čisti židovski državni teritorij. Ne dira ih pola posto međunarodnopravno priznata činjenica da Palestinci imaju pravo na svoju državu, biti svojima na svomu.

Bijedna Naša – međunarodno neutjecajna, disfunkcionalna i s dvije suprotstavljene vanjske politike (premijer podržava Ukrajinu, Izrael, EU i SAD, a  predsjednika RH im čita lekcije), ali napastna jednostranim i nekritičkim Plenkovićevim miješanjem u posije velikih i moćnih, gdje joj nije mjesto – u načelu nije zanimljiva islamskim teroristima. Kao ni Slovenija, Mađarska, Austrija, Češka, Poljska…, ali nikad se ne znâ. U RH obitava znatan broj židova, imaju svoje vjerske i ine institucije, diplomaciju, pa zašto ne bi mogli biti metom fundamentalističke osvete. Ali i ini hrvatski građani od kojih 75 posto ne odobrava Plenkovićevu ni unutarnju, kamoli vanjsku politiku. Osobito ne izraelski apartheid nad Palestincima, prepravljen sada u očiti  genocid: etnički očistiti Pojas Gaze ognjem, mačem i progonom preživjelih u Egipat te na isti način proširiti židovsku državu na Zapadnu obalu progonom većinskih Palestinaca u Jordan. HDZ-Plenkovićeva vlast – u ime svih žitelja RH, a oni je nisu za to ovlastili – žmiri na nepravdu do neba i bezrezervno staje uz vodeće politikante SAD/EU-a, gurajući time Hrvatsku prema vrhu terorističkih prioriteta. Iz sjene i anonimnosti pod reflektore, a nije kadra schengenski zaštititi svoj teritorij od bujične provale ilegalaca svake, pa i terorističke sorte. Tu nesposobnost već su glasno komentirali ne samo Slovenija, Mađarska i Austrija…

Teško je odrediti tko je tu na tzv. pravoj strani povijesti, o kojoj HDZ-Plenkovićeva larpurlartistička svijest očito nema pojma i jalovo se vadi bajkama o schengenskom prostoru i eurozoni

Javna je tajna da su se neki i CRO državljani svojedobno borili za kalifat na strani ISIL-ovih fundamentalista. Gornja pak Maoča u BiH s bivšim mudžahedinima (islamskim „spavačima“), radikalnim vehabijama Nusreta Imamovića, koji provode šerijatsko pravo i pred čijim selom u bosanskim brdima mobiteli više nemaju signal – manje je od 300 kilometara zračne linije. Do najbliže hrvatske granice pet puta manje, pa… Hrvatska je već iskusila terorističku osvetu za neodgovorno miješanje u tuđe poslove (20. listopada 1995.) kada je autobomba eksplodirala u Rijeci nakon što je tadašnja vlast uhitila i izručila SAD-u Tal’ata Fu’ada Qassima, znanoga kao Abu Talal al-Qasimi, istaknutog člana sunitskoga islamističkog u Egiptu pokreta Al Gamma’e al-Islamiyye. Budući da RH vrlo glasno i sve napadnije diše na SAD/EU-ova umjetna pluća, što egzistencijalno vrlo ugrožen/progonjeni dio arapskog svijeta drži neprijateljskim, ni sljedećih dana, tjedana i mjeseci, mada malo vjerojatno, ništa osvetničkog nije isključeno. Uza svu obavještajnu budnost Božinovićevih schengenskih i tzv. kompenzacijskih po dubini „specijalaca“ i pretvaranju Unije u tvrđavu opet okovanu žilet-žicom, zidovima, čeličnim vratima, dresiranim psima i dugim cijevima, nije moguće sasvim zaustaviti ilegalne migracije mimo graničnih prijelaza.

