Dobro došli na web portal www.sbperiskop.net!!

Nakon kratkog probnog razdoblja ispitivanja tehničkih mogućnosti instaliranog sustava, i uz pomoć uvrštavanja ranije objavljivanih sadržaja, te ponekih namjenski novih, SBPeriskop danas započinje sa zvaničnim promatranjem zbivanja izvan izravnog promatračeva vidnog polja.

SBPeriskop je pokrenut s ambicijom da svojim djelovanjem:

- Poveća koeficijent trenja (frikcije) između slavonskobrodske javnosti i građana i oblika državnog i drugih administrativno-upravnih mehanizama;

- Smanji kulturno-političko kreteniziranje građana Slavonskog Broda.

U smislu fizike i njenih zakona, trenje je sila koja se javlja na dodirnoj površini (kontaktu) dvaju tijela pri gibanju jednog tijela po površini drugog tijela i koja otežava to gibanje ili to gibanje spriječava. U smislu društveno-političkih procesa i zakona na području Grada Broda nepodnošljivo je odsustvo trenja između interesa predstavnika suvremenih sredstva za prenošenje informacija i interesa aktualne vlasti kako bi se samovoljno i bahato gibanje vlasti usporilo. Naime, lokalni mediji svojom pasivnošću ne povećavaju koeficijent trenja, dapače, oni počesto, upravo suprotno, svojim selektivnim kroničarenjem, kondicionirani spram pritisaka dnevnopolitičkih zahtijeva, omogućavaju i povećavaju glatko kretanje vlasti u pravcu udaljavanja od interesa stanovnika Slavonskog Broda.

Parole, fraze, zlopamćenje, osvetoljubivost, prigodničarsko sveznanje predstavnika vlasti, voluntarizam, kreteniziraju i uznemiruju građane kao i svako drugi mijazam. Niska razina urbaniteta i prosvjećenosti brodske političke publike koja, nažalost,više traži zabavu od obrazovanja, zapravo je otvorena podrška/poziv akterima brodske političke scene da bez ikakve odgovornosti nastave šmirati u svojim, praktički privatnim, vodviljima u kojima se uglavnom duelira s tzv. političkim protivnicima ili oko utjecaja gama zraka na sablasne ljiljane, ili oko podijele plijena, a na štetu Brođana. Građane potcjenjivački uče plakati akteri donošenja važnih odluka koji nemaju ni rudimentarnih politoloških, ekonomskih, kulturnih i socijalnopsiholoških znanja. Riječ je o igri društvanih snaga ispod površine raznih političkih formi. Mediji bi bili doživljeni kao neoprostive kukavice i neznalice da te igre (i igrače) ne raskrink(av)aju .

Dakle, sa ciljem i svrhom povećanja frikcije i smanjivanja kreteniziranja, SBPeriskop će biti sredstvo interesa javnosti, poligon alternativnog promišljanja budućnosti Broda, mjesto poduzetničkog traganja za promjenom, reagiranja na nju i korištenja kao prilike. Tekstovi će se bazirati na propitivanju i promišljanju brodske ( hrvatske, balkanske, europske i svjetske) stvarnosti, idealizmu, ali i racionalnom skepticizmu, poštenoj intelektualnoj ljubopitljivosti, savijesti kao zovu brige i ljubavi prema ljudima i svom zavičaju (naklonosti, poštovanju i želji da nam pruži utočište i zadovoljstvo). To apsolutno ne znači da SBPeriskop pretendira biti nekakvom moralnom i intelektualnom stožernom osi. Portal će biti isključivo svojevrsna sabirnica dobrih tekstova o uvjetima i načinima plovidbe Broda prema lukama spasa, plovidbe koja bi trebala biti zasnovana na nelažiranoj navigaciji. SBPeriskop će nastojati biti kritičko ogledalo Broda.

Osim toga, SBPeriskop će prenošenjem tekstova s prijateljskih portala, a poput uzora za ovaj portal,  promicati demokratske vrijednosti, borbu protiv kršenja ljudskih prava, protiv etničke i religijske netrpeljivosti, regionalnih konflikta, kontrole medija te drugosti kao takve. Koliko će ova kocka šećera koja se tek treba rastopiti smanjiti gorčinu Brođana – ovisi o suradnji svih onih koji se u ovoj pojednostavljenoj konceptualnoj platformi prepoznaju.

Ovo je dakle i poziv na suradnju!