Koliko često dvojica akademika dupkom napune dvoranu namijenjenu glazbenicima i komičarima? Dvojica teoretičara i profesora, Slavoj Žižek i Jordan Peterson, 19. travnja sastaju se u Torontu, u Sony Centru, čija dvorana prima 3000 gledatelja. Raspravljat će o tome što zaista vodi sreći - kapitalizam ili marksizam - a ulaznice za taj razgovor, po cijeni od 1500 dolara, rasprodane su. Što očekivati od ovog susreta?Još od prošle godine šuška se o velikom okršaju Slavoja Žižeka i Jordana Petersona, dvojice akademika i teoretičara koji uživaju status intelektualnih superzvijezda. Žižek je ako ne već kultni, onda svakako kontroverzni slovenski filozof, 'najopasniji na Zapadu', kako ga zovu, sociolog, psihoanalitičar i 'Elvis kulturne teorije' s više od pedeset knjiga prevedenih na više od 20 svjetskih jezika. Peterson je od relativno opskurnog kanadskog kliničkog psihologa i profesora na Sveučilištu u Torontu zadnjih godina, zahvaljujući oštroj kritici političke korektnosti i identitetskih politika, doživio strelovit uspon u globalno eksponiranog akademskog gurua koji dijeli životne savjete na YouTubeu. Oni su dizajnirani tako da odgovaraju prije svega najprivilegiranijim pojedincima - mladim, bijelim, heteroseksualnim muškarcima, koje Peterson predstavlja kao žrtve sustava.

Žižek i Peterson će, kako je najavljeno, u Torontu raspravljati o tome što vodi sreći - marksizam ili kapitalizam - pri čemu će marksističku liniju zastupati Žižek, koji samoga sebe opisuje kao 'staromodnog marksista' i 'ljevičarskog ekstremista'. U knjizi 'Živjeti na kraju vremena' u izdanju Frakture 2012. upozorio je i pokazao da kapitalizam više nije održiv te da je vrijeme za promjene, a koje su moguće samo redefiniranjem komunizma.Slavoj Žižek u filmu 'Pervertitov vodič kroz ideologiju' 2012.

Slavoj Žižek u filmu 'Pervertitov vodič kroz ideologiju' 2012.

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.
Boje kapitalizma branit će Peterson, autor bestselera '12 pravila za život: Protuotrov kaosu' iz 2018., u nas objavljenog u izdanju Verbuma. U njemu, među ostalim, Peterson, koji ima milijunske sljedbe na Twitteru i YouTubeu, objašnjava zašto uvijek treba pogladiti mačku kada ju sretneš na cesti, ali i kako je zapadna kultura pod zlokobnim utjecajem marksizma maskiranog u postmodernizam. Unatoč ogromnoj popularnosti, Peterson svojim self-helpom u pop-formi izaziva i snažne kritike da je ultrakonzervativan, antifeminist, seksist. Nedavno su mu tako na Sveučilištu u Cambridgeu povukli stipendiju gostujućeg profesora nakon prosvjeda studenata koji su tvrdili da su mu stajališta u suprotnosti sa sveučilišnim principima.Jordan Peterson na turneji '12 pravila za život' u Helsinkiju 2018.

Jordan Peterson na turneji '12 pravila za život' u Helsinkiju 2018.

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.
I sam Žižek iskritizirao ga je u veljači 2018. u kolumni u Independentu, u kojoj se kanadskom psihologu narugao zbog njegovih 'paranoičnih konstrukcija' i 'ludih teorija zavjere' da zle marksističke sile vrebaju iza progresivnih društvenih pokreta. Iako mu je taj esej povećao popularnost, Petersonu se sugestije da je paranoičan i lud nisu nimalo svidjele pa je Žižeka na Twitteru p(r)ozvao na raspravu. Žižek, međutim, uopće nije na toj (i ijednoj) društvenoj mreži i Peterson se obraćao zapravo nekom od brojnih obožavatelja koji je kreirao račun i na njemu tvitao misli slovenskog filozofa. U bespućima interneta, kako to obično biva, poruka je ipak na koncu stigla i do Žižeka te je on prihvatio izazov.


