Sabina Tandara Knezović specijalizirala se za teške razgovore na delikatne teme. Već drugo pitanje upućeno Jandrokoviću – ‘Jeste li dobro provjerili nove ministre? Da ne bi neka nova afera iskrsnula, onda vam sve pada u vodu?’ – pokazalo je da novinarka ne pristaje na Plenkovićev igrokaz o ‘percepciji’


N1, 17. srpnja, 18:00


Igor Bobić odradio je s Mirkom Galićem maratonski razgovor vezan uz ‘osvježavanje Vlade’, kako Andrej Plenković zove rekonstrukciju, ‘sječu knezova’, odnosno ‘čistku’ mamutskih dimenzija. Iskusni Galić – koji je u studiju sjedio dulje od finala Wimbledona – upućeno je i neutralno komentirao turbulencije u Plenkijevoj orbiti, gdje se ovih dana sve treslo. Premijerovi ljudi su, prema starom običaju ove stranke, minulih godina pokazali sve što znaju i umiju u sferi stjecanja nekretnina, pokretnina, novca, uopće bilo kakve imovine na bilo koji način. U tome im je ljestve držala oporba koja se pravila da ništa ne vidi. Arsen Bauk recimo živi na Braču, gdje svatko zna svakoga i svi znaju sve, ali trebala je bruka oko Kuščevića puknuti u medijima pa da se SDP sjeti kako je u oporbi i kako bi bilo dobro malo, kao fol, rušiti Vladu. Kad su mediji počeli čerupati hadezeovce, nacija je sve prevela u jednostavnu imenicu ‘lopovi’ i jednostavan glagol ‘hapšenje’, što je u rejtinškim istraživanjima dovelo do potopa stranke, koju je čak i Bernardić počeo pobjeđivati. Plenković je pokušao izmijeniti HDZ, ali je HDZ izmijenio Plenkovića. U tom su smislu mediji, zapravo, dali silnu podršku onemoćalom premijeru: bez njihove artiljerijske priprave njegov završni juriš, u kojemu je neočekivano pomeo čak i Tomislava Tolušića, ne bi bio moguć. Da je HDZ dočekao izbore s Goranom Marićem, Gabrijelom Žalac, Tolušićem, Kuščevićem & Co., na idućim izborima bili bi sravnjeni sa zemljom. Ovo im je dalo zraka. Oporba je trebala navijati da svi ti likovi ostanu u Vladi. Plenković se pak pravio blesav: ministre je, kaže, smijenila ‘percepcija’, odnosno ‘loša medijska slika’, a ne njihove aktivnosti, dijelom kojih se sada bave DORH i Uskok. Kad ga slušate, pomislili biste da premijer kani beatificirati ove političke pokojnike, ali ne, on im se samo nastoji ne zamjeriti, da se sutra u Saboru ne okrenu protiv njega (Tolušić, Marić i Kuščević se vraćaju u Sabor).

Galić i Bobić su dakle prikovali ovog kritičara uz program N1, što znači da je daljinski mirovao, pa je dotična televizija zaslužila pohvalu, kao i voditelj koji je na kraju iscrpljujuće dugoprugaške emisije izgledao kao čovjek kojemu hitno treba rekonstrukcija, odnosno osvježavanje u vidu par sati čvrstog sna.