Izraelsko-palestinski je eskalirajući rat („do istrage naše ili vaše“, rekao bi Nikola M. Stojanović za slično međuetničko mrziteljstvo 1902. godine na zapadnom Balkanu?) zaskočio je nespremne i Bijednu Našu i pogotovo zemlje EU-a tzv. prve brzine, zaokupljene neuspjesima u Ukrajini i tzv. velikim izborima sljedeće godine, pa nije čudno kako ta smetena družba srlja iz gluposti u glupost. Ne samo verbalno već i napametnim mjerama granične međudržavne strogoće, kojima se diskreditiraju temeljni principi eurounijskog zajedništva, otvorenosti, solidarnosti, demokracije i ljudskih prava. Strah je suspendirao Schengen, a eurozona je u krizi većoj no što je bila ikad tako da će i suspenzija prostora tzv. slobodnog protoka ljudi, roba i usluga biti neočekivan dodatni udarac. A kako će sada Plenković bildati svoju/HDZ-ovu predizbornu kampanju kada više nema smisla ta hvalospjevna oda o „ostvarena dva strateška cilja RH: schengenskom prostoru i eurozoni“? Eurozona se već u prvih mjesec dana bila zamjerila hrvatskom življu. Namrla mu je groznu skupoću i sustavno siromašenje, pa tzv. obični/mali ljudi spominju premijeru/vladi najbližu rodbinu čim prekorače prag trgovačkog centra iz „prijateljske“ i „partnerske“ zemlje EU-a i SAD-a. Ili čim dobiju račun za američki LNG plin iz škriljevaca s terminaala u krčkom akvatoriju, deset puta skuplji od ruskog koji je RH plaćao 20 eura za MWh. Uncle Sam zadovoljno trlja ruke, a Hrvati se u očaju hvataju za glavu. Sic transit. I sada ih se tješi budnošću „službi i sigurnosnih sustava“, pa da ne trebaju strahovati od terorizma.

Hrvatskoj se javnosti ne želi reći da – unatoč neznatnoj državno-političkoj težini u aktualnim globalnim prijeporima i političkoj samohvali sigurnošću zemlje zbog pojačane obavještajno-policijske budnosti – može biti metom terorističkih napada u bilo koje vrijeme, bilo gdje i bilo čime. Doduše, RH nije u prvom, čak ni u drugomu/trećem redu „krvnih neprijatelja“ islama, koji ima uistinu udobno mjesto u hrvatskom društvu, uključiv je i uživa dostatnu državnu pozornost, ali to ne mora ništa značiti u orbiti terorizma u kojoj vrijede drukčiji zakoni i prioriteti. U nekom trenutku – čisto zbog, je li, nes(p)retne javne politike vladajućih – Hrvatska može postati, ako već nije, zanimljiva tima što kao mučenici tako rado žele doći u Džennet, gdje ih navodno čekaju 70 djevica i sve (ne)zamislive rajske blagodati vječnog života. Svijet se nepovratno srušio, ruski rulet je globalan dnevni sport, a moralne su vrijednosti poprimile karikaturalne forme u okolnostima kada su zapadno-ukrajinsko-ruski i izraelsko-palestinski rat stršeći primjeri toga u kakvim se teškim porođajim mukama konstruira tzv. novi svjetski poredak. Teško je odrediti tko je tu na tzv. pravoj strani povijesti, o kojoj HDZ-Plenkovićeva larpurlartistička svijest očito nema pojma i jalovo se vadi bajkama o schengenskom prostoru i eurozoni. Što se sada, je li, pokazuje na Starom kontinentu kao smetnja „sustavnoj borbi protiv terorizma“ za koju borbu pak ni Unija niti RH nemaju zajedničku politiku, osmišljen i koordiniran program. Birokratsko-činovnička komocija im je obesmislila i sve rasprave/zaključke o učinkovitoj migrantskoj i politici azila, stotine tisuća mahom islamskih doseljenika žive u socijalnoj bijedi po predgrađima zapanoeuropskih metropola, ljudi su tzv. drugog i trećeg reda, i to je plodan milje za novačenje potencijalnih mučenika.