O debati koju se, mada nastupaju akademici, najavljuje kao boksački meč, pojedini su ustvrdili kako će to biti najobičniji gubitak vremena. Slate je, primjerice, upozorio da se u njoj nema za koga navijati, ali Tomu Bartlettu iz Chroniclea teško se otresti dojmu da se sprema spektakl.

'Koliko često dvojica pričljivih i mrzovoljnih akademika mogu napuniti dvoranu predviđenu uobičajeno za glazbenike ili komičare', pita Bartlett, podsjećajući da su i Peterson i Žižek, mada dio akademskog kruga, svaki na svoj način skloni kritiziranju sveučilišta i visokog obrazovanja. S time da je Peterson uvijek spreman na dijeljenje savjeta dok Žižek ni svojim studentima ne voli govoriti što bi trebali činiti.

'Moja je standardna rečenica: 'Pogledaj me, pogledaj moje tikove, zar ne vidiš da sam lud? Kako ti može pasti na pamet da luđaka pitaš da ti pomogne oko tvojih privatnih problema'', citira Bartlett Žižeka i dodaje da je velika greška uzeti kao iskreno išta od onoga što tvrdi popularni filozof.

'U retorici je ironičan i očigledno obožava provocirati, a to voli i Peterson. Pretražite YouTube i pronaći ćete primjere u kojima ga se hvali da 'uništava' neke od sljedećih protivnika: pretjerano samopouzdanog ljevičara, britansku feministicu, pa i čitav panel govornika na temu transrodnih zamjenica. Takvi performansi pomogli su Petersonu da stekne popriličan klub obožavatelja, a to obožavanje je nimalo sramežljivo i monetizirao. Nedavno je tako izbacio svoju liniju tajica, čarapa i jastuka s motivom jastoga, kojim je u spomenutim 'Pravilima' objasnio socijalnu hijerarhiju. Za nešto manje od pet dolara njegovi fanovi mogu si naručiti i majicu s jednim od njegovih najpoznatijih savjeta: 'Stani uspravno s ramenima natrag'', piše Bartlett.Borba riječima

O životu
Peterson: Svrha života je pronaći najteži teret koji možeš nositi i onda ga nositi.
Žižek: Jedini život koji duboko ispunjava je život vječne borbe.

O zlu
Peterson: Ne možete imati uvida u svoju sposobnost da budete dobri sve dok nemate uvida u svoju sposobnost da budete zli.
Žižek: Svi smo načelno zli, egoistični, odvratni.

O sveučilištu
Peterson: Sveučilište nije dom. Nije sigurno mjesto.
Žižek: Sviđaju mu se sveučilišta bez studenata.

Žižek, dodaje Bartlett, nema takvih samopromotivnih materijala, ali drugi umjesto njega nude također majice s omiljenim žižekizmima, primjerice 'I Would Prefer Not To' (Radije ne bih), koju je prisvojio iz 'Bartlebyja' Hermana Melvillea, te najpopularniju 'I tako dalje' (And so on), koju rutinski koristi na koncu svojih tvrdnji kao sugestiju da bi, u situaciji kad bi bilo dovoljno vremena i pozornosti publike, mogao davati primjera unedogled.


'Hoće li debata ovog dvojca biti gubitak vremena, ovisi o tome što očekujete od nje. Neće biti konačnog dogovora oko pitanja što vodi sreći, kapitalizam ili marksizam (usput, Žižek je govorio kako ne vjeruje da je sreća važna, što bi moglo zakomplicirati raspravu). Petersonovi sljedbenici željni da svjedoče tomu kako njihov heroj 'uništava' još jednog tipičnog liberala vjerojatno će biti iznenađeni kad doznaju da se u mišljenju o mnogim današnjim temama dvojac i ne razlikuje toliko te da tamo gdje imaju različita mišljenja Žižek redovito čvrsto stoji pri svome. Oni koji pretpostavljaju da će to biti najobičnija utrka u povisivanju tonova popraćenog učenim izrazima mogli bi se iznenaditi ako dobiju nešto promišljeniji susret dviju figura koje, voljeli li ih ili ne, pokušavaju svoje interpretacije povijesti, filozofije i znanosti prenijeti na trenutne društvene probleme', piše Bartlett i dodaje:

'Tko zna? Možda na kraju večeri završe kao prijatelji. Ili kako je Žižek jednom rekao, 'mjera istinske ljubavi je kad možete vrijeđati jedno drugo'.

tportal