Dnevnik Nove TV, 19. srpnja, 19:15


Sabina Tandara Knezović specijalizirala se za teške razgovore na delikatne teme. Već drugo pitanje upućeno Gordanu Jandrokoviću – ‘Jeste li dobro provjerili nove ministre? Da ne bi neka nova afera iskrsnula, onda vam sve pada u vodu?’ – pokazalo je da novinarka ne pristaje na igrokaz o ‘percepciji’, a Jandrokovićev odgovor bio je samoraskrinkavajući: ni on nije spomenuo tu Plenkovićevu panaceju. ‘Obavljeni su razgovori’, rekao je predsjednik Sabora. ‘Vrlo temeljito smo razgovarali s njima, učinili ono što smatramo da je potrebno kako bismo bili što je više moguće sigurni da nema nikakvih repova. Ovo je jedna nova generacija političara – stručnih i ambicioznih – i vjerujem da neće biti situacija kao što smo imali u zadnjem razdoblju.’ Na pitanje o blickrigu Mira Kovača, koji je na dan kad je Plenković ‘osvježavao Vladu’ najavio rekonstrukciju vrha HDZ-a, dakle smjenu Plenkovića, Jandroković je dao odgovor koji iskusni hrvatski ‘kremljolozi’ tumače kao otpis Kovača. ‘Ozbiljni političari ne rade takve stvari. Kada tvoja vojska, kada tvoja politička obitelj, kada tvoja stranka vodi ovakve ozbiljne političke bitke, onda moramo biti svi zajedno, svi skupa, a svoje osobne ambicije izražavat ćemo onoga trenutka kada za to dođe vrijeme. Dakle, u današnjem istupu, čini mi se da je svoje osobne ambicije stavio ispred interesa HDZ-a i, što se mene tiče, to je bio loš politički potez.’ Jandroković zna kako HDZ diše, precizno uočava odnos snaga i ovo nije dobra vijest za Kovača, no čini se da ni sam Jandroković ne vjeruje baš fanatično u Plenkovićev drugi mandat.

Dnevnik, HRT, 20. srpnja, 19:00


Đurica Drobac uključuje u Dnevnik Janu Radić, reporterku iz Pule, koja objavljuje iznenađujuću vijest – Antun Vrdoljak nije dobio nijednu od glavnih nagrada! Naprotiv, ključne je nagrade dobio ‘Dnevnik Diane Budisavljević’. ‘Nije često da se mišljenje publike i žirija podudara, ali ovoga puta to je bio slučaj’, kaže reporterka. ‘Priča o humanitarki koja je spasila 10.000 srpske djece osvojila je Pulu. Nakon dugo vremena velika Arena ide ženi’, dodaje reporterka, a onda slijedi nabrajanje laureata. Kako stoji u obrazloženju nagrade, film Dane Budisavljević dobio je priznanje za ‘izvrsno ispričanu, istinitu, kompleksnu i osjećajnu priču s velikom dozom dostojanstva i snage, uspješnu kombinaciju igranog, dokumentarnog i arhivskog dijela’. Publika je filmu dala ocjenu 4,90, što doista zvuči kao sjajna preporuka za gledanje. U programu ‘Hrvatski film’ nagradu Breza za najboljeg debitanta dobio je redatelj Predrag Ličina za ‘Posljednjeg Srbina u Hrvatskoj’ i tu već vidimo užas na desnici, koja sigurno plače nad ‘jugoslavenskim filmskim festivalom’. Dana i Srbin nagrađeni, a Vrdoljak – ništa!? On je nagrađen za specijalne efekte, sporednu mušku i sporednu žensku ulogu, ali poznajući ga, teško je vjerovati da se ovaj režiser jako sekira – on je svoju nagradu, u vidu love i angažmana za brojnu rodbinu, već dobio. Bajka za odrasle, na platnu, bajka za odrasle, u životu. ‘Snimam svoje drugorazredne filmove da bih mogao financirati svoj prvorazredan životni stil’, izjavio je jednom Michael Caine, dok je Vrdoljak koji dan prije u nastupu iskrenosti citirao Johna Forda, koji je rekao da u poznoj dobi snima filmove jer ima puno gladnih usta u obitelji pa, eto, mora, baš kao i režiser ‘Generala’.

TNT, N1, 21. srpnja, 09:00


Nataša Božić u odličnom se pregledu tjednih aktualija dotaknula i predsjedničine tvrdnje kako je švicarska televizija ‘na razini najgorih tabloida’ krivotvorila njezinu izjavu o policijskom korištenju sile prema migrantima. Novinari N1 razgovarali su sa švicarskom novinarkom koja je radila intervju s hrvatskom predsjednicom i djevojka se nije mogla načuditi Kolindinim tvrdnjama. ‘Tri puta smo provjeravali prijevod njezinih riječi s engleskog na njemački’, rekla je novinarka, dodajući da su Kolindini odgovori emitirani odmah nakon pitanja. Predsjednici vjerojatno nije palo na pamet da će netko njezine tvrdnje provjeravati kod Švicaraca – u cara Trajana kozje uši. A doći će vremena kad će se detaljnije istraživati i njezina uloga u pozivanju Šešelja u ‘Bujicu’, što joj je jako pomoglo na izborima. To je profesionalizam!

portalnovosti