„Privremeno uvođenje kontrola unutar schengenskog prostora, čemu pribjegava sve više zemalja članica EU-a, posljedica je pogoršne sigurnosne situacije“, tvrdi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na margini izvanrednog sastanka ministara policije zemalja EU-a u Luksemburgu. „Ali konrole neće biti kakve su bile prije ulaska Hrvatske u taj prostor. Schengenski zakonik omogućava državama članicama da vrate unutarnju kontrolu u hitnim situacijama. Sigurnosne okolnosti su se promijenile nakon Hamasova napada na Izrael i terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji. Tu je riječ o domno efektu. Italija je odlučila uvesti kontrolu na granici sa Slovenijom, a ona automatizmom na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.“ Privremenost je relativan pojam, jer nitko ne znâ ne samo to kolika je zapravo opasnost od islamističkog terorizma nego ni to kada će ona prestati eda bi se vratilo suspendirani Schengen.

„Kontrole na granicama nisu znak nepovjerenja među državama EU-a (a što su drugo, ako se ograđuju jedna od druge umjesto da bolje surađuju, op. a.)“, pokušao je premijer Plenković relativizirati problem. „Privremene mjere suspenzije Schengena u slučaju hitnosti, kao što je sada slučaj zbog terorističke prijetnje, mogu se donijeti na 10 dana, pa produžiti na dva mjeseca. Nakon toga, onaj tko produžuje mjere mora dokazati da su neophodne i dalje.“ Politička oporba u Bijednoj Našoj dočekala je na nož vladajući strah od terorizma i HDZ-Plenkovićevoj vlasti pripisuje notornu nesposobnost za upravljanje državom. Tzv. desna oporba podsjeća: „Mi smo davno upozoravali Plenkovića da izvede vojsku na granice i silom spriječi bujice migranata što iz BiH i Srbije provaljuju u RH i ugrožavaju nacionalnu sigurnost zemlje, ali nije to prihvatio, tvrdeći da se država neće ograđivati od Hrvata u BiH. A ti Hrvati imaju dvojna državljanstva i, ako žele, odlaze u Hrvatsku preko službenih prijelaza, ne kroz šume i gudure“. Tzv. lijeva oporba prigovara da su histerija i strah neumjesni, jer da Hrvatskoj ne prijeti terorizam kao Francuskoj, Belgiji i tim zemljama.

„Suspenzija Schengena koja se opravdava stanjem na Bliskom istoku je u ovom trenutku zaista pretjerano reagiranje“, istaknula je saborska zastupnica tzv. zeleno-lijeve koalicije Sandra Benčić (Možemo!). „Ako se uvodi, ta mjera treba biti dogovorena na razini cijele Unije, a uvodi se samo kada ne postoji nijedna blaža mjera za osiguranje granice.“ To je otprilike, na zamolbu Nove TV, potvrdila i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), koja „kontinuirano sagledava i procjenjuje sigurnosnu situaciju u nacionalnom, regionalnom i globalnom okruženju“ te surađuje s policijom, drugima državnim tijelima i međunarodnim partnerima i o tomu redovito izvješćuje predsjednike RH, Hrvatskog sabora, vlade i ine zakonom propisane korisnike. Pa SOA navodi: „U kontekstu pogoršanja aktualne sigurnosne situacije (rat u Ukrajini, oružani incident na Kosovu, pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku, rast ilegalnih migracija, nedavni teroristički napadi u zapadnoj Europi i dr.) i njezinih mogućih posljedica po europsku sigurnost, poduzimamo odgovarajuće preventivne mjere u skladu s našim ovlastima i smjernicama državnog vrha. Trenutačno nema pokazatelja izravne terorističke prijetnje za RH, ali se, kao i za sve ostale europske države, ne može isključiti mogućnost da (samo)radikalizirani pojedinci (tzv. vukovi samotnjaci), inspirirani terorističkom propagandom, pokušaju teroristički napad“.

Koliko su CRO građani uistinu ugroženi mogućim terorističkim napadom, jesu li ili ne, to zapravo ne znâ ni SOA. To je kao kada Vakula debelo fula kišu, nevrijeme, oblake, temperature, itsl., a na raspolaganju su mu najsofisticiraniji meteorološki uređaji, sateliti, promatračnice… Tako i SOA i policijski operativci na terenu mogu samo na osnovi nekih analiza,  procjena i iskustava nagađati o realnoj terorističkoj ugrozi, a općinstvu je vjerovati ili ne, bojati se ili ne… Nitko i nikad neće nikakvim instrumentom otkriti što netko ima u glavi te komu će, kada, kako i gdje nauditi. „Komu vjerujete kad je riječ o nacionalnoj sigurnosti“ – pitanje je u anketi Nove TV u središnjem Dnevniku: Hrvatskoj vojsci, policiji, SOA-i ili NATO-u? Rezultat je porazan za policiju (osam posto), SOA-u (tri posto) i NATO (sedam posto), jer čak 82 posto građana vjeruje samo Hrvatskoj vojsci. A vojska je, je li, u vojarnama, nije na ulicama, koncertima, stadionima, kolodvorima, u  trgovačkim centrima, školama… Pa? À propos, neki je da u Sloveniji brzinski ulisičen izvjesni „šaljivac“, navodno ilegalni migrant, nakon što je povikom „Allahu ekber“ prestravio slučajne prolaznike, a u Hrvatskoj trknuta domaća ženska što je zaprijetila školskoj djeci bombom i popisom za likvidaciju. Kakva je slovenska ili hrvatska SOA/policija to mogla predvidjeti, pa spriječiti, iako se uopće ne radi o – terorizmu?

Ali znâ, je li, slovenski izborni luzer radikalno desnih gena, bivši premijer Janez Janša, koji je kontrirao povratu graničnih kontrola maloumnim, je li, pozivom slovenskim građanima da se u sve zaoštrenijoj sigurnosnoj situaciji naoružaju, jer je „vrag odnio šalu“, a „sadašnja garnitura vlasti nije ni približno sposobna za pravodobne procjene, pripreme i djelovanje“ tako da je „svatko dužan učiniti sve što je u okviru ustavnog poretka moguće za zaštitu svoje obitelji i domovine“. Javna je tajna da je njegova zemlja, osim protumigrantske, krajnje nehumane žilet-žice na granici s Hrvatskom te policijske strogoće, gledala kroz prste naoružanim civilnim paravojnim skupinama što su divljački maltretirale/pljačkale migrante ne bi li ih najgrubljim nasiljem, revolveraškim prijetnjama ubojstvima vratila s puta „u Njemačku“. Bolesni Janšin apel, koji nema veze s međunarodnim pravom ni elementarnom ljudskošću u okolnostima kada je autsajderska Slovenija nezanimljiva meta islamistima koliko i Hrvatska. Nacionalna je sigurnost jedno, oprezu i budnosti svaka čast, ali naoružani narod koji će se (ne)organizirano vatrenim oružjem obračunavati s izbjeglicama/migrantima s globalnog Juga – koji nisu isto što i teroristi, samo traže kruha i miran život!  – ideja je za psihijatrijski tretman njezina glasnogovornika. Zajedno s janšama u Bijednoj Našoj koji bi izvodili vojsku na hrvatske međe s BiH i Srbijom obaviti isti posao kao i naoružani slovenski narod!?

h-alter

 2 Komentara

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik

Kameni spavač 26.10.2023 12:48

" Bolesni Janšin apel, koji nema veze s međunarodnim pravom ni elementarnom ljudskošću u okolnostima kada je autsajderska Slovenija nezanimljiva meta islamistima koliko i Hrvatska. Nacionalna je sigurnost jedno, oprezu i budnosti svaka čast, ali naoružani narod koji će se (ne)organizirano vatrenim oružjem obračunavati s izbjeglicama/migrantima s globalnog Juga – koji nisu isto što i teroristi, samo traže kruha i miran život! "

Bolestan je i zahtjev Bulja, Sinjskog gradonačelnika , člana Sabora -MOST da organizira dobrovoljce koji bi čuvali općinu Sinj s oružjem dakako, od eventualnih prelazaka migranata iz Bosne.
To, što je njegova ideja o čuvanju granica općine Sinj van svake zrele pameti i zakona i to mu je rečeno , on i dalje uporno ustraje na njoj.

DESNO je uvijek desno pa bio Janša, Bulj, Karolina Krišto : svi migranti po njima su etiketirani kao potencijalni silovatelji i teroristi.

loz 26.10.2023 07:47

Domoljubi bi čuvali granice bajunetama i automatima. Samo neka turisti slobodno ulaze i seru ispred crkvenih hramova.